Home Jonge lezers Eén Enkele Seconde is magistraal kunstwerk

Eén Enkele Seconde is magistraal kunstwerk

Een boek met een opmerkelijke titel: Eén Enkele Seconde. Een project met welgeteld één grote afbeelding van 200 centimeter lang. In totaal zijn er 100 personages op terug te vinden, allemaal met hun eigen verhaal, in slechts één seconde.

Door: Bastiaan van Esch

Rébecca Dautremer
Het idee voor Eén Enkele Seconde ontstond in het brein van meesterillustrator Rébecca Dautremer. De Franse illustrator leerde ik kennen toen ik Zijde las. Een graphic novel over een handelaar die de zijderoute aflegt tussen Frankrijk en Japan. De tekeningen stijgen boven alles uit.

Afgelopen jaar heb ik met veel bewondering Muizen en Mensen gelezen. Dit meesterwerk posteerde ik op de hoogste positie voor mijn persoonlijke top 5 van 2021. Haar tekenwerk is ook in dit beeldverhaal van een onbeschrijflijk hoog niveau. Enerzijds zeer gedetailleerd en anderzijds ontroerend mooi.

Eén Enkele Seconde
Werd een uitklapboek van 2 meter lang. Je leest het goed. Om het nog iets ingewikkelder te maken, bevinden alle beschreven personages zich op welgeteld één enkele afbeelding. De personages zijn allemaal verschillende dieren. De korte verhalen vind je terug in het inlegboek, geheel in de stijl zoals we van de illustrator gewend zijn.Deze nieuwe leeservaring is aantrekkelijk voor alle leeftijden, maar het is vooral bedoeld voor de jonge lezers. Mijn kinderen pakken hem regelmatig van de kast en gaan op onderzoek uit. Eerst het verhaaltje lezen, daarna het dier erbij zoeken. Omdat het dier zich in het grote geheel bevindt, is het nog een behoorlijke puzzel. Een prachtige uitdaging! Op de achterzijde van de prent staan alle personages, genummerd en al. Het cijfer refereert naar het nummer in het inlegboek. Zeer overzichtelijk.

Je blijft kijken
Je ziet ineens veel meer dan je op het eerste gezicht dacht. Alle honderd beschreven dierlijke figuren maken in die ene seconde iets mee. Het ene verhaal is belangrijker dan het andere, maar allemaal beleven ze hún verhaal op dat ene moment. De korte verhalen zijn aantrekkelijk beschreven en aan de hand van de hoogstaande inkleuring komt het bijna tot leven!

Technische details
Met een afmeting van zo’n 43 bij 32 centimeter heb je een groot kunstwerk in handen. Elke pagina in het boek kan uitgeklapt worden tot een totale lengte van 200 centimeter.

Rébecca Dautremer heeft haar idee op een onbeschrijfelijk mooie manier tot uiting gebracht. Een fijne ervaring en bovendien een heerlijk tijdverdrijf. Erg praktisch is zo’n langgerekt boek niet, maar het vergroot wel degelijk het leesplezier!

Eén Enkele Seconde
Tekst en Tekeningen: Rébecca Dautremer
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij / Infodok
32 pagina’s / €39,99 / Hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: