Home Jonge lezers 67 Seconden – De Graphic Novel

67 Seconden – De Graphic Novel

Je broer is omgelegd. Door deze traumatische gebeurtenis gieren de gevoelens van verdriet, boosheid en wrok door je lijf. In jouw stad gelden er na een moord drie regels: niet huilen, niet snitchen, wraak nemen. Wat ga je doen? Je hebt een keuze. Altijd. De lift brengt je in 67 seconden naar de begane grond. Op elke verdieping stapt iemand in. Elke persoon vertelt een stukje van een groter verhaal. Zijn de drie regels ook jouw regels?

Door Bastiaan van Esch

William is 15 jaar en speelt op straat een potje basketbal met zijn vriend Tony. Shawn, zijn broer, ziet de jongens, dolt een beetje met ze en dan… BAM, BAM! Liggen! Plat op de grond. Wachten tot de kogelregen stopt en bidden dat je niet geraakt wordt. Tel daarna pas de slachtoffers… Shawn ligt roerloos op de grond. Bloed sijpelt uit zijn borstkas. Dood. Vermoord op klaarlichte dag. De drie regels die William al zo vaak gehoord heeft, nota bene uit de mond van zijn eigen broer, brengen hem terug in de realiteit. Niet huilen, niet snitchen, neem wraak.

Overleven in je eigen block
Het leven van Will in New York is hard. Net als voor veel andere mensen is het een leven vol verdriet, schuldgevoelens, drugsproblemen en uitzichtloosheid. Thuis staat je bed en gezeik en pijn is er in overvloed. Will brengt veel tijd door op straat en dat vormt hem. Het is zijn identiteit. Ongeschreven regels zijn er in overvloed. Word matties met iemand, anders wordt het matten met iemand. Praten met de politie wordt gezien als verraad. Huilen is een teken van zwakte. Regel 3: als iemand van wie je houdt wordt vermoord, zoek je degene die hem vermoordde op en vermoord je hem. William weet wat hem te doen staat.

7 verdiepingen, 67 seconden
William wordt ‘Will’ genoemd door de mensen die hem écht goed kennen. Hij denkt terug aan zijn tijd met zijn broer. De lessen die Shawn hem leerde. Als het moment daar was, dan wist hij de plek te vinden waar de blaffer van Shawn verborgen lag.

Het vermoeden wie de dader is wordt een overtuiging, de overtuiging om regel 3 uit te voeren wordt met de minuut sterker en de liftdeuren gaan open. Will is vastberaden en stapt naar binnen. Hij gaat de dood van Shawn vergelden. Vanaf de zevende verdieping duurt het 67 tellen om op de begane grond te belanden. Een verdieping lager: een man stapt de lift in. Het is iemand die er niet kon zijn. De verwarring maakt zich meester van Will. Het is Buck, de enige broer die Shawn ooit had. De twijfel bij Will krijgt een voet tussen de deur vanwege het gesprek dat ontstaat tussen Buck en Will. De lift zakt een etage en er stapt opnieuw iemand in..

Indrukwekkende vertelling, aangrijpende illustraties
’67 seconden’ is een vertaling van het boek ‘Long way down’. De graphic novel vertelt een heftig verhaal. De radeloosheid, vastberadenheid en vertwijfeling worden goed weergegeven in tekeningen die de juiste snaar raken. Het scenario zorgt ervoor dat je het boek soms even weg legt. Het is goed om de gebeurtenissen te laten bezinken. Je hoeft een boek niet in een streep uit te lezen.

Tekstueel is er wel een en ander op aan te merken. Ik mis op een aantal momenten de interpunctie om het verhaal nog meer kracht te geven. Dit is een gemiste kans. Het maakt het verhaal niet minder treffend. Het kan ook komen door de vertaling, waardoor sommige teksten net niet helemaal overkomen zoals het naar mijn idee bedoeld is.

Belevingswereld van een tiener
Ondanks de pittige verhaallijn is dit boek zeer geschikt voor jonge lezers vanaf een jaar of 14, vanaf de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het lukt schrijver Jason Raynolds om het karakter van Will goed uit te diepen. Hij laat je meevoelen met het onvermogen en de eenzaamheid. Je voelt zijn gevecht met het verdriet van zijn moeder, het verlies van zijn broer en al het andere weggestopte verdriet.

Veel jongeren romantiseren het leven in de wijken van een grote stad. Op een indrukwekkende wijze wordt dit beeld door de auteur ontkracht. Leven is overleven. De greep naar de drugs of het handelen daarin is kleiner dan het vinden van een eerlijke baan. Het kijken over je schouder is meer gewoonte dan uitzondering.

Geschenk voor pubers
Deze graphic novel is een geschenk voor iedere jongere die niet graag leest. Iedere puber heeft te maken met verleidingen en maakt domme fouten. Will staat aan het begin van zijn leven en de verleidingen liggen op de loer. Mag er ruimte zijn voor heftige emoties? Is je toekomst al bepaald, omdat jouw wieg toevallig in een kamer stond waarbij de (ongeschreven) regels gevolgd behoren te worden? Of heb je een keuze om een andere weg in te slaan? Je hebt altijd een keuze. Altijd.

Scholen opgelet!
Het aanbod van goede graphic novels voor pubers is niet al te groot. Met ’67 seconden’ hebben we een heftig, maar sterk boek te pakken. In mijn les Nederlands presenteerde ik het boek aan een derde klas. Met het boek in mijn hand vertelde ik kort waar het verhaal over gaat en ik sloot af met de vraag wie het boek wilde lezen. Vooral de jongens waren enthousiast. Van de 25 leerlingen staken er 10 hun vinger op. Twee jongens hebben ademloos zitten lezen en kijken. Of ze in de volgende les verder mochten lezen…?

67 Seconden – De Graphic Novel
Scenario: Jason Reynolds
Illustraties: Danica Novgorodoff
Vertaling: Maria Postema
Uitgeverij: Blossom Books
208 pagina’s / € 18,99 / Softcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel online: