Home graphic novel Agatha – biografie over wereldberoemde schrijfster

Agatha – biografie over wereldberoemde schrijfster

Een wereldberoemde naam: Agatha Christie. Ze schreef een groot aantal boeken, waarvan er wereldwijd tig miljoen zijn verkocht. Wie ging er schuil achter deze schrijfster van whodunnits zoals Hercule Poirot en Miss Marple?

Door Martijn Douma

Agatha Mary Clarissa Miller was haar officiële naam. Ze werd geboren in 1890 en overleed in 1976. Haar boeken werden in minimaal 108 talen vertaald. Alleen in Nederland al werden naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht.

Maar wie was nu deze Agatha Christie, die deze immens populaire whodunits heeft geschreven? Hoe zag haar leven eruit?

Gegoede burgerij
In dit album krijgen we te zien hoe ze begon met schrijven – dat ging niet vanzelf. We maken kennis met het meisje Agatha, dat opgroeide in de gegoede Britse burgerij. Ze ontwikkelde zich tot een sterke vrouw, die altijd in was voor een avontuur. Toen ze bijvoorbeeld op 20-jarige leeftijd haar luchtdoop kon krijgen ging ze daar gretig op in.

Reislustig
Ze bracht enkele jaren op Parijse scholen door. Ze werd gezien als de eerste vrouwelijke Engelse surfster. Ze reisde, al dan niet met echtgenoot, de hele wereld over en voorzag landen en gebruiken van haar scherpe observaties. Dit leverde haar een schat aan inspiratie op voor haar verhalen. Locaties en situaties die je in haar boeken terug zult vinden. Zoals Egypte (Death on the Nile) en de Oriënt Express (Murder on the…).

Niet crescendo
Toch ging haar leven niet helemaal over rozen. Haar vader overleed toen ze nog jong was, waardoor het gezin financieel flink moest inleveren. Voordat ze als schrijfster doorbrak, werkte ze als verpleegster en verzorgde ze in de Eerste Wereldoorlog gewonde soldaten. Ze sloeg zich dapper door de bijkomende gruwelijkheden heen. Haar liefdesleven ging ook niet bepaald crescendo: met zowel haar eerste als haar tweede echtgenoot liep het niet altijd even lekker. Christie was overigens de achternaam van Agatha’s eerste echtgenoot Arthur. Ze bleef hem, op dringend verzoek van haar uitgever, de rest van haar schrijversleven gebruiken.

Beroemdste personages
Terwijl gebeurtenissen en anekdotes de revue passeren, spelen Agatha’s beroemdste personages af en toe mee. Hercule Poirot, de arrogante Belgische detective, Miss Marple, een dame op leeftijd die moorden in haar dorpje oplost, en de in het Nederlands taalgebied onbekende Tommie en Tuppence, een stel dat misdaden oplost. Ze geven commentaar op Agatha’s gedrag en ze praat denkbeeldig met ze. Vooral met Hercule Poirot discussieert ze fel.

Hapklare brokken
Deze graphic novel brengt zodoende de gedenkwaardigste momenten uit het leven van Agatha in beeld. Dat wordt in hapklare brokken van twee tot vier pagina’s gedaan, in chronologische volgorde. Behalve in het begin van het boek: daarin wordt het grootste mysterie uit haar leven uit de doeken gedaan – haar verdwijning in 1926, die 11 dagen heeft geduurd. Ze heeft zelf overigens nooit opheldering gegeven over het hoe en waarom ervan, dus of het de waarheid is die hier gepresenteerd wordt is de vraag.

Veel informatie
De hoeveelheid informatie die je binnenkrijgt als je deze graphic novel leest is best groot. Maar het wordt op dusdanig toegankelijke wijze gedaan dat het goed te doen is. Een interessant inkijkje dus, in het leven van deze sterke en avontuurlijke vrouw van wereldfaam.

Vlak
Wat naar mijn mening meer aan bod had mogen komen zijn haar relaties met haar dochter en echtgenoten. Op enkele scènes na komen die vrij afstandelijk over. Dat kan natuurlijk een sterk staaltje Engelse gereserveerdheid zijn. Het leidt er in ieder geval toe dat het verhaal eerder een opsomming van feitelijke gebeurtenissen is dan een duik in de persoon Agatha Christie. Een gemiste kans, want het had een diepere laag aan het verhaal kunnen toevoegen. Nu blijft het op dat gebied best vlak.

Niet warm
De tekeningen, van de hand van Alexandre Franc (Lyon, 1973), zijn in een redelijk strakke stijl en voorzien van weinig detail getekend. Ze zijn op zich functioneel voor deze biografie, al overheerst bij mij het gevoel dat er meer van gemaakt had kunnen worden. Christies boeken staan immers bekend als sfeervol, terwijl de tekeningen dat niet per se zijn. Vanwege de tekenstijl, maar ook vanwege de inkleuring. Ik werd er in ieder geval niet warm van.

Buiten kijf
Deze graphic novel werd in 2014 voor het eerst gepubliceerd, in het Frans. Het scenario is opgesteld door Anne Martinetti (Nice, 1969), expert op het gebied van Agatha Christie, en Guillaume Lebeau (Fontainebleau, 1971). Dat ze een ongebreidelde kennis van de beroemde misdaadauteur bezitten staat buiten kijf. Ik durf wel te stellen dat je aan het lezen van deze graphic novel minstens zoveel plezier beleeft als aan het lezen van het boek. Maar dan in veel minder leestijd.

Agatha – Het echte leven van Agatha Christie
Scenario: Anne Martinetti en Guillaume Lebeau
Tekeningen en inkleuring: Alexandre Franc
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
128 pagina’s / hardcover op klein formaat / € 27,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: