Home Nieuws De Strip Speeddates van maart 2023

De Strip Speeddates van maart 2023

De ene regenbui na de andere teistert het land: het is weer lente! Zorg dus dat je verse stripboeken droog blijven, wanneer je ze in handen hebt. Welke dat zijn? Check voor inspiratie de onderstaande Strip Speeddates.

Door Jeroen van Esch, Martijn Douma, Bastiaan van Esch, Gerriën Groen en Jolijn Hooiveld


De rivieren van het verleden 1: ‘De inbreekster’

Scenario: Stephen Desberg
Tekeningen en inkleuring: Yannick Corboz
Uitgeverij: Silvester Strips
65 pagina’s + 7 pagina’s schetsen / hardcover / € 25,95

De inbreekster Linn steelt, in opdracht, een Egyptisch juweel van een dame genaamd Lamia. Ze moet vervolgens rennen voor haar leven en belandt van het huidige Parijs in een soort Middeleeuws Parijs. Daar zaaien bloeddorstige monsters genaamd Shayks dood en verderf. Ze worden geholpen door een gemaskerde man. Vrijwel niemand lijkt tegen de horde bestand te zijn. Op deze verraderlijke plek blijken Linn en Lamia een onverwachte band te hebben.

Een fantasierijk en voortdenderend verhaal met een interessante parallelle wereld. Het is niet altijd even goed te volgen. Wat precies de connectie is tussen beide versies van Parijs blijft onduidelijk. De tekeningen zijn geweldig: Yannick Corboz heeft een knappe lijnvoering en weet de karakters fraai te portretteren. (MD) ***½


De complete Maarten Milaan 3: ‘Wereldpiloot’

Scenario en tekeningen: Christian Godard
Uitgeverij: Arboris
208 pagina’s / hardcover / € 34,95

De derde integrale Maarten Milaan bundelt de verhalen die verschenen zijn tussen 1978 en 1981. Ook in deze dikke pil is een uitgebreid dossier aanwezig. Heb je nog nooit gehoord van Maarten Milaan? De stripheld is piloot die met zijn oude vliegtuigje allerlei transport- en taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij zaken waar hij partij moet kiezen.

De stripreeks heeft dertig jaar lang in het weekblad Kuifje gestaan. De scenario’s van Christian Godard hebben in zekere zin een nostalgisch effect op de striplezers die de avonturen van Maarten Milaan nog kennen. De liefhebbers kunnen zich vast nog bepaalde verhalen en tekeningen goed herinneren. (BvE) ***½


Merlu 3: ‘De weg van de overwinning’

Scenario: Thierry Dubois
Tekeningen: Jérome Phalippou
Inkleuring: Patrick Larme
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 19,95 

Merlu keert in 1943 terug uit Engeland, om zijn verzetswerk voort te zetten. Zijn geliefde Marie-Jeanne probeert informatie van de Duitsers te bemachtigen. Daartoe flirt ze er vrolijk op los met de hoogste officieren. Haar echtgenoot Jean-Claude, die collaboreert met de Duitsers, blijkt een groot geheim te hebben. Wanneer de stad Chalon bevrijd wordt is de belangrijkste vraag wie er fout is geweest en wie niet…

Het slot van dit drieluik laat zien hoe moeilijk het verzet het had en hoe gewone mensen tegen elkaar werden opgezet. Dat gaat met de nodige spanning gepaard. Van tevoren viel niet te voorspellen hoe dit drieluik zich zou voltrekken. Het is een goed verhaal geworden, al ga je als lezer met reuzenstappen door de oorlog heen. De tekeningen trek ik bijzonder goed. Fijn slot van een vermakelijk drieluik. (MD) ****


Ik ben zo blij dat jij er bent

Scenario en tekeningen: Liz Climo
Uitgeverij: Kok Boekencentrum
92 pagina’s / hardcover / € 18,99

Een boekje om een ander of jezelf op te peppen. Even een knuffel geven in de vorm van een boek. ‘Ik ben zo blij dat jij er bent’ is bedoeld voor volwassenen. De tekeningen worden omschreven als lief, maar ik vind ze buitengewoon kinderlijk en nauwelijks serieus te nemen.

