Home Kunst en prent Tom Poes en de Watergeest

Tom Poes en de Watergeest

Tom Poes en de watergeest

Op een mooie morgen in het vroege voorjaar klopt Heer Bommel op de deur van Tom Poes. ‘Klaar om mee te gaan?’ De heer van stand gaat uit vissen met blikken lokaas. Het begin van een bijzonder avontuur, met een Watergeest, zo blijkt.

Door Jeroen van Esch

De cover van de luxe versie.

Tom Poes en de Watergeest is de tweede klassieker van Toonder die Just Publishers uitbrengt. Eerder vond De Laarzenreuzen zijn weg al naar de liefhebbers. Heer Bommel en Tom Poes ontmoeten ditmaal een klein mannetje. Een professor, die onderzoek doet naar een mysterieus wezen. Het betreft de zogenaamde Aqua Spiritus: een monster dat zich ophoudt rondom het moerassige meer waar onze vrienden hun hengels hebben uitgeworpen.

Losgeld
Dat het de Watergeest niet om de lol te doen is merken Heer Bommel en Tom Poes al snel. Er wordt een dreigbrief verstuurd waarin geld wordt geëist. En als er niet snel wordt betaald zal de geadresseerde, de burgemeester notabene, in een ‘kikvors’ worden veranderd… Maar de notabele zwicht niet voor afpersing, met alle gevolgen van dien. En er zullen nog meer slachtoffers vallen.

Tom Poes en de watergeest
Taalpret

Het verhaal is niet nieuw, natuurlijk. Het is de heruitgave van een album uit 1950. Marten Toonder (1912-2005) hield wel van de betere zinsopbouw. Het is gevat in klassiek Nederlands, met prachtige volzinnen. Maar desondanks zit de vaart er goed in: de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor het geen moment verveelt. Voor iemand die van onze taal houdt een genot om te lezen dus.

Tom Poes en de watergeest
De print die in de luxe versie zit roept om ingelijst te worden.

Luxe
Behalve de ‘gewone’ uitgave, die al uitstekend verzorgd is, is er ook een luxe uitgave uitgebracht. Een fijn verzamelaarsalbum. 100 genummerde ex-libris-exemplaren voor de echte lekkerbekken. Bij ons viel nummer 72 op de mat. Inclusief een erg mooie print (inlijsten en ophangen!) en rode linnen rug voor de hardcover.

Achterin de boeken vinden we een nawoord van Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie. Enige minpuntje? Ja het was even zoeken, maar Feltkamp verwijst voor een grappig feit (Toonder nam het niet zo nauw met consistentie), naar bepaalde pagina’s. Deze zijn echter niet genummerd, dus het is even bladeren. Maar goed, het verhoogt de feestvreugde alleen maar. Het papier dat werd gekozen is van de dikke, 150 grams Muncken kwaliteit, waarop, als toetje, nog wat Noorse prentjes staan afgebeeld van oude publicaties.

Tom Poes en de watergeest

Verrassend
De luxe uitgave zal zijn weg binnen no-time vinden naar een oudere doelgroep. Maar ook de gewone versie is een geweldige kennismaking met deze klassieker. Het is kunstgeschiedenis, in beeld en taal. Toegankelijk en verrassend makkelijk te lezen. Gun jezelf deze ontdekking!

Tom Poes en de Watergeest
Tekst & tekeningen: Marten Toonder
Uitgever: Just Publishers
68 pagina’s / €29,95 / hardcover met goudopdruk
68 pagina’s / 60,- / luxe hardcover met goudopdruk

Luxe uitgave bestellen
Voor meer informatie, en eenvoudig bestellen kunt u rechtstreeks mailen naar de uitgever: info@justpublishers.nl. U ontvangt eerst informatie over de kosten en afhandeling.


Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: