Home Strip Speeddates De Strip Speeddates van augustus

De Strip Speeddates van augustus

Er ligt een verse stapel strips op je te wachten! Na een heerlijke break in een op-en-top Hollandse zomer vertellen we jou welke nieuwe strips er zijn uitgebracht. Dit zijn de Strip Speeddates van augustus!

Door Martijn Douma en Bastiaan van Esch


De klerk Bartleby – een verhaal van Wall Street
Tekst en tekeningen: José-Luis Munuera
Inkleuring: Sedyas
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
72 pagina’s / hardcover / € 19,99

Wall Street is in het New York van 1850 al een begrip. Een notaris verzorgt met zijn twee bedienden afschriften voor hypotheekkantoren, eigendomsbewijzen en schenkingen. De nieuwe klerk Bartleby levert goed werk vanuit zijn kleine kantoortje met uitzicht op een muur. Hij zegt geen boe of bah, maar de notaris is tevreden. Op een dag weigert hij een opdracht uit te voeren: “I’d prefer not to” – ik doe het liever niet. Dat wordt steeds vaker zijn reactie. Het drijft de notaris tot wanhoop: hoe moet je hiermee omgaan? De situatie wordt almaar intenser: dat kan niet goed blijven gaan.

José-Luis Munuera heeft de novelle van Herman Melville uit 1853 verstript. Het verhaal roept veel vragen op, over het gedrag van Bartleby, dat van de notaris, maar ook van anderen. Wat gebeurt hier eigenlijk? Is dit ondermijning van ‘het systeem’? De maatschappijkritiek zit er stevig in verankerd en gaat ook nu nog steeds op. Dat is gelijk de makke van dit boek: wanneer je geen zin hebt om een stevig potje te gaan analyseren of filosoferen houd je een mager verhaal over. De tekeningen zijn prachtig: de virtuoze Munuera gaat hier met zijn tekenstijl de animatiekant op, met uitgesproken gezichten en figuren, Disney-achtig. De achtergronden blijven onopvallend doordat ze niet geïnkt zijn, maar zijn toch fraai. Wij filosoferen ons soms rot en hebben genoten van dit verhaal en de tekeningen! ****


De vloek van rood
Scenario en tekeningen: Sterric

Grafische verzorging: Cyril Koopmeiners
Uitgeverij: Scratch
164 pagina’s / hardcover / €27,50

Een graphic novel uitbrengen over een genderneutraal thema is hot. De emancipatie van deze gemeenschap neemt de laatste tijd een vlucht, maar er is ook weerstand. Dat komt in ‘De vloek van rood’ aan bod.

Als we alleen het artwork zouden beoordelen, geven we zonder meer 5 sterren. De illustraties zijn allemaal even overtuigend. De emoties spatten van elke tekening af. Sterre Richard debuteert met ‘De vloek van Rood’. Ze werkt onder de naam Sterric en als illustrator hoeft ze niet langer te bewijzen waartoe ze in staat is. Ons advies is om voor een volgend boek een goede scenarist in de arm te nemen.

Het verhaal en met name de teksten laten te wensen over. Het scenario is gegoten in een occult sprookje, waarin Jager, Aster en Mirit de hoofdrollen vertolken. Ook al word je vooraf gewezen op een afwijkende grammatica, het komt totaal niet over. Een goede scenarist had een sterkte bijdrage kunnen leveren aan de kracht van het verhaal. Het ontbreekt aan vloeiende overgangen en het kost veel moeite om de aandacht erbij te houden. Los van het uitstekende artwork is het een dappere poging om vanuit een originele invalshoek het genderthema vorm te geven. Het is niet gelukt om ons hiervan te overtuigen. Het komt allemaal net te politiek correct over. ***


Tremen 2
Scenario: Pim Bos en Marc Caro
Tekeningen: Pim Bos
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
64 pagina’s / hardcover / € 14,95

Tremen is een universum van verlatenheid, grijsachtig en stil. Een universum dat lijkt op het einde van de wereld, bevolkt door vreemde wezens. In het hart van deze apocalyptische setting wordt een ruiter genaamd Rumpert, zittend op zijn vreemde rijdier, door een explosie op de grond gegooid. In een metalen container ontdekt hij het hoofd van een kind, BombKid. Vanaf nu reizen ze samen. Al snel breekt er een conflict uit tussen opstandige wilde kinderen en een leger robots.