Na ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy zijn er diverse varianten verschenen die een gelijke insteek hadden. Ook dit boek valt onder deze paraplu te categoriseren. Opbeurende teksten met bijbehorende illustratie. Naar mijn mening worden er vooral open deuren ingetrapt. Ik vind het van lef getuigen om hier bijna twintig euro voor te vragen. (BvE)


De Buizerd 1: ‘Schattenjacht’

Scenario en tekeningen: Jean-Yves Delitte
Inkleuring: Douchka Delitte
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / hardcover / € 19,99

Of de piratenkolonie Libertalia echt bestaan heeft is niet bekend, maar begin 18e eeuw is het de uitvalsbasis van de beruchte piraat De Buizerd, ergens bij Madagaskar. Hij heeft inmiddels al de nodige schatten verzameld en verstopt op een plek die alleen hij kent. Terwijl zijn bemanning denkt aan muiterij heeft de piratenkapitein een Portugees schip vol goud op het oog.

Dit verhaal speelt zich af in het interessante piratentijdperk. Er wordt een en ander uitgelegd over hoe het er destijds aan toeging in de piraterij. Er zit weliswaar een verhaallijn in, maar echt spannend wordt het niet en ‘actierijk’ dekt de lading ook niet. De tekeningen zijn fraai, met name de schepen die voorbij komen zien er prachtig uit – niet voor niets Jean-Yves Delitte’s specialiteit. Ook de getekende mensen mogen er zijn, de inkleuring is passend bij de sfeer van het verhaal. Maar echt knallen doet het niet. (MD) ***


Magiërs 7: ‘Soliman’ 

Scenario: Jarri
Tekeningen: Cuneo

Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / softcover / € 11,25

Soliman, een bastaard die gezien wordt als de minste van de twee broers. Als laatste erfgenaam van een alom gewaardeerd alchemist weet hij al lang dat hij niet in de voetsporen van zijn voorouders zal treden.

Hij rijgt de dagen aaneen in de louche herbergen in de havan van Nazarem. Maar dan wordt zijn vader vermoord en verandert zijn hele toekomstbeeld. Hij zal de strijd aan moeten gaan in een oorlog die op papier kansloos is.

Een nieuw verhaal in de wereld van Arran. De tekeningen zijn elke keer van een hoog niveau. Het originele scenario, de inkleuring en tekeningen van de imposante stadsgezichten en bikkelharde gevechten zijn illustratief voor de kracht van deze reeks. (BvE) *****


De Verhoeven brigade 3: ‘Alex’

Scenario: Pascal Bertho, naar het boek van Pierre Lemaître
Tekeningen: Yannick Corboz
Inkleuring: Sebastien Bouët en Erika Frichet
Uitgeverij: Silvester Strips
72 pagina’s / hardcover met stofomslag / € 25,95

Een vrouw wordt ’s avonds midden op straat een bus ingesleurd. Ontvoerd. Verhoeven wordt, geheel tegen zijn zin, op de zaak gezet: zijn specialiteit is immers moordonderzoek, geen ontvoering.

De vrouw, Alex, wordt naakt opgesloten in een kooi en gemarteld. Wat een nachtmerrie… Ze moet het opnemen tegen haar ontvoerder, die een oude bekende is, en de demonen uit haar verleden. Maar ze blijkt geen gewoon slachtoffer te zijn. Verhoeven en zijn team staan voor een raadsel: ze hebben geen enkel aanknopingspunt.

Een intrigerend en aangrijpend verhaal dat rauw op je dak valt. Het scenario steekt goed in elkaar en bevat sterke personages. Het verloop is verrassend. De tekeningen ogen, mede dankzij de inkleuring, fris en gezichtsuitdrukkingen komen goed uit de verf. Heerlijke politiethriller! (MD) ****


Vlucht uit het Jagershuis 

Scenario en tekeningen: Hennie Vaessen
Uitgeverij: Pelikaanpers
48 pagina’s / hardcover / € 19,-

Ten noorden van de Rijn, in Doorwerth, stond ooit een grote villa: het Jagershuis. Het bestond uit een ruim woonhuis, een muziekzaal, personeelsverblijven, drie torens en nog veel meer. 
Zoals een landelijk vermaarde kunstverzameling.

