Home graphic novel Negalyod II blijkt zoutloos vervolgverhaal

Negalyod II blijkt zoutloos vervolgverhaal

Negalyod bleek een grafisch meesterwerk met dito scenario. Inmiddels is het langverwachte vervolg ‘Het laatste woord‘ verschenen en de verwachtingen zijn hooggespannen. Vormt het net zo’n overdonderend geheel als zijn voorganger? De titel van deze recensie belooft weinig goeds.

Door Bastiaan van Esch

Negalyod II vertelt over de volwassen Jarri Chepalt. Het hoofdpersonage uit het eerste deel werkte zich op van eenvoudige herder tot leider van de revolutie. Hij maakte met de opstandelingen een einde aan ‘Het Netwerk’, de belichaming van een ultratechnologische wereld. Twintig jaar verder is Jarri getrouwd met Koriënze en vader van twee volwassen dochters. Iriana bezit bovennatuurlijke gaven, maar is blind geboren. Naneï is wapenexpert en hanteert de wapens met veel talent.

Eiland van verbonden boten
Het gezin woont op het eiland Andamanis. Dit is een van de laatste plekken waar mensen bij elkaar kunnen wonen. Dit doet sterk denken aan de film Waterworld. Deze plek is niet zomaar een eiland, maar wordt gevormd door aan elkaar verbonden boten. De gemeenschap ondervindt de gevolgen van een stijgende zeespiegel en het water bedreigt continu het eiland. De koppeling naar de actualiteit is hiermee snel gemaakt.

Laatste strohalm
Terug naar het verhaal. Jarri heeft zich hardgemaakt voor de bouw van de bootconstructies. De mensen kunnen hier relatief veilig wonen, maar de onrust neemt toe. Jarri houdt de bevolking voor dat ze voorbereid moeten zijn op aanvallen van piraten en de komst van een grote storm, want over een allesvernietigende storm heeft hij gedroomd. Hij stelt het geduld van de inwoners flink op de proef. Maar naast het gevaar van het water, worden de bedreigingen door de nietsontziende piraten alsmaar groter.

Infiltratie bij de vijand
En als het op een dag faliekant misgaat en het eiland door diezelfde piraten wordt vernietigd, besluit Koriënze te infiltreren bij de vijand. Ze verlaat haar gezin voor het grotere belang: de redding van de mensheid. Jarri blijft achter met zijn kinderen en hij geeft zijn dochter Naneï na enige tijd een kostbaar boek. Boeken in het algemeen zijn haast niet meer te krijgen, maar de inhoud behelst ‘het laatste woord’. De toekomst zal zichtbaar worden via de gedichten in het boek. Mede door deze kennis gelooft het gezin dat Koriënze overleeft en uiteindelijk zal overwinnen.

Waar gaat het heen?
Het scenario in ‘Het laatste woord’ slingert de lezer vanaf het begin van links naar rechts. Zonder logische overgangen hakkelt het verhaal vervolgens verder naar de volgende fase. In het eerste deel wordt uitgebreid de tijd genomen om het verhaal goed op te bouwen. Alle vervolgstappen lijken logisch en de bewondering van het verhaal groeit met elke omgeslagen bladzijde. Maar dit alles komt in deel 2 niet lekker uit de verf.

Geforceerd
Scenarist en tekenaar Vincent Perriot heeft blijkbaar te veel te vertellen. Ergens wil hij toewerken naar een climax, maar dat gaat over ontzettend veel schijven. Perriot heeft 200 pagina’s de tijd en ruimte, maar naar mijn idee is het allemaal te geforceerd.

Tekenwerk van hoog niveau
Het tekenwerk is ook van zijn hand en is vergelijkbaar met het voorgaande deel. Een sterke factor vind ik de keuze voor de vele paginagrote tekeningen. Ook het kleurgebruik spreekt mij aan. Maar ondanks al dit moois heb ik het op een gegeven moment wel gezien. De vele zeemonsters, golven, boten en luchtschepen ervaar ik als een herhaling van zetten. Je neemt met een waterthema namelijk een groot risico. En een verhaal spannend houden is al een kunst op zich. Ik raakte op een gegeven moment enigszins verveeld.

Zoutloos
Een lange tijd heb ik uitgekeken naar dit tweede deel. Concluderend: grafisch is het dik in orde, maar het verhaal is een zoutloos vervolg gebleken. Het is een prachtige hardcover uitgave en beide boeken staan op een prominente plek in mijn woonkamer, maar wellicht heb ik de verwachtingen van dit tweede deel in mijn hoofd te groot gemaakt.

Negalyod II – Het laatste woord
Scenario en tekeningen: Vincent Perriot
Uitgeverij: Daedalus
200 pagina’s / hardcover / €35,50