Californië, 1895. De oude krijger Chen Long, bijgenaamd ‘Chinaman’, is letterlijk en figuurlijk in de goot beland, verslaafd aan opium. Bij toeval komt hij in aanraking met enkele detectives van bureau Pinkerton, die op zoek zijn naar degenen die welgestelde vrouwen ontvoeren en vermoorden. Een van de detectives, Matt Monroe, is de zoon van Chen Long. Maar Chinaman weet helemaal niet dat hij een zoon heeft…
Door Martijn Douma
Trauma’s
Het is Chen Long niet al te best afgegaan sinds zijn jaren als Chinaman, toen hij als Chinese immigrant in het Wilde Westen arriveerde en zich met zijn vechttechnieken staande moest zien te houden. Zijn vrouw heeft hem verlaten, hij draaide de gevangenis in en werd gedwongen in de Amerikaanse Burgeroorlog te vechten. De trauma’s die hij daarin heeft opgelopen probeert hij te verdringen met opium. En dat spul is behoorlijk verslavend, waardoor Long straatarm is geworden.
Zoon Matt: detective
Matt Monroe groeide op bij zijn moeder en de man waarmee ze hertrouwde, de welgestelde dokter Monroe. De dokter voorzag hem van een goed dak boven zijn hoofd en zorgde ervoor dat Matt een studie tot advocaat kon doen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan: Matt koos voor het avontuurlijke vak van detective, bij het beroemdste bureau van de VS. Een gevaarlijk ambacht, ook omdat een gezochte crimineel zich nu eenmaal niet zomaar overgeeft wanneer een detective hem komt arresteren… Bovendien waren de Pinkertons beroemd maar schuwden ze geweld tegenover gezochte outlaws niet – misschien wel olie op het vuur.
Moeizame hereniging
De paden van vader en zoon kruisen zich wanneer Chen Long, die in hogere sferen verkeert, naar huis wordt gebracht door zijn vriend Marcus. Onderweg stuiten ze op een vluchtende vrouw en ontstaat er een vuurgevecht met haar ontvoerders. Marcus overleeft het niet. Chen heeft zijn dood niet kunnen voorkomen en heeft er zodoende nóg een schuldgevoel bij… Zoon Matt is juist als Pinkerton op zoek naar degenen die her en der dochters van invloedrijke mannen uit de omgeving ontvoeren. Hij heeft van zijn inmiddels overleden moeder wel een en ander gehoord over zijn vader. Ook heeft hij informatie over Chen opgezocht. Daarop volgt een moeizame hereniging tussen vader en zoon.
Reddeloos verloren
Zijn schuldgevoel maakt dat Chinaman, die zich fysiek beroerd voelt omdat hij aan het afkicken is, vrijwillig optrekt met het groepje Pinkertons. De detectives zijn namelijk nog steeds met hun onderzoek bezig is. Niet dat die op de oude strijder zitten te wachten… Maar geluk hebben ze er op een gegeven moment wel mee: wanneer ze omsingeld worden en alles er reddeloos verloren uitziet ontwaakt de Tijger in Chen Long…
Sterk drama
Tekenaar Olivier TaDuc heeft het verhaal geschreven samen met zijn vrouw, Chantal Vincentelli-Ta, en met ouwe rot in het scenaristenvak Serge Le Tendre (Vincennes, 1946). Ze zetten hier een sterk drama neer, een waardige afsluiting van de topreeks Chinaman, 15 jaar nadat het laatste reguliere album verscheen. Een doordenderend verhaal vol actie, politieke intriges, machtsstrijd, weemoed en vooral sterke personages, of ze nu bij de goeden of de slechten horen.
Teloorgang
Het gevecht van Chen Long met zichzelf, tegen zijn verslaving – in wezen zijn teloorgang – staat in schril contrast tot de zich ontplooiende zoon Matt. Dat de wetenschap dat Long een zoon heeft leidt tot een opleving van zijn kant is ergens hartverwarmend. Ergens, want de hereniging van vader en zoon blijft afstandelijk en wordt minder goed uitgediept. De andere relaties komen er wat dat betreft beter vanaf, zoals bijvoorbeeld het gezin waarin Matt is opgegroeid.
Doe dat eens!
De tekeningen van Olivier TaDuc (Perreux-sur-Marne, 1962) zijn in een woord geweldig. Zo natuurgetrouw, met zoveel oog voor detail. Hij heeft veel aandacht geschonken aan het uitwerken van gezichtsuitdrukkingen. De indeling van de pagina’s, de enscenering, de flow van de platen, de inkleuring: allemaal zo goed gedaan dat je er bij het lezen niet bij stilstaat. Mijn tip: doe dat eens, wanneer je dit boek in handen hebt – genieten!
Een dijk van een western, waarin de focus ligt op de band tussen vader en zoon. Een waardige afsluiter van de avonturen van Chen ‘Chinaman’ Long! So long, oude vriend…
Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de avonturen van deze Tijger in zijn jongere jaren: van de Chinaman-albums is, tegelijk met dit album, een integrale uitgave in 3 delen verschenen.
Verhaal: Serge Le Tendre, Olivier TaDuc en Chantal Vincentelli-Ta
Dialogen: Serge Le Tendre en Olivier TaDuc
Tekeningen: Olivier TaDuc
Inkleuring: Olivier TaDuc, bijgestaan door Luc Perdriset
Vertaling en lettering: Boom! Wingene
Uitgever: José-Louis Bocquet
Uitgeverij: Dupuis (Collectie Vrije Vlucht)
134 pagina’s / hardcover / € 29,95 / ISBN 9789031438945