Het huis was de droom van de schatrijke chocoladefabrikant, zelfverklaard schrijver, muzikant en visionair, Theodoor Driessen. Helaas… bij gevechten na de Slag om Arnhem, in september 1944, brandt het Jagershuis tot de grond toe af. Wat volgt is het verhaal van een welgesteld gezin, dat in het tijdsbestek van één week vervalt tot de bedelstaf.

Een interessant verhaal, waargebeurd bovendien. De uitwerking is bij vlagen prachtig. De voertuigen, zoals in het bijzonder de tanks, en de gebouwen zijn knap weergegeven. Maar zodra het minder statisch wordt glijdt de tekenaar uit. De mensen ogen inconsequent en wisselend van kwaliteit. De vlammen zijn veel te enthousiast en nogal onrealistisch met de computer getekend. (JvE) **½


I.S.S Snipers 4: ‘Sharp’

Scenario: Oliver Peru
Tekeningen: Alessandra De Bernadis
Uitgeverij: Silvester Strips
64 pagina’s / softcover / €9,95

Ergens in de ruimte en een futuristische setting, zweeft een ruimteschip met slapende soldaten. Als ze ontwaken uit hun slaap ontvangen de strijders een opdracht van hun grootadmiraal. In eerste instantie lijkt het een zelfmoordmissie: het verkennen en veroveren van een nieuwe planeet genaamd ‘Worm-7’. Eenmaal aangekomen op de planeet lijkt alles tegen te zitten. Ook ligt verraad op de loer. Totdat de soldaten besluiten hun eigen plan te trekken.

Dit verhaal bevat ijzersterke personages. Bij ieder karakter kun je een aantal eigenschappen opnoemen, zonder dat er veel tekst wordt gebruikt. De groepsbinding tussen de stripfiguren is sterk. Je beschouwt jezelf als lezer bijna als lid van de groep. Ook is er veel ruimte voor humor en sarcasme. Het plot is erg sterk en bevat een plottwist waar je als lezer echt niet aan denkt. (JH) *****


Carthago 12: ‘Albino’

Scenario: Christophe Bec
Tekeningen: Ennio Bufi
Inkleuringen: Andrea Meloni
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / softcover / €11,25

De Megalodon is terug van weggeweest. In Australië worden vissers en surfers opgeschrikt door aanvallen van deze 20 meter lange haai. Maar al gauw begint er een klopjacht op het beest want het zou nog wel eens veel geld op kunnen leveren.

Dan verschijnt Kane op het toneel. Een hybride vis-mens. Maar ook op hem is er een klopjacht gaande. Lukt het Kane om uit de handen te blijven van de geldwolven en zijn megalodon-broeder te helpen?

Het is een ouwe gouwe: mensen de stuipen op het lijf jagen met veel bloed en grote tanden. Ook deze verhaallijn is voor mij daarom niet erg vernieuwend. Mensen die uit zijn op geld en daarom het dierenleed maar even door de vingers zien. En dan natuurlijk de moraalridders die opkomen voor het beest en de natuur wél respecteren. De strip is interessant genoeg om te lezen, maar erg baanbrekend is het niet. (JH) **½


Traject 2: ’24 uur te veel’ 

Scenario: Roger Seiter
Tekeningen: Johannes Roussel
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / € 11,25

Racen, reizen en rijkdom. Vincent Rossi leidt een droomleven. Van monteur in de rijstal van graaf Deperray werkt hij zich op tot autocoureur. Een jongensdroom gaat in vervulling, de wereld ligt aan zijn voeten. Totdat de beeldschone Carole opduikt. Zij is de vriendin van Deperray. Met haar komst maakt het perfecte leven van Rossi plaats voor een bestaan vol verrassingen, teleurstelling, onzekerheid en drama.