Pim Bos verraste in 2019 met het eerste deel van Tremen. Hij schreef het scenario samen met Marc Caro, de regisseur van onder andere The City of Lost Children (1995). De link van die film naar Tremen is duidelijk: fantasierijk, met een duistere ondertoon. De tekeningen van Bos, in grijstinten, lijken zo uit een animatiefilm te zijn gekomen: zeer sfeervol en indrukwekkend. Het boek is tekstloos, dus de namen van de wezens hebben we bij de Franse uitgever moeten opzoeken. Dit boek wist ons vooral vanwege de setting te boeien. Van het duistere, pessimistische randje moet je houden. Als gevolg van het ontbreken van tekst ben je behoorlijk snel door dit boek heen en is het niet altijd even makkelijk te volgen. Desalniettemin eigenzinnig en sfeervol. **


Travis 13: IJzeren killers
Scenario: Fred Duval

Tekeningen: Christophe Quet
Inkleuring: Pierre Schelle

Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / € 10,25

In het jaar 2050 staat de wereld op z’n kop. De wereldbevolking op aarde met de naastgelegen bewoners in het Melkwegstelsel is aangegroeid tot 12 miljard. De Verenigde Naties vormen een laatste bolwerk tegen multicontinentale ondernemingen.

Travis is een piloot en een bikkelharde strijder. Momenteel verschuilt hij zich in Mexico, in de jungle van Chiapas. De mensen die zich daar bevinden moeten vluchten of vechten. De IJzeren killers beheersen de jungle en vormen een groot gevaar voor al het leven, met uitzondering van slangen en tarantula’s. Alles wat ze tegenkomen op hun pad wordt vernietigd. De IJzeren killers moet een halt toegeroepen worden, maar ze worden bestuurd door een Artificiële Intelligentie. Het brein hierachter moet gevonden worden.

In deze keiharde strip met veel actie en waanzinnig toffe gevechten met de IJzeren killers kost het weinig moeite om snel in het verhaal gezogen te worden. De tekeningen zijn goed, maar niet van een uitzonderlijke klasse. De detaillering laat soms wat te wensen over, maar is vaak onderdeel van de snelle scenes. De inkleuring zit goed in elkaar en maakt het tot een strip voor een diehard stripfanaat die gek is op dit genre. ***½


Lowlands Love Letters (2 for 1)
Tekst en tekeningen: Peter Pontiac en Typex
Uitgeverij: Concerto Books
60 pagina’s / softcover / € 16,99

Alweer geen Lowlands dit jaar. Daarom komt Concerto met het ‘ultieme troostboek’: een ode aan het festival, in de vorm van een comic. Deel 1, ‘Lost in the Lowlands’, bevat het persoonlijke verslag van Peter Pontiac van Lowlands 1996, in zwart-wit. We zien Pontiac en Typex er samen werken aan de versiering van de verkooptent van platenzaak Concerto. Vervolgens verkent het duo het festival, Typex uitbundig, Pontiac timide. De laatste geniet steeds meer van het evenement, al kent hij ook zijn mindere momenten. De rock ‘n’ roll druipt van zijn tekeningen af, met hun dikke zwarte lijnen en de nodige arceringen!

