Home Nieuws Onze StripTip 5 van 2021

Onze StripTip 5 van 2021

top 5 2021

Het is Kerstavond. Wat een prachtig stripjaar hebben we achter de rug. Zoveel mooie titels verschenen er in 2021, en zoveel recensies werden er gepubliceerd dat je bijna het overzicht zou verliezen. Op de redactie hebben we allemaal onze top-5 ingeleverd!

Door Bastiaan, Martijn en Jeroen

Bastiaan

Neem van mij aan dat een top 2000 lijstje met 35 tracks samenstellen makkelijker is dan een Striptip Top 5 vormgeven. Het afgelopen jaar heb ik zo ontzettend veel mooie boeken gelezen, dat ik het liefst een top 10 had gemaakt. Dit is mijn top 5 van 2021:

1 – Muizen en Mensen / John Steinbeck / DavidsFonds / Standaard Uitgeverij
Wat een fenomenaal boek is dit. Mijn absolute nummer 1. Dat deze boven de Dagen van Zand eindigt zegt genoeg. Het is een prachtige adaptatie van de gelijknamige klassieker van John Steinbeck, voorzien van 420 pagina’s met pure kunst door Rébecca Dautremer. Het verhaal is klein verteld, maar groots getekend. Er zijn weinig illustrators die zo’n gedetailleerde stijl hebben als deze Française.

2 – Dagen van Zand / Aimée de Jongh / Scratch books
Dagen van Zand ontving ik voor vaderdag. Een grote wens kwam uit toen ik dit boek van mijn dochters kreeg. Een graphic novel lees je niet vaak meerdere keren, maar dat is met deze bestseller wel het geval. Aimée de Jongh laat zien wat een enorm talent zij bezit. Ze maakt zulke mooie illustraties bij een eveneens indrukwekkend verhaal over de ‘dust bowl‘. Haar beste werk tot nu toe.

3 – De Wereld Voorbij / Timothée Leman / Daedalus
Een debuut voor nummer 3. In mijn recensie gaf ik al aan dat dit boek in mijn persoonlijke top 3 zou komen voor 2021. Het verhaal gaat over twee kinderen die in een apolcalytische wereld alleen overgebleven zijn. Ze gaan samen op onderzoek uit waar de witte torens vandaan komen en doen opzienbarende ontdekkingen. De tekeningen zijn onvoorstelbaar knap uitgewerkt en zeer gedetailleerd.

4 – Het Vaderland van de Gebroeders Werner / Philippe Collin / Daedalus
Geschiedenis en voetbal: een sterke combinatie, want beide thema’s interesseren mij bovengemiddeld. Tijdens het WK van 1974 spelen Oost- en West-Duitsland een beladen wedstrijd tegen elkaar. Een strijd tussen twee ideologieën. De gebroeders Werner werken beiden voor de Stasi, de geheime dienst van de DDR. Een ongekend spannende graphic novel die nog lang in mijn geheugen gegrift zal blijven.

5 – 67 Seconden / Jason Reynolds / Blossom Books

Een boek over Will. Zijn broer Shawn wordt op klaarlichte dag vermoord in de straten van New York. Er gelden in zijn wijk echter drie regels: niet snitchen, niet huilen, wraak nemen. Will woont met zijn moeder in een appartementencomplex van 7 verdiepingen en de lift doet er 67 seconden over om de begane grond te bereiken. Wat er vervolgens in de lift gebeurt is zenuwslopend. Het boek leest als een versroman en in gedachten lees je het boek telkens weer opnieuw.

Ik noem zo nog even een aantal titels die mijn top 5 niet gehaald hebben, maar wel zeer de moeite waard zijn om te lezen: De Baron (Daedalus), Dick Matena’s Iconen (Arboris), De kleuren van de Brand (Scratch) en Shelton & Felter (Kennes).


Martijn

Dit jaar heb ik een stuk of 200 stripboeken gelezen. Dan is het lastig om precies te onthouden welk boek waarover ging. Wat overeind blijft is het gevoel dat ik bij bepaalde stripboeken had. Albums kunnen een grote indruk achterlaten, al hoeft het verhaal op zich niet het allerbeste te zijn of de tekeningen de allermooiste. Het was een moeilijke afweging, maar uiteindelijk is dit mijn Top-5 geworden:

1 – Dagen van Zand / Aimée de Jongh / Scratch Books
dag van zankdDeze graphic novel, gebaseerd op het historische fenomeen de ‘dust bowl’, is op alle mogelijke manieren geweldig: een pakkend verhaal, bij vlagen overweldigende tekeningen en fraai uitgegeven door Scratch.

Ook de niet-stripliefhebbers die ik deze heb aangeraden zijn massaal voor de bijl gegaan!

