In de adem van de duivel trekt er een dikke laag nevel het land in. De mist legt zich als een warme deken over alles en iedereen heen en blijft hangen bij de herberg van Madeleine. Het lijkt het hele land te treffen, want mensen worden ziek, dieren vallen dood neer en de oogst is mislukt. Wat is er aan de hand? Is dit het einde der tijden of wacht er een ander groot gevaar?
Door Bastiaan van Esch
Het jaar 1873 is een rampjaar. In het toch al armetierige bestaan van voornamelijk boerengezinnen is het vooralsnog een normale zomer. De temperatuur is aangenaam, in de herberg wordt hard gewerkt en de mensen dwarrelen om elkaar heen. Op het terras brengen de arbeiders hun zuurverdiende geld meteen naar uitbaatster Madeleine en haar man Jean. Madeleine staat achter bar en tapt de glazen graag weer vol.
Benjamin
Ondertussen vertrekken graag geziene gasten uit Parijs en krijgt Benjamin de opdracht de koffers naar de koets te brengen. De jonge kracht bevindt zich niet in een warm nest. Hij krijgt om het minste of geringste een draai om zijn oren en hij wordt gekleineerd waar iedereen bij staat.
Bastaard
Benjamin is een aantal jaren geleden door de vader van Madeleine meegenomen uit Noord-Amerika. Zijn moeder is een van de oorspronkelijke bewoners en ze is vlak na zijn geboorte overleden. Terug in Frankrijk vraagt de vader op zijn sterfbed aan zijn dochter of zij de zorg voor zijn zoon op zich wil nemen. Madeleine heeft als dochter geen keuze, want zij is de enige met wie Benjamin nog een bloedband heeft. Ze accepteert het, maar makkelijk zal ze het hem niet maken. Het liefst wil de uitbaatster niets van het jochie weten, maar ze heeft haar vader nou eenmaal een belofte gedaan.
Nevel
Benjamin is een jongen met een zesde zintuig. Hij voelt in zijn hele hebben en houden dat er iets niet klopt. Als hij op een avond uit zijn raam klimt en naar de sterrenhemel kijkt, lijkt het wel alsof de hemellichten verdwijnen. Zijn zwager Jean ziet hem zitten op het dak en waarschuwt de jongen voor de vlakke hand van zijn vrouw. “Maar de sterren lijken te verdwijnen”, zegt hij. Jean wuift het weg en neemt de fantasievolle gedachten van Benjamin niet serieus. De volgende dag schijnt er geen zon meer boven het zomerse land. De nevel is die nacht over het land getrokken en blijft hangen. Benjamin had gelijk met zijn waarneming. De sterren zijn verdwenen, de zon is onzichtbaar en het gaat van kwaad tot erger. De mist stinkt als een malle, het werkt verstikkend op de luchtwegen en het is ook nog eens bloedheet. Van verkoeling is geen sprake en mensen met een lage weerstand zijn als eerste aan de beurt.
Een straf van God!?
In de achttiende eeuw werden natuurverschijnselen, epidemieën en abnormale gebeurtenissen toegeschreven aan het bovennatuurlijke. De mensen denken dat het een straf van God is en dat bekering nodig is. Dan zal de nevel optrekken en het normale leven weer terugkeren. De mensen raken in paniek. Waanbeelden en hallucinaties krijgen de overhand en de overheid is bang voor escalaties en maant de burgers kalm te blijven. Niemand weet wat er gaande is, maar de angst neemt toe. En blijft het hierbij of ligt er nog een groter gevaar op de loer? Deze ontwikkelingen vonden plaats, daags voor de Franse Revolutie…
Klimaatramp
Deze buitengewoon sterke vertelling van Ken Broeders heeft betrekking op een catastrofale natuurramp met grote gevolgen voor het klimaat. De zomer van 1783 kenmerkte zich door de uitbarsting van een vulkaan op IJsland. De giftige gassen werden door de noordwestenwind meegevoerd naar West-Europa. De nevel bleef hangen en had een desastreus effect op mens, dier en gewas. Voor achtergrondinformatie over deze helse zomer kun je dit artikel lezen.
Ken Broeders
Ken Broeders (Antwerpen, 1970) is bekend van de reeks Driftwereld. In deze fantasyreeks heeft hij zijn talent voor striptekenen en verhalen vertellen al lang en breed bewezen. Hij heeft nog veel meer werk op zijn naam staan. Naast ‘De adem van de duivel’ heeft Broeders twee complete verhalen uitgewerkt. Cyrano en Bloedstollend Brugge. Daarnaast heeft hij gewerkt aan een aantal reeksen zoals Tyndall en Aposta.
Top 5-materiaal
De titel doet vermoeden dat het een duister en satanisch boek is, maar het is werkelijk fantastisch. De tekeningen van een grote schoonheid en de inkleuring is om je vingers bij af te likken. Op de redactie noemen we zulke boeken ’top 5-materiaal’. En dit complete verhaal heeft het allemaal. Het is gebaseerd op historische gebeurtenissen, er wordt een sterk en geloofwaardig verhaal verteld en de tekeningen zijn buitengewoon goed.
Luxe uitgave
De uitgave die ik mocht lezen, was de luxe, gebonden uitgave met linnen omslag én met een zestien pagina’s tellend dossier. De tekeningen hadden vanaf de eerste bladzijde een magnetisch effect op mij. Het papier met een zijdeglanzen afwerking voelt stevig en prettig aan en de tekeningen komen goed tot hun recht op dit papier. Wat mij betreft mag De adem van de duivel op vele verlanglijstjes terechtkomen. Wat een boek!
De adem van de duivel
Scenario en tekeningen: Ken Broeders
Uitgeverij: Uitgeverij L
64 pagina’s / hardcover / € 24,95
80 pagina’s inclusief dossier / hardcover / € 49,95 (luxe editie)