Home Recensies Pol en de vulkaan

Pol en de vulkaan

Pol en de vulkaan header

Pol, Pel, Pingo en de stoere admiraal: wie is er niet mee opgegroeid? Een old school strip met alleen maar dieren die allerlei avonturen beleven op de ‘Mary’, de boot van Pol. Zodra een kind een beetje kan lezen vindt het een uitdaging in deze leuke strip. 

Door Martijn Douma 

Het eerste album over het beertje Pol (Rasmus Klump, in het Deens) en zijn vriendjes verscheen 60 jaar geleden van de hand van het Deense auteursechtpaar Carla en Vilhelm Hansen. Silvester Strips komt nu met een vertaling van de meest recent verschenen albums van deze vrolijke dierenbende. Daarnaast verschijnt er ook een integrale editie in hardcover van de oorspronkelijke albums, in chronologische volgorde.  

Komische situaties op een vulkaaneiland
Nu hebben we de integrale editie van de klassieke albums nog niet gezien, maar dit eerste recente album, Pol en de vulkaan, leest als vanouds: Pol en zijn vriendjes kiezen weer eens het ruime sop. Een botsing op zee en een vaatje peper zorgen ervoor dat ze op een eiland belanden. Daar is een dorp met vriendelijke inwoners. Een gebarsten vaatje peper zorgt voor komische situaties. En alle vuren in het dorp worden uit geniesd. Er zit voor Pol, de Admiraal en de anderen niets anders op dan de vulkaan te gaan beklimmen. Maar daar zijn ze niet alleen…   

Slapstick en grapjes
Dit is een recht-toe-recht-aan verhaal, met veel slapstick en ‘kleine’ grapjes. Op de achtergrond doen het schildpadje Pilschat en de papegaai ook flink hun best. Zoek dan ook vooral niet naar een dubbele bodem of een allegorie in dit stripboek, het is een leuk verhaaltje vol met avonturen die ongetwijfeld door kinderen gewaardeerd zullen worden. En de tekeningen? Die zijn geheel in de stijl van de ‘old school’ strips van Pol.  

Tekst: Per Sanderhage – geïnspireerd door de verhalen van Carla Hansen en Vilhelm Hansen
Tekeningen: Thierry Capezzone
Inkleuring: Yel Zamor

Vertaling: Marq van Broekhoven
Uitgeverij: Silvester Strips
32 pagina’s / € 6,95 / softcover / ISBN 9789463064309 

Pol en de vulkaan pagina 2 uitsnede

[bol_product_links block_id=”bol_5b50597536861_selected-products” products=”9200000100374308″ name=”Pol en de vulkaan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]