Home graphic novel Colorado Train: thriller met naargeestige sfeer

Colorado Train: thriller met naargeestige sfeer

De Wendigo is op jacht. Dat gerucht gaat tenminste rond in een vervallen mijnstadje in Colorado, aan de rand van de bergen. Dit wezen vermoordt onoplettende mensen en verslindt ze. De tieners Donnie, Suzy en Michael geloven daar niet zo in. Wanneer klasgenoot Moe spoorloos verdwijnt slaat de twijfel toe. Samen met de dakloze Durham gaan ze op onderzoek uit.

Door Martijn Douma

Nu was het drietal high schoolleerlingen niet bepaald fan van Moe: hij pestte ze continu, stal hun spullen en sloeg ze in elkaar, samen met zijn bendeleden. We leven in de jaren ’90 en alle drie zijn het outcasts: Donnie is nogal fors van postuur, Michael een alto-skater en de niet echt vrouwelijk ogende Suzy zit zwaar onder de plak van haar vader, de lokale sheriff. Dus trekken ze maar samen op.

Durham
Wanneer ze op het punt staan een pak slaag te krijgen van Moe en z’n motocrossboys, schiet Durham ze te hulp. Hij oogt bijzonder, met zijn verstelde kleren, ontbrekende voortanden, jaren ’80 bril en de pet achterstevoren op zijn vieze haar gedrapeerd. Maar bang voor Moe en diens kornuiten is hij bepaald niet. Het gevecht loopt met een sisser af en Durham wordt als vriend onthaald. Al weten ze dat Moe ongetwijfeld wraak zal nemen. Het is Durham die Donnie, Suzy en Michael erop attendeert dat de Wendigo actief is. Hij kan het weten, want hij woont tussen de andere zwervers op de berghelling.

De wraak van Moe
Maar de wraak komt niet: Moe is verdwenen. Het bijzondere viertal gaat op onderzoek uit. Ze vinden bij Moe’s woning zowaar een aanknopingspunt in de vorm van laarsafdrukken, afkomstig van militaire laarzen. Het spoor leidt naar de bergen, waar talloze verlaten en vervallen mijngangen zijn. Intussen worden er ook menselijke resten aangetroffen. Dat weerhoudt het viertal er niet van om op onderzoek uit te gaan. Wanneer een familielid van een van het kwartet verdwijnt, begint de klok te tikken en moeten ze haast maken.

Ware thriller
Het verhaal ontvouwt zich tot een ware thriller. De hoofdpersonen hebben allemaal zo hun problemen, maar ze groeien naar elkaar toe. Naarmate ze dichterbij de ontknoping komen, stijgt de spanning. Als lezer ga je met ze meeleven en wil je weten wie of wat nu de dader is. Goed gedaan dus, al is een minpuntje dat het verhaal niet bijster origineel is.

Troosteloos
In dit album speelt de omgeving een voorname rol in het zetten van de sfeer. De setting is ronduit troosteloos en onvriendelijk. Lege straten, vervallen huizen en tieners die door hun ouders aan hun lot worden overgelaten. De bergen die onheilspellend boven het stadje uittronen. De eindeloze rails, treinbruggen en rangeerplekken. Alles bij elkaar een plek zonder hoop. Deze graphic novel is overigens een verstripping van de roman uit 2017 met dezelfde titel, van Thibault Vermot (Dijon, 1985). Het origineel speelt zich af in 1949, in Durango, Colorado.

Zwart-wit
De tekeningen zijn in zwart-wit uitgevoerd – geen grijstinten dus. Dat werkt alleen maar versterkend voor de naargeestige sfeer. Naarmate de ontwikkelingen grimmiger worden, overheersen ook de schaduwen in toenemende mate. Geweldig gedaan. Als je er eenmaal inzit, leg je deze thriller niet meer weg tot ie uit is.

Soundtrack
Als een soort bonus heeft dit boek een eigen soundtrack. Elk hoofdstuk van deze graphic novel begint met de titel van een liedje. Het zijn allemaal ‘alternative rock’-songs uit de jaren ’90 en alleen daarom al de moeite waard. Weezer, The Smashing Pumpkins, Deftones en Green Day komen onder anderen voorbij. Zie hier: soundtrack.

Alex W. Inker
Auteur Alex W. Inker – echte naam: Alex Widendaele – werd in 1986 geboren in Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, en studeerde in 2006 af aan het Sint Lukas in Brussel, de meest prestigieuze Europese opleiding voor stripauteurs. Colorado Train is zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald is. In totaal zijn acht albums van zijn hand gepubliceerd.

Colorado Train
Tekst en tekeningen: Alex W. Inker, naar de roman van Thibault Vermot
Uitgeverij: Concertobooks
Vertaling: Arend Jan van Oudheusden
Grafische verzorging: Studio Peter de Raaf
230 pagina’s / hardcover / € 29,99

RECENSIES OVERZICHT
Tekst
Tekeningen
Vorig artikelAgatha – biografie over wereldberoemde schrijfster
Volgend artikelSenso trilt als een zinderende zomernacht
colorado-train-thriller-met-naargeestige-sfeerRecensie Colorado Train - Alex W. Inker. De Wendigo is op jacht. Dat gerucht gaat tenminste rond in een vervallen mijnstadje in Colorado, aan de rand van de bergen. Dit wezen vermoordt onoplettende mensen en verslindt ze. De tieners Donnie, Suzy en Michael geloven daar niet zo in. Wanneer klasgenoot Moe spoorloos verdwijnt slaat de twijfel toe. Samen met de dakloze Durham gaan ze op onderzoek uit. Striptip!