Home Nieuws De Striptip! 5 van 2023

De Striptip! 5 van 2023

De mooie stripjaren rijgen zich aaneen. In 2023 verschenen er bijzondere verhalen en van het merendeel van deze boeken verschenen er recensies op onze website. Het is de hoogste tijd om de Striptip! 5 van dit jaar te publiceren!

Door Jeroen, Martijn en Bastiaan


Bastiaan

1 – Een stil geloof in engelenFabrice Colin & Richard Guérineau – Silvester Strips
Wie de roman van R.J. Ellory gelezen heeft, zou dit stripverhaal ook in de kast moeten hebben staan. Mijn absolute nummer 1 van dit jaar gaat over tien meisjes die vermoord worden. De tekeningen, de dialogen en het uitstekende plot zorgen voor een ultiem avondje leesplezier.

2 – MarathonNicolas Debon – Scratch!
In dit one-shot van Nicolas Debon wordt een historische marathon schitterend in beeld gebracht. Het spreekt enorm tot de verbeelding en helemaal als je zelf ook een grote hardloopwedstrijd voltooid hebt. Je hoort het publiek, je voelt de wind en de adrenaline giert opnieuw door je lijf. Dit boek is een aanrader voor iedere hardloper!

3 – De droefheid van de olifant – Nicolas Antona & Nina Jacqmin – Arboris
Louis is als wees slechts een paar weken per jaar onbezorgd en gelukkig. Clara is verzorger in het circus en zij ziet hem echt staan. Ze kijkt dwars door zijn dikke brillenglazen, rechtstreeks zijn ziel in. Maar het noodlot slaat onverbiddelijk toe. Waanzinnig knap om zo’n klein verhaal, zo groots neer te zetten.

4 – Galapagos – Michaël Olbrechts – Oogachtend
Het talent van Olbrechts komt in dit boek volledig tot uiting. Hij schetst de eerste mensen op deze eilandengroep en doet dit met humor, maar ook met een maatschappijkritische toon. De hardcover uitgave is om van te smullen. De cover geeft al een goede sfeerimpressie van het gehele boek. De tekeningen zijn stuk voor stuk overtuigend.

5 – De adem van de duivel Ken Broeders – Uitgeverij L
Een dikke laag ziekmakende mist trekt het land in en doodt mens en dier. Het zal een straf van god zijn en de adem van de duivel strekt zich uit over de goddelozen. Maar was dat wel zo? De uitgave die ik mocht lezen, was de luxe, gebonden uitgave met linnen omslag én met een zestien pagina’s tellend dossier. De tekeningen hadden vanaf de eerste bladzijde een magnetisch effect op mij.


Jeroen

1 – Carbon & Silicium –  Mathieu Bablet – Scratch

Carbon & SiliciumHeel officieel kwam dit bijzondere boek al uit in december 2022 maar door drukke feestdagen kwam het pas in 2023 aan bod op Striptip.nl. Wat een meesterwerk: Mathieu Bablet creëert een unieke science fiction wereld met slimme robots die dankzij kunstmatige intelligentie weten te ontsnappen aan hun makers, en de automatische uitschakeling deactiveren. Het tekenwerk is bovendien magistraal.

2 – Smakelijk Leven – Aurélia Aurita – Scratch

Aurélia Aurita is illustratrice. Ze heeft een culinaire autobiografie gemaakt om van te watertanden, zeker voor kookgekken als uw nederige dienaar. We worden getrakteerd op drie-sterrenrestaurants, obscure eettentjes en een dosis borstkanker die alles op z’n kop zet. Genoeg ingrediënten voor een bijzonder interessant boekwerk.

3 – De kuilErik Kriek – Scratch

Na het tragische verlies van hun zoon betrekken Huub en Sara een oud familiehuis op de Veluwe. Ze hopen hun verdriet achter zich te laten met deze nieuwe stap. En het leven weer op de rails te krijgen. Maar was dit wel zo’n goede stap? De kuil is het langverwachte nieuwe boek van Erik Kriek.

4 – Trigië integraal 6Don Lawrence – Uitgeverij L

Ieder jaar zet ik er wel een integrale uit deze serie in. Zo mooi. De zesde Integrale over het befaamde Trigië bevat, naast een uitgebreid dossier, acht klassieke verhalen. De gestolen formule, De vloek van de mummie, De voorspelling van Narri, De microscopische wereld, Het geheim van de Abandonburcht, De planeet der ballingen, Het complot en Het mysterie van de Tarron-maan.

5 – Jij gaat doodNina Blom en Margreet de Heer – Personalia

Jij gaat dood Nina BlomAls er één ding is waar kinderen recht op hebben, is dat een onbezorgde jeugd. Niet druk maken om grote mensen problemen. Gewoon lekker spelen, naar school en rustig aan groter worden. Vaker dan we weten gaat het echter verschrikkelijk mis. Geldproblemen zijn nu veel in het nieuws. Maar wat als je knettergekke ouders je bijna dood maken? Gedurfd project van Nina Blom, Margreet de Heer en Seb van der Kaaden dat uitstekend uitpakte.


Martijn

1 – De kleine astronaut – Jean-Paul Eid – Dark Dragon Books

Een prachtig en hartverscheurend verhaal over het jongetje Tom, dat zich niet kan bewegen en niet kan praten. Door de ogen van zijn zus Juliette, bijgenaamd ‘Wervelwindje’, krijg je te zien hoe het gezin uit Montreal met het jochie omgaat en de impact van het ventje op zijn omgeving. De moeilijke tijden en de vrolijke tijden. De mensen die hem afwijzen en de mensen die hem omarmen. Deze hakt er wel even in bij de gevoelige lezer…

2 – Malaterre 1 + 2 – Pierre-Henry Gomont – Sherpa

De gladde Gabrielle Lasaffre doet er alles aan om het landhuis van zijn familie te redden. Hij vervreemdt zelfs zijn kinderen Simon en Mathilde van hun moeder, en laat ze emigreren naar het Afrikaanse land waar het huis staat, om ze voor zijn karretje te spannen. Maar de pubers werken niet zomaar mee aan de snode plannen van hun tirannieke, opvliegende en liegende vader. De onderlinge verhoudingen van de gezinsleden en het karakter van Lasaffre zijn om van te smullen. Veel actie en vaart in het verhaal ook, en tekeningen die snel op papier gezet lijken te zijn.

3 – SensoAlfred – Lauwert Uitgeverij

Germano wordt zijn hele leven al door pech achtervolgd, maar in een bloedhete Italiaanse zomernacht lijkt zijn geluk te keren wanneer hij de zwoele Elena tegenkomt.

Het zinderen van de nacht wordt bijna voelbaar in deze graphic novel. Als lezer hoop je van harte dat Germano nu eindelijk het geluk eens aan zijn zijde krijgt.

4 – In de schaduw van de heldenDavid Sala – Concertobooks

De kleine David krijgt van jongs af aan al mee dat zijn beide opa’s helden waren in de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse burgeroorlog. Dat levert in zijn omgeving de nodige druk op en maakt dat oorlogstrauma’s als een donkere wolk boven de familie hangen. Grafisch heel sterk en een indrukwekkend verhaal.

5 – Blacksad 7: De maskers vallen – tweede deel – Juan Díaz Canales en Juanjo Guarnido – Dargaud

Blacksad moet nu niet alleen de moord op vakbondsman Kenneth Clarke oplossen, maar ook die van Iris Allen, de directrice van een theateropleiding. Want grote vriend Weekly wordt onterecht van die laatste beschuldigd. Het lijkt er sterk op dat de beroemde architect Solomon de opdrachtgever is. Maar wie is de moordenaar? Een gelaagd scenario met werkelijk fantastische tekeningen.