Home Nieuws De Strip Speeddates van september 2023

De Strip Speeddates van september 2023

Een hittegolf in september, strandtenten en koffietenten die hun omzet goed gemaakt zien worden en een van onze redacteurs die in de bloedhitte aanwezig was bij de grote stripbeurs in Brussel. Een bizarre maand, maar met uitstekende nieuwe strips!

Door Jeroen van Esch, Martijn Douma en Bastiaan van Esch.


Het Narrenschip 9: ‘De Kalkoeninvasie’

Scenario, tekeningen en inkleuring: Turf
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / €11,25

Klok! Klok! Klok! Klok! Een kalkoeninvasie in Gekwater! Een nieuw probleem doemt op naast het mysterie van de verdwenen koningin. In deze knotsgekke wereld is alles mogelijk en de grote vraag blijft wie de vorstin ontvoerd heeft. Zelfs de koning is nu een verdachte, want statistisch gezien is de kans 99% dat de partner de dader is. De koning is ontdaan van deze aantijging en zet alles op alles om zijn vrouw weer terug te krijgen.

Inspecteur Vos doet de ondervragingen, maar het onderzoek schiet totaal niet op. De kalkoenen dringen inmiddels het paleis binnen en het hek is van de dam. Er moeten prioriteiten gesteld worden en daar zijn alle middelen voor nodig én voor handen!

De reeks loopt al een aantal jaren en dat is niet voor niets. Het tekenwerk en het scenario zijn van een ongekend hoog niveau. De stijl is afwijkend en van een grote schoonheid, evenals de inkleuring. Het is een feest om het Narrenschip te lezen. (BvE) *****


Dwergen 20: ‘Svara van het schild’

Scenario: Nicolas Jarry
Tekeningen en inkleuring: Nicolas Demare
Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / softcover / € 11,25

De wereld van Arran bestaat uit meerdere reeksen. De Orks en Goblins, Elfen en Magiërs zaaien dood en verderf. Sinds kort is daar de nieuwe reeks Oron aan toegevoegd. Maar Dwergen is met stip mijn persoonlijke favoriete reeks. En dit keer staat er een dwergin in de schijnwerpers.

Svara is een vrouw van het Schild. Haar echtgenoot, een krijger, en twee zonen zijn gesneuveld in de strijd. De derde zoon is verdwenen. In alles voelt ze dat haar jongste mannelijke telg nog leeft en ergens op de ijsvlaktes in leven probeert te blijven. Ze besluit om hem te gaan zoeken en neemt een oude cognar mee. Die zal ze nog hard nodig hebben. Verder completeren twee deserteurs de groep. Zij vechten met het mes tussen hun tanden en verdedigen Svare met hand en tand.

Het is een minder bloederig verhaal dan het vorige deel, maar ik vind ook dat het scenario sterker en beter te volgen is. De tekeningen zijn zo goed en sterk. Alles klopt aan deze reeks. De makers nemen dan ook uitgebreid de tijd om tot dit niveau te komen. (BvE) *****


De katten van morgen

Scenario: Pog, naar de roman van Bernard Werber
Tekeningen en inkleuring: Naïs Quin
Uitgeverij: Daedalus
144 pagina’s / hardcover / €29,95

Een graphic novel over katten. Mijn aandacht werd hierdoor getrokken, want de kat is een intrigerend wezen. Dit beeldverhaal is een verstripping van de roman van Bernard Werber, waarbij de beschaving van de mens enkel en alleen gered kan worden door… de kat.

In Montmartre (Parijs) wonen twee buitengewone katten. De ene is Bastet en vanuit haar oogpunt wordt het verhaal verteld. Deze kattendame wil beter leren communiceren met mens en dier. De andere kat is een proefdier en draagt de naam Pythagoras. Hij heeft een usb-poort in zijn schedel en kan verbinding maken met het internet. De twee ontmoeten elkaar en stellen vast dat de mensenwereld op instorten staat. Het is chaos in de straten, relaties gaan kapot en de wereld dreigt te worden overgenomen door ratten. Maar dan ken je de kat nog niet in relatie tot de rat.

