Home Recensies Shelton & Felter kijken zwarte dood in de ogen

Shelton & Felter kijken zwarte dood in de ogen

Shelton & Felter is een nieuwe detectivereeks over de jaren 20 van de vorige eeuw. Bij een plaats delict komen ze met elkaar in contact. Ze blijken elkaar goed aan te vullen en de heren besluiten een onderzoek te starten naar een paar opmerkelijke moordzaken. Het eerste deel staat in het teken van de zwarte dood.

Door Bastiaan van Esch

Isaac Shelton
Die ene die zichzelf reporter noemt is groot en stevig. Isaac Shelton is noodgedwongen gestopt met professioneel boksen. Hij heeft na een slepende schouderblessure zijn handschoenen opgeborgen. Om brood op de plank te krijgen, probeert hij zijn weg te vinden als journalist.

Thomas Felter
Die ander is, niet geheel onverwacht, een type dat in alles afwijkt van wat zojuist beschreven is. Thomas Felter is klein, redelijk gezet en snel op z’n teentjes getrapt. Hij is een boekhandelaar met een dikke neus voor het correct inschatten van bepaalde situaties. Buiten de deur zal hij nooit zonder zijn bolhoed op pad gaan.

Melasse
Als blijkt dat er opnieuw een moord gepleegd is en er een verband lijkt te bestaan tussen beide moorden, wordt de samenwerking bekrachtigd. Bij beide slachtoffers is namelijk een dopje gevonden van een flesje, achtergelaten door de moordenaar.

Illegale stokerij
De heren zijn gedood door een zwart goedje, genaamd Melasse. Het werd illegaal genuttigd als alcoholische versnapering, maar dit was niet zonder gevaar. Melasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Zodra je het aanlengt met water, ontstaat er een gistingsproces waarbij er alcohol uit gedestilleerd kan worden. Het zaakje stinkt behoorlijk en de detectives besluiten om er alles aan te doen om de onderste steen boven te krijgen.

Op feiten gebaseerd verhaal
Op 15 januari 1919 bezweek in Boston een reusachtige tank gevuld met 9 miljoen liter Melasse. De Melasse massa kwam in een woonwijk terecht, waarbij tientallen huizen instortten en eenentwintig personen omkwamen.

Historische sfeertje
Een detectivereeks in een historische ambiance is een goede basis voor een aantrekkelijk stripverhaal. De tekeningen voldoen volop aan mijn verwachtingen. De twee hoofdpersonages zijn behoorlijk stereotype, maar dat drukt de pret allerminst. De heren maken een interessante ontwikkeling door en na het lezen van dit eerste deel smaakt het naar meer. Deze constatering is maar goed ook, want in het Frans zijn inmiddels al drie verhalen verschenen.

Jacques Lamontagne
De illustrator en scenarist van Shelton & Felter is de Canadees Jacques Lamontagne. Hij tekende onder andere de western Wild West. Met uitzondering van de inkleuring heeft hij voor Shelton & Felter alles zelf gedaan. Een voortreffelijke keuze, want deze strip klopt gewoon. En wat betreft de inkleuring: die maakt het helemaal af.

Shelton en Felter: 1. De zwarte dood
Scenario en tekeningen: Jacques Lamontagne
Inkleuring: Scarlett Smulkowski
Uitgeverij: Kennes
48 pagina’s / hardcover / € 14,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: