Home Jonge lezers De Complete Diedeldus SPECIAL!

De Complete Diedeldus SPECIAL!

Sommige uitgevers brengen af en toe een stripboek uit voor de jonge lezers. Uitgeverij Daedalus pakt het groots aan en heeft een complete juniorlijn op de Nederlandstalige stripboekenmarkt gebracht. Ze noemen het zelf ‘Diedeldus – Grandioos geklieder’. Laten we maar eens kijken wat dit te betekenen heeft. In deze special bespreken we alle recent uitgebrachte stripboeken van ‘Diedeldus’!

Door Bastiaan van Esch

Les Misérables – Fantine
Scenario: Maxe L’Hermenier
Tekeningen: Looky & Siamh
Inkleuring: Parada
Vertaling: Frank Vanzeer
66 pagina’s / €10,25 / softcover
Leeftijd: 12+

Categorie: avontuur en geschiedenis

Er zijn weinig verhalen zo bekend als Les Misérables. Het oorspronkelijke verhaal dat zich afspeelt in de negentiende eeuw is geschreven door Victor Hugo. Het is in allerlei vormen telkens opnieuw verteld. In films, musicals, theatervoorstellingen heeft het wereldwijd miljoenen mensen bereikt. Nu is het verhaal er ook als strip. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit verhaal nooit in z’n geheel gelezen heb en met terugwerkende kracht heb ik daar enorm veel spijt van.

Jean Valjean
In dit iconische verhaal vol drama leren we een paar mensen goed kennen. Allereerst Jean Valjean. Hij heeft 19 jaar in een strafkamp gezeten. Na meerdere ontsnappingspogingen heeft hij dat elke keer moeten bekopen maar een paar jaar extra gevangenschap. Hij had een brood gestolen om de kinderen van zijn zus te kunnen voeden…

Grote armoede
We leren ook Fantine kennen. Een ongehuwde moeder leefde in die tijd in grote armoede. Ze besluit haar kind onder te brengen bij een op het oog betrouwbare familie en probeert zelf werk te vinden en het bestaan van haar kind geheim te houden. Ongehuwde moeders waren in die tijd het uitschot van de samenleving.

Tweede kans
Jean Valjean is eindelijk vrij en probeert ergens een voet tussen de deur te krijgen. Hij heeft geleerd te overleven terwijl de mensen op straat hem geen blik waardig gunnen en zelfs bang zijn voor hem. Hij krijgt onderdak bij Monseigneur Myriel. Een man zonder oordeel. Hij krijgt daar een nieuwe kans om het goede te doen. Jean Valjean schudt zijn oude leven af en bouwt onder de naam ‘monseur Madeleine’ een imperium op en zorgt voor het hele dorp. De wegen van Fantine en Jean Valjean kruisen elkaar als Fantine op zich op de bodem van haar waardigheid bevindt. Vanaf dan gebeurt er een hoop in beide levens.

We hebben een fantastische strip te pakken. Een strip met een aloud verhaal, maar ook in stripvorm ijzersterk. De tekeningen zijn van zeer hoog niveau en zelfs meeslepend. De tekeningen komen op het gebruikte papier heel goed over en het is wachten op het vervolg. Zeer aan te raden! *****


De Reuzen 1- Erin
Scenario: Lylian
Tekeningen: Paul Drouin
Inkleuring: Lorien
Vertaling: Dieter van Tilburgh
52 pagina’s / €8,95 / softcover
Leeftijd: 10-14 jaar

Categorie: fantasy

Erin
Een mysterieuze ontdekking op de Noordpool doet wetenschappers versteld staan. Er verschijnt een groot wezen dat slapende is. De nieuwsgierigheid kent geen grenzen en het dier wordt ontdooid.
Erin is de hoofdpersoon in het eerste deel van deze reeks. Ze is haar ouders verloren bij een auto-ongeluk. Zelf heeft ze op miraculeuze wijze het ongeval overleefd, doordat haar val gebroken werd door een tak. Ze woont bij haar oom en tante en haar neefje en ze heeft daar een liefdevol gezin getroffen. Naast het huis heeft Erin een moestuin. De groeten en fruit schieten de grond uit. Erin blijkt te beschikken over buitengewone natuurlijke krachten en dat trekt de aandacht van haar oom en tante en haar bezoekers…

Connectie tussen kind en reus
Om tot rust te komen en tijd voor zichzelf te hebben, is onze heldin graag in het bos. Ze komt in contact met de reus Yrso. Een schepsel van takken met een houten skelet. Erin en de reus kunnen communiceren met elkaar en er ontstaat een gesprek over de natuur en de bijzondere krachten die Erin bezit. De reus waarschuwt haar voor de ontwaakte reus op de Noordpool…

De reuzen is een reeks van 6 verhalen. Een veelbelovend eerste deel met prachtige tekeningen en mooie inkleuring. Een ster minder voor de taalfoutjes.****


De Reuzen 2- Siegfried
Scenario: Lylian
Tekeningen: James Christ
Inkleuring: Lorien
Vertaling: Dieter van Tilburgh
52 pagina’s / €8,95 / softcover
Leeftijd: 10-14 jaar

Categorie: fantasy

Siegfried
We leren Siegfried kennen in het tweede deel van deze prachtige reeks. Een 11 jaar oude Duitse jongen die gebonden is aan zijn rolstoel. Ondanks zijn handicap heeft Siegfried buitengewone krachten. Tijdens het zwemmen wordt hij aangetrokken door Adryel. Een waterwezen van 20 meter groot. Hij beheerst al het water op onze planeet.

Goede tegen het kwade
Of het nou immense golven zijn, het onder water zetten van uitgedroogde gebieden of dat het ergens moet gaan regenen. Het komt bij Adryel vandaan. Deze krachten zullen nog flink van pas komen. Het wordt bekend dat het grote monster in Groenland uit het ijs gehaald is. Inmiddels is hij volledig ontwaakt. Hij wordt middels toegediende elektriciteit bestuurd wordt door meneer Crossland. Deze man heeft een duister plan en wil alles onder controle krijgen. Om dat te doen zullen alle reuzen uitgeschakeld moeten worden.

Samen sta je sterk
Als Siegfried door krijgt welke krachten er in hem schuilen en hij belangrijke informatie heeft ontvangen over de reus uit Schotland, dan weet hij dat hij niet het enige kind is met bijzondere krachten. Erin uit het eerste deel komt Siegfried te hulp op een uitermate belangrijk moment. Samenwerken is de enige optie. Adryel weet als waterwezen het gevaar een tijdje voor iedereen uit te schuiven. Hoe zal het verhaal vervolgd worden?

De Reuzen heeft een hoog niveau op elk gebied. Een origineel scenario dat verder uitgewerkt wordt met een nieuw wezen en kind met bijzondere krachten. De tekeningen zijn sterk en ik heb het tweede verhaal in één ruk uitgelezen. Deze strip is een dikke aanrader voor iedereen die houdt van avontuur en een sterk verhaal *****


Enola Holmes – 1. De dubbele verdwijning
Scenario, tekeningen en inkleuring: Serena Blanco
Vertaling: Xmed
64 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 9+

Categorie: detective en geschiedenis

Het zusje van
Elona is het zusje van de bekende detective Sherlock en de uitermate slimme Mycroft Holmes. Elona woont met haar moeder op een groot Brits landgoed onder de rook van Londen. De moeder van Elona is al enige tijd weg en dat wekt de nodige argwaan. De jongste spruit van de familie Holmes vertrouwt het niet en roept haar broers op om naar huis te komen.

Veel vragen, weinig antwoorden
Elona vertelt aan haar broers hoe de zaken ervoor staan. Mycroft begrijpt er helemaal niks van, want hij betaalt altijd netjes de rekeningen die hun moeder naar hem stuurt. De tuinman heeft al tijden zijn werk niet gedaan, want de tuin is een grote puinhoop. Elona geeft aan dat ze helemaal geen tuinman hebben. En zo zijn er nog tal van opmerkelijke zaken in het huis die niet kloppen. De broers vinden dat Elona naar een kostschool voor deftige dames moet gaan, want ook haar kledingkeuze zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij beide heren.

Het lukt Elona om de speurneus in zichzelf op te roepen. Ze kiest het hazenpad en in het verhaal schiet ze ook nog wat andere vermisten te hulp. De grote uitdaging blijft haar broers voor te blijven, want die hebben andere ideeën over de verdwijning van hun moeder.

Strip voor echte speurneuzen
Elona Holmes is een aardige strip met een prima vertelling. Ik vind wel dat het taalniveau vrij pittig is vanwege het grote aantal moeilijke begrippen en een afwijkende woordkeuze. De tekeningen zijn bijzonder en daar moet je echt even aan wennen. De inkleuring vind ik vrij hard en sterk aanwezig. Het hele sfeertje wijkt af van andere stripboeken en het maakt het hele plaatje een origineel en daarmee toch boeiend geheel. Op Netflix staat de film over Enola en de trailer is veelbelovend! ***


Enola Holmes – 2. De zaak Lady Alistair
Scenario, tekeningen en inkleuring: Serena Blanco
Vertaling: Xmed
64 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 9+ 

Categorie: detective

Enola Holmes heeft haar moeder nog altijd niet teruggevonden, maar ze communiceert met haar moeder via speciale codes en door middel van briefgeld. Haar broers hebben door dat Enola op deze wijze met hun moeder communiceert en zijn zelf nog altijd op zoek naar hun jonge zusje.

SVP
In dit tweede deel zit veel spanning en een hoop raadsels dienen opgelost te worden. Enola gebruikt een schuilnaam om haar identiteit geheim te houden. Als blijkt dat de compagnon van Sherlock bij haar praktijk ‘Specialist Vermiste Personen’ aanklopt, maar haar niet herkent weet ze de stilgehouden verdwijning te ontrafelen van Lady Alistair.

Rangen en standen
Omdat de verschillen tussen de verschillende standen aan het einde van de 19e eeuw nog heel groot zijn is het zaak om binnen de juiste kringen de informatie los te peuteren. Door zich te vermommen in allerlei rollen probeert ze de geheimen te ontrafelen van de verdwijning van de lady. Ze komt veel te weten over deze zaak en door goed speurwerk weet ze de zaak op te lossen.

De tekeningen en de inkleuring lijken van een beter niveau te zijn, in vergelijking met het eerste deel. Dit is prettiger voor het oog en in combinatie met het sterke verhaal is het een hele fijn strip geworden. De reeks groeit en dat is een goede ontwikkeling. ****


FRNK 5 – Kannibalen
Scenario: Olivier Bocquet
Tekeningen: Brice Cossu
Inkleuring: Yoann Guillo
Vertaling: Frank Vanzeer
64 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 12+

Categorie: fantasy voor jongens

De reeks ‘FRNK’ vraagt enige introductie. Uitgeverij Daedalus heeft de rechten overgenomen van Dupuis. Deze uitgeverij heeft de eerste vier delen uitgebracht in het Nederlands. Er dreigde geen vervolg te komen voor de Nederlandstalige lezers… Lekker belangrijk zou je denken, maar het is juist erg leuk dat deze reeks voortgezet wordt door Daedalus.

Voor dappere lezers
We hebben hier een heel geestige strip te pakken voor lezers met een sterke maag. De titel van het vijfde deel is ‘Kannibalen’ en dat zegt genoeg. Er is natuurlijk al van alles gebeurd in de voorgaande delen en het verhaal gaat verder met grote avonturen in het vooruitzicht!

Ander universum
Frank is een weeskind en hij komt erachter dat zijn ouders nog in leven zijn. Hij raakt van streek en gaat naar de plek waar hij ooit gevonden werd. Toen een bos, nu een bouwplaats waar een prehistorisch themapark uit de grond gestampt wordt. Hij wordt gebeten door een waakhond en verdrinkt bijna in een vijver. Buiten bewustzijn geraakt wordt hij wakker in de echte prehistorie. Hij ontsnapt aan een sabeltandtijger, een groep homo sapiens en nog veel meer.

Wet van Murphy
In deel 5 is er net een natuurramp gebeurd en het is Frank niet gelukt om een vriend in veiligheid te brengen. Frank is nogal onhandig en communiceren met de holbewoners is nou niet echt een een-tweetje. Alles dreigt mis te gaan en hij wordt van van alles beschuldigd. De vleesetende vissen in de rivier waar ze in terechtkomen hebben zin in mensenvlees, evenals de kannibalen die de aanwezigheid van Frank hebben opgemerkt.

Frank is een erg goed getekende strip met teksten van een prima niveau. De verhaallijnen lopen logisch in elkaar over en je zit meteen middenin het verhaal. Er zit vaart in de gebeurtenissen en ondanks dat het allemaal vrij sterk is, past deze strip echt bij jongens vanaf een jaar of 12. *****


Hexeleintje deel 1 – later word ik fantasmagoog!
Scenario: Sylvia Douyé
Tekeningen: Paola Antista
Inkleuring: Lowenael
Vertaling: Frank Vanzeer
48 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 10-14 jaar

Categorie: magie en tovenarij voor jongens en meisjes

Hexeleintje bevindt zich in de sferen van de beroemde Harry Potter. Toveren en magie zit in haar DNA en later zal blijken dat ze niets liever doet dan dat. Hexeleintje weet alleen nog niet dat ze met haar woorden een vloek uitspreekt naar de mensen uit haar omgeving.

Krachtige woorden
Op een zomerschool volgt ze de cursus cryptozoölogie. Ze onderzoekt fabeldieren van wie het bestaan hardnekkig wordt ontkend. Haar medecursisten zijn niet van het vriendelijkste soort. Trouwens, Hexeleintje is ook geen lieverdje. Na wat onenigheid wenst ze haar klasgenote Tara toe dat ze een enkeltje naar de hel krijgt…

De paniek slaat toe bij schoolleiding en leerlingen als blijkt dat Tara verdwenen is. Een zoektocht wordt op touw gezet, maar ze blijkt onvindbaar. Als er nog meer personen verdwijnen wordt de situatie wel erg verdacht. Ineens beseft Hexeleitje dat zij wel eens achter de verdwijningen kan zitten…

We hebben een stripreeks te pakken waar je bijna u tegen zegt. Prachtige tekeningen en een leuk, spannend verhaal over magie en sferische, duistere avonturen vullen elke pagina. De inkleuring is warm en ligt als een warme deken over het verhaal heen. De tekeningen zijn uit verschillende kijkrichtingen getekend en zorgt voor een goede afwisseling. ****


Kittens tegen dino’s
Scenario: Davy Mourier
Tekeningen: Stan Silas
Inkleuring: Valérie Sierro
Vertaling: Dieter van Tilburgh
56 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 7+

Categorie: avontuur en science fiction

Eva was gister jarig. Ze werd 10 en het was de gelukkigste dag van haar leven. Ze kreeg van haar vader een bijzonder cadeau. Een doos met drie kittens inclusief een medaillon. Vandaag is alles anders. Haar vader zou haar wekken om op tijd op school te komen, maar de klok tikt de 10 al aan. Haar vader is er niet en de straten lijken verlaten. En dan…

Chaos in Franse kuststad
Eva woont in Saint-Malo. Een vestingstad aan de Bretonse kust. Afgelopen nacht is de stad overspoeld door dino’s. In de straten barst een strijd los om niet door deze monsters gegrepen te worden. Eva’s kittens transformeren in vechtende en pratende superhelden die Eva bescherming bieden.

Ontvoerd
De vader van Eva blijkt ontvoerd te zijn door buitenaardse wezens. Kort geleden is een ruimteschip geland op het strand en het Franse leger heeft de enige overlevende alien meegenomen. De aliens eisen dat hun maatje vrijgelaten wordt, anders volgt een aanval. Die aanval heeft plaatsgevonden en verandert alle mensen in dino’s. Eva’s vader dient als ruilmiddel voor de aliens, maar zijn ze wel te vertrouwen?

Een leuke avonturenstrip met Pokémon-achtige tekenstijl. Grote ogen in een weinig gedetailleerd gezicht geven snel de emoties weer en dit past helemaal in de sfeer. Een prima strip voor jongens en meisjes die houden van avontuur en verhalen over buitenaardse wezens. Het verhaal staat aardig goed overeind. Er is een hoop te vertellen in een relatief korte tijd, maar dat is goed gelukt. ***


Dans met mij 1 – De Revelatie
Scenario: Isabelle Bottier
Tekeningen en inkleuring: Fez en Darko
Vertaling: Frank Vanzeer
48 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 7+

Categorie: fictie voor meiden

Een strip over dansen. Een beweeglijk verhaal vol passie, beleving en drama over Céleste. De jonge danseres heeft een grote droom: een carrière als professioneel danser. Thuis ziet ze dat haar ouders intens genieten van de kookkunsten van haar jongere zusje. De geuren die uit de keuken komen stemmen haar ouders zeer tevreden. Dat gevoel wil Céleste ook ervaren.

Danswedstrijd
Ze besluit om met haar vrienden van de dansschool mee te doen aan een wedstrijd. De voorbereidingen nemen alle tijd en aandacht in beslag en de grote wedstrijddag komt steeds dichterbij. Of ze nou winnen of niet, het doel is om op te vallen bij de jury. En belangrijker nog: indruk maken op haar ouders. Zullen ze trots op haar zijn?

‘Dans met mij’ is een prima strip voor een poosje ontspanning en vermaak. Ik heb me wel gestoord aan de hoeveelheid typefouten. Of het aan de vertaling ligt betwijfel ik. Een stukje eindredactie lijkt te ontbreken. Verder zijn de tekeningen met snelle lijnen op papier gezet en dat past er goed bij. De tekeningen zijn toegankelijk en vervelen niet. ***


Dans met mij 2 – Tweede Adem
Scenario: Isabelle Bottier
Tekeningen en inkleuring: Fez en Darko
Vertaling: Frank Vanzeer
48 pagina’s / €9,25 / softcover
Leeftijd: 7+

Categorie: fictie voor meiden

Céleste heeft haar passie voor dansen volledig gevonden en interessante audities liggen op haar te wachten. Haar dansgroep Magic Five heeft een klus binnengesleept om te dansen in een videoclip van een popgroep.

Uit balans
Het vele repeteren breekt Céleste een beetje op. Helemaal als ze zijdelings hoort dat een bandlid de hele groep geweldig vindt dansen, maar het bij haar ontbreekt aan persoonlijkheid. De volgende repetities blokkeren de hele groep en er moet gepraat worden.

Mysterieuze graffiti
Voordat dit gebeurt besluit Céleste alleen naar huis te lopen. Onderweg ziet ze allerlei graffiti met dansers erop afgebeeld. Ze besluit de graffiti kunstwerken te volgen en komt uit in een park. Die ontdekking gaat haar en de groep nog een hoop plezier beleven.

Tweede adem
Zodra ze weer verder repeteren moet er eerst gepraat worden. Vrienden delen alles met elkaar en het is belangrijk om open en eerlijk te zijn. Als ze haar hart weet te luchten en na een peptalk van hun coach hoort over een ’tweede adem’, is er ruimte om weer vrij te kunnen dansen.

Het vervolg zit goed in elkaar en het verhaal blijft redelijk klein en daarmee overzichtelijk. De tekeningen zijn net als in het eerste deel vlot getekend en prettig voor het jonge oog. Een leuke strip voor meiden, maar ook jongens die gek zijn op dansen. ****


Dagboek van een krijger 1 – Een nieuwe krijger
Scenario: Pirate Sourcil
Tekeningen: Jez
Inkleuring: Odone
Vertaling: Dieter van Tilburgh
46 pagina’s / €8,95 / softcover
Leeftijd: 7+

Categorie: avontuur

Minecraft is een ongelofelijk populaire game. Kinderen bouwen hun eigen werelden en ze kunnen zich uren vermaken. Er is nu een bijzonder leuke strip beschikbaar voor Minecraft liefhebbers.

Eigen dromen
Minus is een mens die net als zijn ouders boer zal worden. Minus heeft andere plannen en wil geen wortels oogsten of ander werk doen dat bij een boer past. Zijn ouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kind. Minus wil maar één ding en dat is een krijger worden en strijden tegen zombies en Endermannen.

Onmogelijke vriendschap
In de wereld van Minecraft strijden de mensen tegen de zombies. Vanuit de zombiewereld wordt verwacht de mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar daar leren we Blurp kennen. Blurp wil een dorpeling worden die niet zoals de rest van zijn zombievolk wil zijn. Minus en Blurp ontmoeten elkaar en maken bijzondere avonturen mee. Onderweg leren ze Weerwolfje kennen. Een vriendschap is geboren, totdat bekend wordt wat ze eigenlijk van elkaar zijn en ze Weerwolfje uit het oog verliezen…

De strip is compleet in Minecraftstijl getekend en vormgegeven. Erg leuk gedaan en voor veel kinderen een echte aanrader. Het leest lekker weg en het verhaal is overzichtelijk en niet té spannend gemaakt. ****


Dagboek van een krijger 2 – Tocht door de Nether
Scenario: Pirate Sourcil
Tekeningen: Jez
Inkleuring: Odone
Vertaling: Dieter van Tilburgh
46 pagina’s / €8,95 / softcover
Leeftijd: 7+

Categorie: avontuur

Minus en Blurp hebben een verbond gesloten en zullen samen optrekken om Weerwolfje terug te vinden. In het eerste deel kwam Weerwolfje samen met een Enderman ten val. Hun trouwe wolf is onderdeel van de nieuwbakken samenwerking tussen een mens en een zombie.

Vluchten
Minus en Blurp komen terecht bij de grot van de zombies, daar waar Blurp woont. Om niet herkend te worden als mens bedenken ze een vermomming. Het is nog een hele klus om niet ontdekt te worden en als het te heet wordt onder hun voeten, lukt het ze om nog net te ontkomen aan de zombies die nu toch wel heel graag willen weten wie er achter die vermomming schuil gaat.

Op hun vlucht komen ze Weerwolfje tegen en ontmoeten een echte krijgster. Die weet alles van de monsters, maar heeft een geheim. Ze moeten door het Nethergebied en daar wachten grote gevaren. De spanning stijgt. Blijft hun vriendschap bestand tegen alle avonturen?

Het vervolg is goed en spannend. Het verhaal krijgt wat meer diepte en dat pakt goed uit. Ondertussen leer je nieuwe karakters kennen en het verhaal wordt zo goed opgebouwd. Als Minecraft speler wist ik het wel. ****