Home graphic novel ‘Smakelijk leven’ is een heerlijke graphic novel

‘Smakelijk leven’ is een heerlijke graphic novel

header 9789493166783

Aurélia Aurita is illustratrice. Ze heeft een culinaire autobiografie gemaakt om van te watertanden, zeker voor kookgekken als uw nederige dienaar. We worden getrakteerd op drie-sterrenrestaurants, obscure eettentjes en een dosis borstkanker die alles op z’n kop zet. Genoeg ingrediënten voor een bijzonder interessant boekwerk.

Door Jeroen van Esch

9789493166783Zelfgemaakt (en na drie uur nog steeds eetbaar) brood. Een hectische maar uitstekend georganiseerde keuken van het drie-sterrenrestaurant in Hotel Le Balzac (geen flauwe grappen nu) in Parijs, waar en passant de heerlijkste verse vis wordt klaargemaakt. Aurélia is ingehuurd om er een paar dagen rond te lopen om wenskaarten te tekenen.
Ze voelt zich, ondanks haar oma die net is overleden, meteen op haar gemak – en duikt volledig in de atmosfeer van het koken op topniveau. Ze beschrijft de gerechten, de koks en hun eigenaardigheden, de sfeer onder het personeel en biedt zodoende een uniek kijkje in de exclusieve keuken.

Variatie
Het zijn niet alleen topkeukens die op het menu staan. Aurélia heeft een autobiografie gemaakt, met de focus op tal van varianten in de horeca. Inclusief studentententje, een Sushi-zaak in Japan en haar liefde voor verse groenten van de markt. En dat dan weer doorspekt met privé-avontuurtjes, waarbij ze openhartig over haar relaties verhaalt, en zichzelf letterlijk bloot geeft.

9789493166783_8

Maar het naakt wordt nergens goedkoop of ordinair, ondanks dat ze niet vies is van een beetje erotiek, zo weten we van haar eerdere werk. Aurita heeft een ingetogen én kleurrijke stijl. Met haar pen en waterverf zet ze luchtig pagina na pagina op. Zelfs als het onderwerp een stuk serieuzer wordt.

9789493166783_3

Kanker
Want ook de kloten-kanten van het leven schuwt ze niet. Er wordt borstkanker bij haar geconstateerd. En iedereen die te maken heeft met die kutziekte (excusez moi maar niet heus) weet wat dat betekent. Chemotherapie. Misselijkheid, haaruitval, de meest irritante bijwerkingen. Na je ontstoken nagelriemen gaan ook je nagels kapot. Je slijmvlies wordt aangetast en zodoende ook je smaak en eetlust. Dat is voor een lekkerbek als Aurita  natuurlijk ook een dingetje. Bovendien is het helemaal niet handig als je op gewicht moet blijven. En dan hebben we het nog niet over de impact die kanker heeft op je relaties en je omgeving.
9789493166783_5

Imponerend
Al deze lagen, gevat in haar heerlijke en eerlijke stijl zijn een verrukkelijk grafisch gerecht geworden. Je hoeft geen keukenprinses te zijn om dit boek te waarderen. Het is zo goed dat de claim terecht is die we lezen op de achterkant: het doet niet onder voor ‘gewone’ literatuur’. Het is bovendien nog prachtig vormgegeven. Om af te ronden met superlatieven is Smakelijk leven een imponerend, bitterzoet kunststukje geworden om u tegen te zeggen. Openslaan en genieten maar!

Smakelijk leven
Tekst & tekeningen: Aurélia Aurita
Uitgever: Scratch
368 pagina’s / €39,95 / softcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe adem van de duivel stinkt als een malle
Volgend artikelKlei vertelt over de achterblijvers tijdens Eerste Wereldoorlog
smakelijk-leven-is-een-heerlijke-graphic-novelAurélia Aurita is illustratrice. Ze heeft een culinaire autobiografie gemaakt om van te watertanden, zeker voor kookgekken als uw nederige dienaar. We worden getrakteerd op drie-sterrenrestaurants, obscure eettentjes en een dosis borstkanker die alles op z'n kop zet. Genoeg ingrediënten voor een bijzonder interessant boekwerk.