Home graphic novel Een package-deal van Lauwert-recensies

Een package-deal van Lauwert-recensies

Een package-deal van recensies: drie in één! De graphic novels Zij die branden, De belegerden en Serena komen aan bod. Lees snel verder!

Door Martijn Douma

Een jaar geleden verscheen Sirocco, de eerste graphic novel van de nieuwe Vlaamse uitgeverij Lauwert. Ze hanteert een flink uitgeeftempo, want de teller staat inmiddels al op 23 titels, waaronder de graphic novels Senso, De overblijvers, Edelweiss, De dooie, GoSt111 en Na de razzia en de stripboeken IJzeltje deel 1 en deel 2, Happy End 1 en het drieluik Geheugen op zak.

Recent verschenen Zij die branden, De belegerden en Serena. Een overeenkomst tussen de drie boeken: vrolijkheid en luchtigheid zijn ver te zoeken, je wordt geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid. En dat blijkt zowel uit de verhalen als uit de tekeningen. Van het ene album werd ik enthousiaster dan van het andere, maar een mispeer zit er niet tussen.

Zij die branden: aardig debuut

Er is een seriemoordenaar actief in de stad. Hij takelt zijn slachtoffers flink toe, onder andere met zuur. Het nieuwgevormde inspecteursduo Alex en Pouilloux wordt op de zaak gezet. Alex kampt met de trauma’s van een ongeluk dat haar is overkomen en wordt niet voor vol aangezien door de mannelijke collega’s. André ‘Smeerkees’ Pouilloux is een morsige veelprater die door niemand serieus genomen wordt. Tegen wil en dank zullen ze het met elkaar moeten rooien. Het onderzoek leidt ze naar een louche nachtclub en een gieterij. Er blijkt een bende actief te zijn: ze zullen de confrontatie aan moeten gaan.

De enscenering van de tekeningen zit best goed in elkaar. De gezichten van de karakters worden flink uitvergroot en dat pakt niet altijd even fraai uit. Er wordt veel gebruik gemaakt van donkere kleuren, waardoor een stemmige en duistere sfeer wordt opgeroepen. De dialogen zijn soms grappig, soms filosofisch. Maar het verhaal is behoorlijk cliché: pak een willekeurige politieserie van de afgelopen decennia en het plot komt je bekend voor. Per saldo een aardige graphic novel, maar geen topper. Voor een debuut heeft Nicolas Dehghani (Rennes, 1987) het goed gedaan.

De belegerden: rauw gevecht in de banlieues

In een buitenwijk in Zuid-Italië staat het flatgebouw ‘de Onpi’. Vanwege alle criminele activiteiten die erin plaatsvinden zal het worden ontruimd. Wanneer de 14-jarige Cirù door zijn moeder naar het gebouw wordt gestuurd om sigaretten te kopen, raakt hij ingesloten wanneer een grote politiemacht de ontruiming in gang zet. De overgebleven bewoners verzetten zich vurig met geweld. Een veldslag breekt uit en de jongen vlucht noodgedwongen het appartement van Fausto Musso in, beter bekend als ‘de gekke schilder’. Terwijl buiten de hel losbarst, krijgt Cirù het levensverhaal van de man te horen.

Dit aangrijpende verhaal steekt goed in elkaar: de spanning loopt in deze gewelddadige nacht flink op. De rellen komen realistisch over. Je wordt bij meerdere personen meegenomen in hun harde en roerige leven. Met name de ‘gekke schilder’ maakt indruk met zijn bewogen levensverhaal. De tekeningen zijn prima, al werd ik niet heel warm van de stijl. Ze weten de grimmige en schimmige sfeer echter goed te grijpen, mede dankzij de sombere inkleuring.

Serena

North Carolina, 1930. Na de Grote Depressie trouwt de ambitieuze en meedogenloze Serena met de jonge grootgrondbezitter George Pemberton. In de Smoky Mountains runnen ze hun bedrijf, dat George’s landerijen ontbost. Terwijl de arbeiders onder barre omstandigheden worden afgebeuld, broedt Serena op plannen om nog rijker te worden. Het paar kijkt daarbij niet op een paar mensenlevens meer of minder. Ze worden daarbij ondersteund door de sinistere Galloway. De vraag is wie er harder is: Serena of George. Wat nu als het ijzeren masker van een van de twee barstjes gaat vertonen?

Je wordt in een ruwe en knetterharde wereld gegooid in deze graphic novel, waarvan het scenario, door Anne-Caroline Pandolfo, gebaseerd is op het boek van Ron Rash. De manier waarop het echtpaar Pemberton heerst over de houtkap is indrukwekkend. Daarin spant Serena de kroon: ze beschikt niet over empathie en legt alles en iedereen haar wil op. Een angstaanjagende vrouw.

Risjberg weet de personages scherp in beeld te brengen, met een goed gevoel voor de onderliggende verhoudingen. De tekeningen doen expressionistisch aan en zijn voorzien van een donker kleurenpalet. Dat frivole kleuren in de ban zijn gedaan zou ook niet passend zijn geweest. Serena is een dijk van een graphic novel!

Zij die branden
Scenario, tekeningen en inkleuring: Nicolas Dehghani
Uitgeverij: Lauwert
188 pagina’s / hardcover / € 34,95
Oordeel: **½

De belegerden
Scenario: Stefano Nardella
Tekeningen: Vincenzo Bizzarri
Inkleuring: Veronica Grassi
128 pagina’s / hardcover / € 29,95
Oordeel: ****

Serena
Naar de roman van Ron Rash
Scenario: Anne-Caroline Pandolfo
Tekeningen en inkleuring: Terkel Risbjerg
Uitgeverij: Lauwert
208 pagina’s / hardcover / € 36,95

Oordeel: ****½