Deel 2, in kleur, is ‘Lola – het grootste weekblad voor meisjes en moshers’. Typex hanteert een losse, zwierige lijnvoering en komt met een aantal geinige rubrieken. Zoals de ‘brief van de week’, ‘ditjes en datjes: leuke weetjes en vuige achterklap’, ‘De Nare Jongens’ en ‘Het mirakel van Lowlands’. Grappig en luchtig: passend bij het festival, maar op een heel andere manier dan Pontiacs verslag. Al met al een leuke tweeledige benadering van het Lowlands festivalgevoel, dat voor de Lowlandsganger een prijzig doekje voor het bloeden kan zijn. Al zal er dit jaar genoeg in het festivalpotje overblijven om dit kleinood aan te kunnen schaffen. **


Watch Dogs: Legion deel 1/2: ‘Undergroud Resistance’

Tekst: Sylvain Runberg
Tekeningen: Gabriel Germain
Inkleuring: Arancia Studio
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij i.s.m. Ubisoft
56 pagina’s / softcover / € 9,50 

In de nabije toekomst heeft de organisatie Albion van Londen een politiestaat gemaakt. Mensen worden onderdrukt en ongewenste figuren in vluchtelingenkampen gezet. Uit die kampen worden mensen ontvoerd, om vervolgens van de aardbodem te verdwijnen. Hackersorganisatie Dedsec gaat in verzet en stuurt de Australische journaliste Louise Hartford naar Londen om de verdwijningen te onderzoeken. Ze verzamelt wat mensen om zich heen en begint aan haar gevaarlijke klus, waarbij een underground danceparty met een populaire DJ als decor dient.

Dit verhaal is gebaseerd op de game Watch Dogs: Legion. Er wordt in het stripboek vanuit gegaan dat je bekend bent met de setting van de game, want er wordt bijna niks over uitgelegd. Met een beetje puzzelen kwamen we een eind, maar het levert een moeizame start van het lezen op. Het verhaal zelf bevat genoeg spanning en actie. Prima tekeningen ook, die qua stijl doen denken aan reeksen als Harmony en Green Class. Dit stripboek zou bij een tienerdoelgroep best eens goed kunnen vallen – dat doet ie bij onze ietwat oudere redactie namelijk ook. **


Heartstopper 1

Tekst en tekeningen: Alice Oseman
Vertaling: Niels van Eekelen
Uitgeverij: Best of Young Adult / Uitgeverij Uniboek / Het Spectrum bv
263 pagina’s / softcover / € 15,00 

Een Young Adult (YA) graphic novel over het liefdesleven van Charlie en Nick. Charlie is het afgelopen schooljaar gepest en heeft daar nog regelmatig de bibbers van. Een nare tijd, maar die ligt gelukkig achter hem. Tijdens het vervelende schooljaar kreeg Charlie zijn eerste vriendje, Ben. Inmiddels is Ben zijn ex-vriend, omdat hun relatie niet gezond was. Het lukt de jonge Charlie maar niet om van hem los te komen.

Dan verschijnt Nick op het podium en is er een klik tussen de twee. Nick vraagt of Charlie mee wil doen in het rugbyteam en dit blijkt een gouden greep. De vriendschap tussen de twee groeit in korte tijd uit tot een hechte band. Ze voelen zich bij elkaar erg op hun gemak. Er is voor Charlie echter een probleem. Is hij verliefd aan het worden op een hetero jongen? Of ontstaan er bij Nick gevoelens voor Charlie waarvan hij niet wist dat hij ze had?

