Home Recensies Het Keizerrijk Trigië Integraal 3: vers bloed in de ploeg

Het Keizerrijk Trigië Integraal 3: vers bloed in de ploeg

Trigie

De opkomst en ondergang van het Keizerrijk Trigië is het avontuurlijke sciencefiction-epos van schrijver Michael Butterworth en illustrator Don Lawrence, dat van 1968 tot 1977 werd voorgepubliceerd in Sjors en Eppo. Dit is het derde deel van de compleet nieuwe heruitgave. Met vers bloed in de ploeg.

Door Jeroen van Esch

Butterworth liet het eerste verhaal van deze integrale (Sjors, 1972) tekenen door Ron Embleton. In het inleidende dossier, dat gelukkig voorin staat, lezen we dat Don Lawrence zo wat rust werd gegund. Hij tekende non-stop twee pagina’s per week voor Trigië, zonder pauze tussen de opeenvolgende titels. En deed daarnaast ook andere opdrachten.

Embleton levert in Het Purperen Licht uitstekend werk, nauwelijks te onderscheiden van wat Lawrence op papier legde. Het is een fractie minder gedetailleerd in de gezichten. Iets dat (mij) alleen opvalt bij uitgebreid bestuderen van de tekeningen. Hij is een meester in het maken van monochrome illustraties, iets dat uitbundig wordt toegepast in de weergave van het raadselachtige ras, de Meekers.

Trigie

Verdieping
Het mooie van integrales is vanzelfsprekend de achtergrondinformatie die je voorgeschoteld krijgt. Inspirerend, maar soms raak je daardoor de draad juist kwijt. En zeker bij een langlopend verhaal als dit is een opfriscursus geen overbodige luxe. Daarom is het fijn dat er een stamboom van de keizerlijke familie is opgenomen, inclusief duiding van de onderlinge, vaak dramatische, verhoudingen. Het maakt de beleving des te geloofwaardiger bovendien. Het doet me denken aan die andere legende: Dune (Duin) van Frank Herbert. Daar is ook zoveel aandacht voor het uitdiepen van de karakters. Niet alleen de hoofdrolspelers komen aan bod. Familie, vrienden en regelmatig terugkerende passanten worden niet vergeten.

Trigie
Longread

In De zonen van de keizer neemt Don Lawrence weer het stokje over. Het is met meer dan zestig pagina’s een echte longread. Het langste verhaal uit De opkomst en ondergang van het Keizerrijk Trigië. Het bestaat uit meerdere episodes, verbonden door echte cliffhangers. Het officieuze laatste deel, De fatale wijn, staat er mooi direct na en wordt gevolgd door De verboden stad, De onzichtbare veroordeelde en tot slot De Formule van Perik (Sjors, 1972). Het laat ons achter na een klassieke rush door de toekomst van Trigo en zijn broers. Snakkend naar de volgende integrale – ongetwijfeld net zo mooi uitgegeven als deze.

Trigië – Integraal 3
Scenario: Michael Butterworth
Tekeningen: Ron Embleton & Don Lawrence
Tekst dossier: Ger Apeldoorn
Vertaling: Rob van Bavel
Uitgever: Uitgeverij L

184 pagina’s / €32,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel ‘m direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelCatharina de’ Medici is bloedkoningin in hart en nieren
Volgend artikelDe Complete Diedeldus SPECIAL!
het-keizerrijk-trigie-integraal-3-vers-bloed-in-de-ploegDe opkomst en ondergang van het Keizerrijk Trigië is het avontuurlijke sciencefiction-epos van schrijver Michael Butterworth en illustrator Don Lawrence, dat van 1968 tot 1977 werd voorgepubliceerd in Sjors en Eppo. Dit is het derde deel van de compleet nieuwe heruitgave. Met vers bloed in de ploeg.