2 – Dune 1 / B. Herbert, K.J. Anderson, Raúl Allén en Patricia Martín / Silvester Strips
De verstripping van de SciFi-klassieker van Frank Herbert. Een complex verhaal met veel lagen. Het oorspronkelijke verhaal wordt nauwgezet gevolgd, de tekeningen zijn passend en sfeervol. Geweldige SF!

 

3 – Blacksad 6 / Juan Díaz Canales en Juanjo Guarnido / Dargaud
Op de valreep is Blacksad mijn top-5 binnengeknald. Wat een meeslepend verhaal en wat een prachtige tekeningen!

 

 

4 – Ondanks alles / Jordi Lafebre / Standaard Uitgeverij
Een heerlijk liefdesverhaal van twee mensen die hartstochtelijk verliefd op elkaar zijn, maar door ‘het leven’ niet bij elkaar hebben kunnen zijn. Dit stripboek moet je ervaren om het mee te krijgen, heerlijk! En laten we ook de opoffering van Giuseppe niet vergeten.

 

5 – De tijger ontwaakt / Le Tendre, TaDuc en Vincentelli-Ta / Dupuis
De oorspronkelijke Chinaman-stripboeken kende ik niet. Ik werd van mijn sokken geblazen door deze oneshot, waarin de moeizame relatie tussen Chinaman en zijn zoon in beeld wordt gebracht. Prachtig!

 

Titels waar ik erg van genoten heb, maar die de top-5 nèt niet gehaald hebben zijn Bowie, Cézembre 2 en Het dagboek van Cérise 3+4 (Silvester Strips), Muerto (Hum!), Mary Jane (Daedalus), Songlife, I.H.S. 2, De papierfabriek en De mensheid volgens Crocodile Charley (Concerto), Pacific Palace, Mademoiselle J. 2, Undertaker 6, Anaïs Nin, Django, Nottingham 1, De klerk Bartleby, In de schaduwen 1, en De killer – staatszaken 3 (Standaard, Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman).


Jeroen

Eeeven een top 5 samenstellen. Hierboven werd al genoemd dat het vrijwel onmogelijk is. Maar een top 20 wordt ook weer zo’n lang verhaal. Mijn eervolle vermeldingen zijn voor Centralia, De laatste zomerroos en Goudhaantje. Daarmee is Scratch mijn favoriete uitgever, maar er werd zoveel meer gelanceerd. O, o, die keuzes. 

1 – Dagen van Zand / Aimée de Jongh / Scratch books
dag van zankdFeitelijk de internationale doorbraak van Aimée de Jongh. Van Frankrijk tot Japan, overal kennen ze nu onze Hollandse striptrots, want ze is momenteel by far de beste actieve Nederlandse stripmaker, is mijn bescheiden mening.

Hopelijk gaat ze weer voor kleur bij haar volgende graphic novel.

2 – De Bom / Alcante, Bollee, Rodier / Scratch books
De BomOm een einde te maken aan de militaire activiteiten van Japan in de Tweede Wereldoorlog, had de VS een efficiënte oplossing. Twee afschuwelijke atoombommen deden het werk. Maar hoe kwam deze techniek tot stand? Het was niet alleen een vinding van de Amerikanen. Lijvig en prachtig gemaakte beeldroman.

3 – Atlas van de wereldgeschiedenis / Christian Grataloup / Nieuw Amsterdam
Atlas van de wereldgeschiedenisDe Atlas van de wereldgeschiedenis is geen strip, maar een kunstboek. In talloze platen wordt onze internationale geschiedenis gedetailleerd èn overzichtelijk weergegeven. Van de Mesopotamiërs en de Oude Egyptenaren tot de opkomst van China. Een genot om rustig door te lezen, in talloze etappes uiteraard. En niet onbelangrijk: ook uitermate interessant voor je kinderen.

4 – Trigië integraal 3  / Butterworth, Don Lawrence, Embleton / Uitgeverij L
Trigie 3Klassiek werk van Don Lawrence opnieuw uitgegeven door Uitgever L. De schilderingen van toen zijn nog steeds om door een ringetje te halen. En dankzij de uitgebreide inleiding kun je als latere generatie de verscheidenheid aan karakters en verhaallijnen perfect begrijpen. Dit is deel 3, maar de eerste 2 delen zijn uiteraard ook het aanschaffen meer dan waard. Zeker als je je collectie compleet wil maken.

5 – De tamboer van Borodino / Simon Spruijt / Le Lombard
De tamboer van borodinoHet dramatische relaas over de veldtocht van Keizer Napoleon in Rusland. Zoals velen kansloos voor hem, lukt het ook de Franse veldheer niet om de bolsjewieken op de knieën te krijgen. Heel knap wordt door Spruyt het verhaal van de jonge tamboer (trommelaar) verweven. Wat is zijn rol precies? En wie is die mysterieuze schrijver die tussendoor langs komt? Juweeltje.