Home Jonge lezers Volop kerstsfeer in Derde kerstdag

Volop kerstsfeer in Derde kerstdag

Voor pubermeisje Marte zijn de kerstdagen best ingewikkeld. Omdat haar ouders gescheiden zijn, moet ze zich op beide kerstdagen aanpassen aan verschillende tradities. Ze snakt daarom naar derde kerstdag: die brengt ze helemaal alleen door op de bank. Of toch niet?

Door Martijn Douma

Eerste kerstdag
Eerst is Marte bij haar moeder, die nu een vriendin heeft. Zij heet Anne en is hoogzwanger. Ze krijgt er dus een halfbroertje of -zusje bij! Elk jaar gaan ze naar de familie in Limburg. Op Kerstavond wonen ze met oma en familieleden de kerstmis bij. Op Eerste Kerstdag weer op naar de kerk, waar een dienst voor de kleintjes is georganiseerd.

Tweede kerstdag
Tweede kerstdag is Marte bij haar vader, ze gaan naar het Kerstcircus in Carré. Ze gaan dan niet alleen, ook papa’s vrouw Jacqueline en hun drukke tweeling – haar halfbroertjes – Mus en Vink zijn erbij.

Derde kerstdag
Marte is na zulke drukke en intensieve dagen toe aan rust. En dus heeft ze voor zichzelf bepaald dat derde kerstdag voor haar alleen is. Maar uitgerekend wanneer papa haar naar het huis van mama wil brengen, gaat het mis. Het dagje rust valt volledig in het water… Maar ze móet wel in actie komen, want het gaat om haar familie!

Hartverwarmend
Claudia de Breij heeft een hartverwarmend kerstverhaaltje geschreven, dat heel geschikt is om aan je kinderen voor te lezen, of het ze zelf te laten lezen natuurlijk. Ze heeft een vlotte hand van schrijven. Het boekje bevat grappige situaties en is super herkenbaar voor gezinnen in allerlei samenstellingen. De tekst is opgesteld in dichtvorm, de zinnen rijmen. Als dat je irriteert kun je dit boekje beter overslaan. Maar wees gerust: er wordt vloeiend gerijmd. Op een enkele typische woordkeuze na dan, zoals ‘bevriendst’, dat rijmt op kindernevendienst.

Tradities
De gezinnen waar Marte deel van uitmaakt zijn een weergave van wat je zoal kunt tegenkomen op dit moment. Dat geldt ook voor de tradities op de kerstdagen: christelijk (katholiek) en seculier. Dat alle betrokkenen goed met elkaar kunnen opschieten voegt een extra beetje kerstgevoel toe. Net als de aanwezigheid van de kerk, “Stille nacht, heilige nacht” en uiteraard de kribbe.

Vrolijk
We zouden Striptip! niet zijn wanneer we niet iets gingen roepen over de illustraties. Die zijn van de hand van Aimée de Jongh. Naast een aantal kleine illustraties van kerstachtige voorwerpen zijn er zeven die één pagina beslaan en twee van een dubbele pagina. Het zijn toegankelijke tekeningen, waarbij vooral de toegepaste lichtinval en enkele camerastandpunten opvallen. De tekeningen zijn grappig, sfeervol en vooral erg vrolijk. Aimée maakt de verwachtingen waar. Een toegevoegde waarde voor dit boekje!

Derde kerstdag is een vrolijk geïllustreerd kerstverhaaltje waarmee je goed in de kerststemming kunt komen. Gericht op kinderen, een goed maar wel wat prijzig cadeautje in aanloop naar de kerstdagen. Ook voor volwassenen leuk om (voor) te lezen!

Derde kerstdag
Auteur: Claudia de Breij
Illustraties: Aimée de Jongh
Uitgeverij: Thomas Rap
80 pagina’s / hardcover met stofomslag op klein formaat (13 x 18) / € 15,99