In dit pro-lhbti verhaal lezen we over Charlie en Nick, die een liefdesrelatie beginnen. De directe omgeving van de jongens staat over het algemeen niet negatief tegenover homoseksualiteit, maar op school geeft het toch enige spanning. In dit makkelijk geschreven boek, waarbij je in vogelvlucht door het schooljaar heen vliegt, lees je over de prille liefde tussen twee jongens. Wat mij opvalt is het vaak onnodige vloeken. Dit moet stoer of krachtig overkomen, maar doet dit niet. De zwart-wit tekeningen zijn niet bijzonder. Het grote aantal pagina’s en de snelheid waarmee de delen van deze reeks elkaar opvolgen zullen de druk verhoogd hebben om snel veel tekeningen te produceren. Een prima boek voor jongeren om de acceptatie te vergroten voor lhbti leeftijdsgenoten. Binnenkort verschijnt de adaptatie van dit verhaal op Netflix. ***


Undertaker 6: ‘Salvaje’
Tekst: Xavier Dorison
Tekeningen: Ralph Meyer
Inkleuring: Caroline Delabie en Ralph Meyer
Uitgeverij: Dargaud
64 pagina’s / softcover / € 8,99

Jonas Crow, de undertaker, heeft volgens opdracht het lichaam van Caleb Barclay in Apachegebied aangetroffen. Maar hij wordt samen met de oude indiaan Kenitei, de jonge Apachevrouw Salvaje en haar zoon Chato door sheriff Sid Beauchamp – uitgerekend zijn opdrachtgever – gevangen genomen en naar Tucson gebracht. De rijke weduwe Josephine Barclay wil haar zoon daar waardig begraven. De indianen worden honds behandeld bij aankomst, Crow niet veel beter. Hij zal tot het uiterste moeten gaan om in eerste instantie zijn eigen vege lijf te redden, brute moord te voorkomen en gerechtigheid te halen.

De rijke weduwe en haar verloofde (de sheriff) zijn sterke karakters, net als Salvaje. Er zijn diverse intriges gaande en dat leidt tot een opbouwende spanning. Dat de sheriff ook nog eens een oude jeugdvriend van Crow is voegt een extra laag toe. Als lezer heb je geen idee welke kant het verhaal op zal gaan. De tekeningen zijn van een uitzonderlijk hoog niveau, het ziet er allemaal heel verfijnd en explosief uit. De beste westernreeks van dit moment krijgt een ijzersterk vervolg. Onbegrijpelijk dat deze fantastische reeks niet in hardcover wordt uitgebracht! *****


Django, vonken en vuur

Tekst: Salva Rubio
Tekeningen en inkleuring: Ricard Efa
Uitgeverij: Dupuis (Collectie Vrije Vlucht)
86 pagina’s / hardcover / € 24,99

Django Reinhardt, een in 1910 geboren Belgische Manouche ofwel Sinti, groeit voor galg en rad op bij zijn moeder en broertje Nin-Nin, te midden van zijn zigeunerfamilie. Dat verandert wanneer hij een zessnarige banjo-gitaar krijgt: hij blijkt uitzonderlijk veel talent te hebben. Zijn moeder kijkt er met argwaan naar, zijn broertje juist vol bewondering. Niets lijkt hem een glansrijke carrière in de weg te staan, behalve dan misschien meisjes en gokken. Maar wanneer de eigengereide Django 18 is slaat het noodlot toe en is niks meer vanzelfsprekend. Django betekent ‘ik wek’: hij wekte mensen met zijn muziek, en weet gelukkig weer op te krabbelen.

Django Reinhardt was een van de weinige, zo niet enige, Europese muzikanten die de Amerikaanse jazz hebben beïnvloed. Er hangt een zweem van mysterie rond zijn persoon. De auteurs hebben een levendig verhaal gesponnen op basis van bekende feiten. Het resultaat is een heerlijk stripboek over de jeugd van deze onderbelicht gebleven muzikale grootheid, tegen de achtergrond van een romantisch zigeunerleven. De tekeningen, in fraaie, sprekende aquarelkleuren, zijn pakkend en voeren je mee het muzikale kamp van de Manouche in en het Parijs van de jaren 1920. Af en toe wordt een jonger publiek aangesproken dan vermoedelijk beoogd, maar dat nemen we graag voor lief. Wel jammer dat het alleen om Django’s jeugd gaat, maar wie weet biedt dit perspectief voor een vervolg. Heerlijk verhaal! ***