Home graphic novel Foutloze adaptatie van R.J. Ellory’s ‘Een stil geloof in engelen’

Foutloze adaptatie van R.J. Ellory’s ‘Een stil geloof in engelen’

Joseph Vaughan groeit in de jaren ’30 van de vorige eeuw op in Augusta Falls, een vreedzaam dorpje in de staat Georgia. En dan slaat het noodlot toe. Verspreid over een aantal jaren vinden tien meisjes de dood. Wie zit er achter de moorden?

Door Bastiaan van Esch

In mijn vrije tijd lees ik veel boeken. Naast graphic novels en stripverhalen verslind ik de ene na de andere roman. En toen viel mijn oog op het beeldverhaal van Een stil geloof in engelen van R.J. Ellory. De novelle had ik nog niet gelezen. Om de verstripping goed te kunnen duiden wilde ik het in de goede volgorde aanpakken. Eerst de roman lezen, gevolgd door de graphic novel en daar vervolgens een recensie over schrijven.

Hoe het begon
De vertelling start met de vondst van het eerste vermoorde meisje. Alice Ruth Van Horne was haar naam. Wie doet er nou zoiets!? Joseph’s herinnering aan het slachtoffer wordt uitvoerig in beeld gebracht en de vondst van een veer na het overlijden van zijn vader doet zijn geloof in engelen aanwakkeren.

De jongen vult zijn dagen met het schrijven van korte verhalen en het praten met zijn juf miss Alex Webber. Van haar krijgt Joseph bijles in schrijfvaardigheid, want hij heeft talent. De juf voorziet een gouden toekomst voor haar leerling als bestsellerauteur en ze begeleidt hem in het begin intensief.


De dader blijft onvindbaar
In de jaren die volgen wordt er elk jaar een meisje omgebracht. Het ene nog gruwelijker dan het andere. Het dorp weet er geen raad mee. En dan vindt Joseph op klaarlichte dag een verminkt meisje. Op afschuwelijke wijze omgebracht. Hij voelt zich verantwoordelijk en het begint meer en meer aan hem te vreten.

In het dorp wordt er volop gespeculeerd over wie de dader zou kunnen zijn. Een Amerikaan zou zou iets toch nooit doen? Het moet een ‘neger’ zijn, of anders een buitenlander. De inwoners wijzen vervolgens al snel naar de Duitse immigrant Günter Kruger. De sheriff probeert de mensen het hoofd koel te laten houden, maar een dader wordt niet gevonden.

De tijd verstrijkt
Joseph Vaughan is inmiddels geen kleine jongen meer. Zijn moeder is vanwege alle gebeurtenissen onderhevig aan hersenkoorts en zakt steeds verder weg. Weg van de realiteit, weg van haar zoon. De psychiatrische inrichting wordt al snel haar nieuwe thuis. In het begin bezoekt hij haar regelmatig, maar al gauw ziet hij het nut er niet meer van in.

Ontluikende liefde
In dezelfde periode staat Joseph’s voormalige juf Alex voor zijn deur. De twee hebben altijd al een bijzondere band gehad en de vonk slaat nu ook op liefdesgebied over. De tortelduiven kunnen het uitstekend met elkaar vinden, maar onderhuids blijft er bij Joseph veel knagen. De dader loopt nog altijd vrij rond. Het zorgt voor een voortdurende onrust in zijn hoofd.

New York
Joseph heeft het gevoel dat de moordenaar dichterbij is dan hij denkt, maar hij kan er de vinger niet achter krijgen. Na nóg een traumatische gebeurtenis besluit hij Augusta Falls achter zich te laten. Hij vertrekt naar New York om zich op het schrijven te richten. Het lijkt even goed te gaan, maar het onheil blijft hem achtervolgen en het laat hem niet meer los. Hij moet en zal de moordenaar vinden.Roman versus beeldverhaal
De roman staat vol met krachtige dialogen. Er gebeurt ontzettend veel en alles wordt tot in de kleinste details uitwerkt. Het is alleen daarom al een enorme klus om een goede adaptatie te maken van een roman naar een beeldverhaal. Helemaal als je beseft dat grote brokken uit het verhaal zich voornamelijk afspelen in het hoofd van Joseph Vaughan. Welke gebeurtenissen krijgen de aandacht? Wat blijft onbesproken? Lukt het de scenarist om het verhaal overeind te houden, zonder dat er essentiële zaken ontbreken?

Subtiele aanpassingen
Het scenario is door Fabrice Colin op bepaalde punten op een voortreffelijke wijze aangepast. In de graphic novel zijn de gebeurtenissen in vergelijking met het oorspronkelijke boek niet in dezelfde volgorde geplaatst. Het was nodig om deze keuze te maken, omdat het verhaal anders te veel gaten bevat. Je zit er als lezer nu meteen goed in. Door bepaalde flashbacks uitgebreid uit te werken blijft het verhaal behapbaar en behoud je als lezer het overzicht. Ik blijf van mening dat de roman je vanwege de volledigheid net iets meer in z’n greep houdt, maar na het lezen van de graphic novel ben ik volledig overtuigd van de kracht van dit specifieke beeldverhaal.

Knoop
De dialogen zijn ijzersterk en de illustraties grijpen je bij je strot, want juist de tekeningen van de vermoorde meisjes bezorgen je een knoop in je maag. Daar zijn in tegenstelling tot de roman geen woorden voor nodig. Puik werk van tekenaar Richard Guérineau.

Eindoordeel
Voor mij is het beeldverhaal er niet alleen voor de lezer die wel graag het hele verhaal wil lezen, maar geen tijd en rust vindt om de novelle te lezen. Het beeldverhaal over Joseph Vaughan is een absolute must read voor iedereen. Het zuigt je namelijk helemaal op en het verhaal blijft nog dagen in je hoofd ronddwalen. De tekeningen, de dialogen en het uitstekende plot zorgen voor een ultiem avondje leesplezier. Het is net als de roman een absolute page turner. Kortom: een uitstekend boek.

Een stil geloof in engelen
Scenario: Fabrice Colin naar de roman van R.J. Ellory
Tekeningen: Richard Guérineau
Uitgeverij: Silvester Strips
112 pagina’s / hardcover / € 29,95