Home graphic novel Stemmen in het duister

Stemmen in het duister

We zitten middenin de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog. 75 Jaar geleden stond het Duitse imperium op instorten. Het Drittes Reich kraakte in al zijn voegen. Maar er vond nog genoeg ellende plaats. Van de vervloekte vernietiging van Joden en andere minderheden tot het zinloos offeren van het eigen volk als kanonnenvoer aan het Oostfront. Precies in die tijd speelt Stemmen in het duister zich af.

Door Jeroen van Esch

stemmen in het duisterHet boek past perfect in deze grimmige setting: op de zwarte hardcover een prominent hakenkruis, op wat een elpee blijkt te zijn. De toevallige, dubbele betekenis van het Scratch logo moet ik natuurlijk wel even noemen. Alvast tien punten voor vormgever van dienst Karida van Bochove.

Geluiden
De plaat slaat op de hoofdrolspeler van dit bizarre verhaal. Hermann Karnau is een geluidstechnicus. Een vocale onderzoeker die is geobsedeerd door de menselijke stem in al zijn gedaanten.

stemmen in het duister
Hij wil het fenomeen zo compleet mogelijk vastleggen. Via de tirades van Joseph Goebbels en het schorre geschreeuw van zijn toehoorders tot de kreten van een soldaat in doodsnood. Of een gemartelde gevangene. Net wat voorhanden is. Dit alles op een duister-mooie manier vervlochten en door elkaar getekend door Ulli Lust.

stemmen in het duisterGoebbels
Door zijn werk voor de nazi’s komt Karnau terecht bij het gezin van Joseph Goebbels. Daar ontmoet hij Helga, de oudste dochter. Het onschuldige meisje begint zich te realiseren in wat voor gruwelijke wereld ze leeft met haar broertje en zusjes Hilde, Helmut, Holde, Hedda en Heide. We ontmoeten onschuldige kinderen in een ogenschijnlijk normaal gezin… Maar iedereen die een beetje opgelet heeft op school weet naar welk dramatisch en gruwelijk hoogtepunt er ondertussen wordt gewerkt, in een Berlijnse bunker.

stemmen in het duisterTijd
Daar waar de tijd dringt voor het nazi regime neemt Ulli Lust alle tijd om het verhaal te vertellen. De 386 thematisch ingekleurde pagina’s werken tergend langzaam naar de climax. Ze bedacht dit niet zelf maar baseerde zich op de wereldberoemde (zo blijkt) roman van Marcel Beyer, Flughunde. De schrijver werkte bovendien mee aan deze graphic novel. Het resultaat is een aangrijpend, indrukwekkend document over een inktzwarte tijd die we, ook 75 jaar later, nooit mogen vergeten. Fenomenaal.

Ulli Lust & Marcel Beyer
Uitgever: Scratch
386 pagina’s / €29,90 / hardcover

[bol_product_links block_id=”bol_5d8e7259dc779_selected-products” products=”9200000101843818,1001004008771926″ name=”Stemmen in het duister” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
TEKST
Vorig artikelDe Vier van Baker Street 6: De man van de Yard
Volgend artikelStripglossy 14: 60 jaar Asterix
stemmen-in-het-duisterWe zitten middenin de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog. 75 Jaar geleden stond het Duitse imperium op instorten. Het Drittes Reich kraakte in al zijn voegen. Maar er vond nog genoeg ellende plaats. Van de vervloekte vernietiging van Joden en andere minderheden tot het zinloos offeren van het eigen volk als kanonnenvoer aan het Oostfront. Precies in die tijd speelt Stemmen in het duister zich af.