Een verhaal vertellen met katten als perspectief vind ik origineel. Ik begrijp dat het een heerlijke roman is, waarbij alles tot in detail uitgewerkt kan worden. Maar in deze verstripping moet je toch je gedachten er telkens bijhouden. Ik raakte vrij snel afgeleid, ondanks de sterke tekeningen. (BvE) ***½


Het Venijn 5: ‘Stralende zon’

Scenario en tekeningen: Laurent Astier
Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / softcover / €11,25

Het einde van deze westernreeks kent haar finale in Washington DC. Emily’s verdriet om de dood van Stanley Whitman is nog vers, maar beheerst haar leven inmiddels niet meer volledig. Nu beraamt ze een plan om haar doel te bereiken door de president van de Verenigde Staten neer te schieten. En dat wil ze doen in het hol van de leeuw.

Emily denkt slim te zijn, maar ze is niet de enige met een sluw en geslepen brein. In het Witte Huis wacht haar een grote verrassing. De spanning stijgt en de losse eindjes in de verhaallijnen komen, zoals verwacht, bij elkaar. Toch is de wending verrassend en dat maakt deze reeks zo sterk. De tekeningen zijn van een uitstekend niveau en Astier rondt met Het Venijn een ijzersterke western af. (BvE) *****


Suske en Wiske 370: ‘De krijtkampioen’

Scenario: Peter van Gucht
Tekeningen en inkleuring: Luc Morjeau
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / softcover / €7,99

Om verschillende redenen is dit een bijzonder album. Ten eerste is het een afscheid van Morjeau als hoofdtekenaar van de populaire serie. Hij geeft na 83 albums de pen door aan Wout Schoonis.

Daarnaast is De krijtkampioen een hommage aan schepper Willy Vandersteen, die in 1944 begon met de legendarische strip. In de setting van de Antwerpse wijk Seefhoek zien we tal van karakers tot leven komen in een unieke historische sfeer.

Voor de liefhebbers van de serie mag deze uitgave uiteraard niet ontbreken in de collectie. Het is een origineel uitstapje, maar tegelijkertijd eentje in het klassieke concept. (JvE) ****


Barista

Scenario: Kristof Berte
Tekeningen: David Felizarda Real
Uitgeverij: Menlu
48 pagina’s / softcover / €9,95

Menlu komt met een strip over een eigenzinnig koffiehuis. We ontmoeten eerst Sam, die doodongelukkig zijn uren op kantoor slijt. Hij moet ander werk vinden. Van het één komt het ander en het wordt een job als barista in een koffietentje.

Het tempo ligt hoog, de vele karakters zijn een goede mix. Wel is het Vlaamse taalgebruik storend: het zorgt onbewust voor een afstand omdat je eerst moet nadenken over wat er exact bedoeld wordt. Maar ik ga ervan uit dat het album ook in Vlaanderen is uitgegeven dus kostentechnisch is het wel te begrijpen.

Dankzij het prima tekenwerk een mooi album voor een brede doelgroep, maar in een volgende uitgave zou ik toch het taalgebruik iets kuisen. (JvE) ***½


In het hoofd van Sherlock Holmes 2/2: ‘De zaak van het schandelijke ticket’

Scenario: Cyril Lieron
Tekeningen en inkleuring: Benoit Dahan
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / hardcover / € 20,99

Londen, 1890. Sherlock Holmes en dokter Watson boeken voortgang in de zaak van het schandelijke ticket. Het net sluit zich rond Wu-Jing, amazing magician. Of sluit het net zich nu juist rond de speurneuzen?

Als lezer volg je letterlijk en figuurlijk de rode draad door dit verhaal en rijg je de aanknopingspunten aaneen. Visueel een genot voor het oog: elke pagina kent een sterke samenhang. Zowel de tekeningen als het verhaal zijn inventief en vol ideeën. Genieten! (MD) ****½


Het gevaarlijkste beroep ter wereld 1: ‘Louna’ en 2: ‘Ziad’

Scenario: Olivier Bocquet
Tekeningen: Fabio Lai
Inkleuring: Fabien Alquier
Uitgeverij: Dupuis
64 pagina’s / softcover / € 9,99

Wanneer Louna reageert op een advertentie getiteld “Superhelden zoeken bokser” hoopt ze eindelijk met superhelden om te mogen gaan. Niet dat ze zelf superkrachten heeft, maar toch. Ze ontmoet Billie, die er ook een fascinatie voor heeft. Via Spoonk’s winkel voor superheldenkleding, -gadgets en dergelijke belanden ze in de problemen. En in tijdpoorten.

Ziad heeft in deel 2 dezelfde wens: hij voelt zich niet bepaald super, maar zou graag superheld willen zijn. Ook hij belandt bij Spoonk, die hem pillen verkoopt waar hij tijdelijk onzichtbaar van wordt. Of hij daar blij mee moet zijn is nog maar de vraag. Wanneer hij Vera ontmoet, beter bekend als superheld White Noise, komen dingen in een stroomversnelling.

Drie tieners die door hun nieuwsgierigheid in de problemen raken, in een wereld met allerlei superhelden. Het maakt niet uit of je deel 1 of deel 2 als eerste leest: de verhalen zijn met elkaar verweven, omdat Louna en Ziad elkaar kennen. Dus je ziet de dingen ook nog eens vanuit twee perspectieven. Grappige dialogen, veel actie en prima tekeningen zorgen voor een flitsende start van deze nieuwe reeks!  Bedoeld voor lezers vanaf een jaar of 10, maar met veel plezier gelezen. (MD) ****


IJzeltje 2: ‘De stenen tafel’

Scenario: Éric Corbeyran
Tekeningen en inkleuring: Riad Sattouf
Uitgeverij: Lauwert
48 pagina’s / hardcover op klein formaat / € 21,95

IJzeltje heeft haar hele leven opgesloten gezeten in een bibliotheek. Ze was onderdeel van een psychologisch experiment. Nu is ze eindelijk vrij, al zegt ze nog steeds geen woord. Ze houdt zich schuil bij een hunebed in de buurt van het ouderlijk huis van François, de enige vriend die ze heeft. Hij is overdag op pad om, dankzij zijn gave, zieken te genezen. Intussen zijn meerdere mensen op zoek naar het meisje, waaronder degene die haar als proefpersoon heeft gebruikt: professor Mervent.

Dit verhaal, dat zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw, heeft een zweem van mysterie over zich. Het roept vragen op over situaties en het gedrag van personen. Alhoewel dingen niet altijd even logisch lijken kan ik dit wel waarderen. De tekeningen van Riad Sattouf, uit het begin van zijn carrière, zijn in een totaal andere stijl dan waarmee hij beroemd is geworden, maar zijn de moeite waard. De inkleuring oogt wel gedateerd en dat is jammer. Desalniettemin intrigeert het lot van IJzeltje me wel degelijk en kijk ik uit naar het slot van dit drieluik. (MD) ****


De grote zeeslagen 19: ‘Sandwich’

Scenario en covertekening: Jean-Yves Delitte
Tekeningen: Fabio Pezzi
Inkleuring: Céline Labriet
Uitgeverij: Glénat
48 pagina’s / hardcover / € 18,99

1217. De Engelse koning Jan zonder land is overleden en de adel komt in opstand tegen de Engelse kroon: de ‘Baronnenoorlog’ barst los. De Franse prins Lodewijk huurt, in een poging de Engelse troon in handen te krijgen, Eustaas ‘de monnik’ in. Een piraat die bekend staat als eerloos. Hij verzamelt een enorme vloot in Calais en trekt ten strijde tegen de Engelsen.

De Slag bij Sandwich wordt, vanuit het perspectief van enkele hoofdpersonen, gedegen historisch verantwoord in beeld gebracht. Inclusief enkele heftige scènes. De tekeningen zijn realistisch, de geschiedenis ontvouwt zich voor je ogen. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen, maar lang hangen blijft dit verhaal niet. (MD) ***