Het plot is niet bijzonder origineel maar leest wel lekker weg. Net als een echte race is het in een vlot tempo geschreven. Sommige gebeurtenissen lijken alleen wel erg toevallig samen te vallen. Voor een boek dat over racen gaat, is het tekenwerk te braaf. De brullende motoren komen niet tot leven. Er is weinig ruimte voor detail en de kleurstelling is flets. (GG) ***

 


Latah

Scenario en tekeningen: Thomas Legrain
Inkleuring: Mikl
Uitgeverij: Le Lombard, collectie Getekend
128 pagina’s / hardcover / € 27,99

Zuid-Vietnam, 1965. Een groep Amerikaanse soldaten moet de Drang-vallei ontdoen van vijanden en afbakenen voor de komst ondersteuningsvliegtuigen. Hier zal zwaar gevochten gaan worden… De mannen zijn lang onderweg in het bosrijke gebied en de onderlinge spanning neemt alsmaar toe. De komst van een Vietnamese oorlogsjournalist maakt de sfeer er niet beter op.

Dan vindt de groep een aantal gruwelijk toegetakelde lijken van Vietcong-strijders. De journalist vertelt hen over de legende van de Latah, een soort geest die het leed van de lokale bevolking draagt, maar op een gegeven moment iedereen die zijn pad kruist vermoordt. Vanaf dat moment lijkt alles mis te gaan voor de groep en zijn de soldaten hun leven niet meer zeker.

Een indringend verhaal waarin je gaat meeleven met de groep en de onderhuidse spanning voelbaar oploopt. Het doet qua beelden en sfeer denken aan bekende Vietnamfilms als Platoon en Apocalypse Now!. De realistische tekeningen zijn bij vlagen fraai en meeslepend, met een redelijk grove lijnvoering. De kleuren zijn passend maar te verzadigd naar mijn smaak. Let op want het wordt enkele keren behoorlijk goor, dus niet voor tere (kinder)zieltjes. Sterk oorlogsverhaal! (MD) ****


Conquests 8: Neïta

Scenario: Jean-Luc Istin
Tekeningen: Erion Campanella Avdisha
Inkleuringen: Olivier Héban
Uitgeverij: Silvester Strips
68 pagina’s / softcover / €9,95

De aarde kan de mens niet langer verdragen. Een handje vol overleeft in het universum en bestaat uit 5 kolonies.

Inquisiteur Evangelisti en zijn medekruisvaarders moeten op planeet Neïta onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Evangelisti staat voor een grote verrassing, want hij moet zich meten met God om het universum te redden.

Conquests deel 8 is een sciencefictionvertelling waar de religie vanaf druipt: de paus, kardinalen en gelovigen, alles komt voorbij. De kolonisten die zich op Neïta bevinden hebben God gezien, maar daarna was er geen contact meer geweest met de ruimteschepen. Langzaamaan wordt duidelijk wat er zich allemaal afspeelt. Ik was vanaf de eerste pagina geboeid. Een kostelijk geheel met een goed geschreven verhaallijn en met sterk tekenwerk. (BvE) ****


Stripglossy 26: Sjef van Oekel

Uitgeverij: Personalia
98 pagina’s / softcover / €12,50

Seb van der Kaaden heeft de Stripglossy inmiddels het zevende jaar in geloodst. Nummer 26 is op geheel eigen wijze geënterd door niemand minder dan Sjef van Oekel. Het wonderlijke product van Theo van den Boogaard.

Gekleed als Kuifje (een idool van Theo) wandelde (wankelde) Seb door Amsterdam met een levensgrote cut-out van Van Oekel. Wat een mens al niet moet doorstaan om een magazine te maken.
Het nummer is wel voor de echte liefhebber. Chaos is altijd grappig, maar, nu ja, het wil nog wel eens uit de bocht vliegen bij de oude boef. Ik heb het uiteraard over Sjef van Oekel, hoe het bij Van der Kaaden thuis gaat weet ik niet.

Tof extraatje naast de boordevolle strippagina’s: een enorme poster van Van Oekel, getiteld Götterdämmerung. Zie hier maar eens sterren aan te geven.. Vooruit: vier stuks. (JvE) ****