Home Nieuws Fietsmod in het zonnetje

Fietsmod in het zonnetje

Af en toe gebeurt het dat een stripboek of graphic novel niet de aandacht krijgt die het in onze ogen verdient. Zo’n boek vliegt onder de radar door bij veel stripliefhebbers. Omdat het wel degelijk een striptip! is zetten we zo’n album graag nog een keer in het zonnetje!

Dat willen we nu doen met Fietsmod, de dikke graphic novel die in juni 2018 is verschenen. Auteur Tobi Dahmen vertelt daarin over zijn liefde voor de ‘mod’-muziek en bijbehorende subcultuur. Bijvoorbeeld over de feestjes die hij afliep, zijn continue zoektocht naar nieuwe muziek en de kleding die je geacht werd te dragen als mod. Onze conclusie: “Tobi Dahmen voert je mee en dompelt je onder in een getekend bad van muziek… Een aangename muzikale leeservaring, deze dikke pil!” Lees de hele recensie hier – en no worries, we leggen ook uit wat mod is.

Door Martijn Douma

Oké, we zijn dus lovend over dit fijne boek, maar kwamen erachter dat ‘ie op de een of andere manier bij de gemiddelde stripliefhebber over het hoofd is gezien. Een gemiste kans! Waar dat aan ligt is moeilijk te bepalen. Misschien is het de titel of het (muzikale) onderwerp? Misschien heeft uitgeverij SubQ, die inmiddels gestopt lijkt te zijn, destijds te weinig reclame gemaakt?

We vroegen het aan Tobi Dahmen zelf. In 1971 in Frankfurt am Main geboren, maar al jarenlang woonachtig in Utrecht; en zodoende de Nederlandse taal inmiddels uitstekend machtig.

Foto door Gunter Glücklich (www.guntergluecklich.com)

Heb je in Nederland ook reacties gehad van mods, naar aanleiding van je graphic novel?
Tobi: ‘Ik heb uiteraard ook reacties van Nederlandse mods ontvangen. Het zijn er niet zo veel, de scene was in Nederland altijd klein en is het natuurlijk nu ook nog steeds. In Utrecht had je vooral in de jaren tachtig een actieve scene, met regelmatig feesten en een aantal bands die ook uit Mods bestonden, zoals The Comedown, Beatle Hans and the Paisley Perverts, de Cavia’s en in Amsterdam The Otherside en De Kliek. Maar bind me er niet op vast, ik heb het zelf niet meegemaakt. Een vast adres voor mensen die van onze muziek hielden was natuurlijk platenwinkel Da Capo van Michel Terstegen, die kende ik nog. Helaas is hij veel te jong overleden.

Voor Fietsmod hebben we een paar kleine events opgezet, met lezing en modnighter achteraf, zoals in DB’s in Utrecht en in de bar van Rotown in Rotterdam, waar ook Dave van The Kik draaide. Ik kreeg ook van Tivoli Vredenburg de mogelijkheid een lezing te houden na het concert van Paul Weller.’

Wil je wat meer vertellen over de situatie met je uitgeverij? SubQ gaf in eerste instantie je boek uit, nu doet Volt dat?

‘Over Volt kan ik je niet veel vertellen. Ik werd eigenlijk niet geïnformeerd over de wissel van uitgever. Oftewel hoorde ik pas na navragen dat mijn uitgever SubQ is gestopt. Volt is denk ik ook een subuitgeverij van Singel uitgeverijen, net als SubQ dat was. Volt richt zich vooral op jeugdboeken. Voor meer informatie moet je bij hen zijn.

Ik wil mijn uitgever overigens niet beschuldigen, ik denk dat het voor hen een soort experiment was, en dat ze zelf ook hogere verwachtingen hadden voor wat betreft de feedback van het uitbrengen van graphic novels. Ik denk dat ze meer hadden kunnen bereiken als ze er meer uren en mankracht voor hadden ingezet. Ik moet ook zeggen dat ik behoorlijk verwend geraakt ben met mijn Duitse uitgever, die een eigen persafdeling heeft, veel events organiseert, eigen agenten voor boekenwinkels heeft enzovoort. Dat zou op zo’n manier waarschijnlijk in Nederland voorlopig niet mogelijk zijn.’

We deden navraag over de situatie van SubQ bij Uitgeverij Volt en ontvingen van hen de volgende reactie: “Uitgeverij Volt en Uitgeverij Q (of SubQ) zijn hetzelfde bedrijf. Toen Q besloot ook kinderboeken uit te gaan geven is de naam per 2019 Uitgeverij Volt geworden, om verwarring met onze andere kinderboekenuitgeverij (Querido) tegen te gaan.” Onze vraag of Volt ook andere graphic novels gaat uitgeven werd niet beantwoord.

Recent werk van Tobi Dahmen

Waar ben je op dit moment mee bezig? Is er een nieuw boek onderweg?

Tobi: ‘Op dit moment ben ik bezig met een nieuw boek, wat ook weer een flinke pil wordt. Ik teken de geschiedenis van mijn familie en wat zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Ik heb heel veel origineel materiaal, brieven, foto’s en verslagen, dus voel ik me eigenlijk verplicht dit te bewaren en publiek toegankelijk maken.’

Komt je nieuwe boek uit bij een andere Singel-uitgever, of bij een heel andere uitgeverij? Wanneer verwacht je dat je nieuwe boek gepubliceerd wordt?

‘Met mijn nieuwe boek zie ik het wel. Ik moet het eerst maar afmaken. Dat zal nog wat duren. Bovendien bestaat het uit twee delen, en ik wil niet dat mensen op het tweede deel jaren moeten wachten. Ik denk dat ik voor de eerste nog ongeveer een jaar nodig heb. Er moet ook nog wat research gedaan worden.’

We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat we het volgende boek van Tobi Dahmen kunnen lezen. Maar tot die tijd raden we Fietsmod van harte bij je aan!

 

Tobi Dahmen kun je hier vinden en volgen:
https://www.instagram.com/fahrradmod/
https://www.facebook.com/tobi.dahmen
https://www.tobidahmen.de/