Home Recensies Catharina de’ Medici is bloedkoningin in hart en nieren

Catharina de’ Medici is bloedkoningin in hart en nieren

Catharina is een de’ Medici. Een vooraanstaande familie uit Florence en gelieerd aan de paus van Rome. De macht van Keizer Karel V stijgt tot ongekende hoogtes en dat zorgt voor de nodige onrust in de pauselijke vertrekken. Catharina is als nichtje van de paus een schaakstuk op een druk bezet speelveld. Bovendien is ze als een van de weinigen van haar familie nog in leven…

Door Bastiaan van Esch

In de nadagen van de middeleeuwen is de macht van de paus ongekend groot. Karel V is zeven jaar geleden gekroond tot keizer van het Heilige Roomse Rijk en leeft op gespannen voet met de paus. Laatstgenoemde wenst niet langer het juk te dragen van de Duitse vorst en smeedt een plan om de groeiende macht van zijn vijand in te dammen. De liga van Cognac is geboren.

Plunderingen in Rome als vergelding
Een belangrijke troef voor de paus is de aanwezigheid van de’ Medici’s. Deze familie is gehuisvest in Florence en heerst al tijden over de stad en haar omgeving. Maar de onrust is groot en er zijn al meerdere familieleden op gruwelijke wijze omgebracht.

Keizer Karel V krijgt lucht van de alliantie die de paus achter zijn rug om gesmeed heeft en als vergelding neemt hij Rome in. Het nieuws verspreidt zich snel en de plunderingen in Rome geven de inwoners van Florence een motief om in opstand te komen tegen ‘de Medici’s. Catharina’s leven is in gevaar en ze moet vluchten. Is ze nog wel ergens veilig en kan ze haar leven nog wel in handen geven van een ander?

Catharina’s leven als wisselgeld
Er vindt een kat en muisspel plaats om het in veiligheid brengen van Catharina. Ze gaat van hand tot hand en niemand heeft haar welzijn voor ogen, zien haar enkel en alleen als wisselgeld. Aanhangers van haar familie organiseren een heuse reddingsoperatie, maar vanwege alle onrust is ze getuige en slachtoffer van vele gruwelijke gebeurtenissen. Getraumatiseerd en van alle waardigheid ontdaan wordt ze uiteindelijk in veiligheid gebracht in Rome. Onder de vleugels van de paus krijgt ze alle tijd om te herstellen. Ze krijgt een waardige opleiding en in de tussentijd wordt haar positie op het schaakbord van het politieke slachtveld minutieus voorbereid.

Als een duveltje uit een doosje…
Zal ze als koningin ooit een troon bestijgen? De weg daar naar toe is lang en moeizaam. De paus heeft nog een appeltje te schillen met Karel V en hij weet Catharina te overtuigen mee te werken aan een huwelijk met een (politiek gezien) onbelangrijke zoon van een heel belangrijke man: de koning van Frankrijk. Het huwelijk zorgt voor een krachtig tegenwicht voor de macht van Keizer Karel V. De toekomst van Catharina als een de’ Medici lijkt met het toetreden tot het Franse hof in rustiger vaarwater gekomen te zijn, totdat…

Aansprekende tekenstijl
Het eerste deel van Catharina als bloedkoningin opent sterk. Tekeningen van plunderingen in Rome introduceren het verhaal en je zit er meteen middenin. De kleuren zijn subtiel en krachtig en zorgen voor de juiste sfeer. Je voelt en ziet de spanning en het politieke spel neemt je mee in het verhaal. Kortom, een heerlijke nieuwe serie binnen de ‘Bloedkoninginnen’ is geboren.

Bloedkoninginnen: Catharina de’ Medici deel 1 – de vervloekte koningin
Scenario: Arnoud Delalande & Simona Mogavino
Tekeningen: Carlos Gomez
Inkleuring: José Luis Rio
Uitgeverij: Daedalus