Home Nieuws Chez Adolf 1: 1933

Chez Adolf 1: 1933

Met 4 en 5 mei weer in aantocht bespreken we vandaag een oorlogsverhaal. Een vertelling die begint in 1933. We volgen Karl, een docent Duits die je aan de hand van zijn dagboek meeneemt in zijn dagelijkse beslommeringen.

Door Jolijn Hooiveld

Duitsland, januari 1933. Adolf Hitler is net verkozen tot rijkskanselier. Het roept bij de ene buurtbewoner trots en blijdschap op. Bij de andere juist angst en achterdocht. En dan heb je Karl. Een goedzak die een beetje overrompeld is door dit nieuws en niet echt weet wat hij ervan moet vinden. Hij woont in een flat met verschillende bewoners zoals een café-eigenaar die Hitler wel erg geweldig vindt, Joden die juist nu op hun hoede zijn, en een wel heel erg knappe buurvrouw, genaamd Rosa.

Verdeeldheid
Je ziet wat de opkomst van de SS en Adolf Hitler als nieuwe rijkskanselier doen met de samenleving. De bekende afwijzingen komen voorbij. Joden die op veel plekken niet meer welkom zijn, buren die niet meer met elkaar praten of constant “Heil Hitler” roepen. Ook Karl merkt het op in zijn klas. In de schoolbanken verschijnen steeds meer kinderen in SS-pakjes en vele boeken mogen door de leraar niet meer behandeld worden. Je ziet hoe de propaganda in elke laag van de samenleving doorsijpelt.Het interessante aan deze vertelling is dat er veel soorten mensen aan bod komen. Je ziet wat de opkomst van de NSDAP doet met de ‘gewone mens’. Je onderbuurman, je buurvrouw, je collega, de leerlingen in je klas of een goede oude vriend, iedereen verandert en het doet heel wat met de persoonlijke relaties. De schrijver laat goed zien hoe lastig een politiek conflict kan zijn voor je alledaagse contacten. Je komt voor dilemma’s te staan zoals: met wie ga je nog wel om of met wie juist niet? Waar wil je bij horen en waar wil je niet meer gezien worden?

Privilege
Ik vind het gebruik van alledaagse relaties erg nuttig. Het laat je als lezer nadenken over wat jij zelf zou doen in zo’n situatie. Welke mensen laat je links liggen? Ben je bereid je eigen mening voor je te houden? Hoe ver ga je voor je eigen veiligheid? Dingen die ons in Nederland nu gelukkig niet bezighouden. Toch is het wel belangrijk om erover na te denken. Juist om vervolgens extra dankbaar te zijn dat het voor ons niet van belang is. Op genoeg plekken in de wereld is dat het namelijk wel.Standaard
De tekeningen zijn wat minder sprekend. Ze zijn gewoon goed en doen hun werk. Heel erg bijzonder vind ik ze niet. Het mist wat origineels. Of dat gelijk de kwaliteit van de gehele strip naar beneden haalt is een vraag voor u als lezer. Voor mij in ieder geval niet. Het plot zelf is spannend genoeg.

Chez Adolf
Scenario: Rodolphe
Tekeningen: Ramón Marcos
Inkleuringen: Dimitri Fogolin
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / hardcover / €22,50