Home Recensies De Vier van Baker Street 6: De man van de Yard

De Vier van Baker Street 6: De man van de Yard

Sherlock Holmes wordt nog steeds dood gewaand. Maar de vier straatschoffies die hem voorzien van informatie weten gelukkig beter. Wanneer er door de politie met man en macht wordt gezocht naar de vier lijkt het net rond Holmes zich te sluiten. 

Door Martijn Douma 

Terwijl Holmes vanuit zijn schuilplaats nog steeds achter de erfgenamen van Moriarty aan zit, is Kolonel Moran, de rechterhand van zijn overleden aardsvijand Moriarty, nieuwe complotten aan het smeden. De belangrijkste daarvan is het te grazen nemen van Holmes.

Wanted…
Doordat superintendant 
Blackstone inmiddels een hoge functie bij de Special Branch heeft gekregen, heeft Moran toegang tot meer informatie. Ook weet hij het voor elkaar te krijgen dat de voltallige Londense politiemacht op zoek gaat naar de Vier van Baker Street… Billy, Charly en Tom duiken daarom, zonder Watson de kat, onder in een Ierse sloppenwijk in Londen. Naast dat ze daar een oude bekende tegenkomen levert ook dat weer de nodige problemen op. 

Luchtig maar spannend
Oef, wat een fijne reeks is dit! Scenaristen J.B. 
Djian en Olivier Legrand geven een eigen draai aan de welkbekende avonturen van Holmes: deze vormen de basis, vervolgens krijgen de Vier van Baker Street hun eigen avonturen, die door divan Holmes veroorzaakt worden of er verband mee houden. Waar andere interpretaties van Holmes nog wel eens zwaar op de hand uitpakken blijft het hier luchtig – tot op zekere hoogte tenminste – en barst het van de dynamiek en spanning! Leuk om te zien hoe in dit zesde deel het groepje schoffies zich gedraagt in de vijandige omgeving van de Ierse wijk en hoe romantiek en jaloezie uiteindelijk het verloop van het verhaal beïnvloeden. 

Houd hem in de gaten!
Tekenaar David 
Etien zet een stijlvolle versie van het Londen van eind 19e eeuw neer. Veel vertalingen naar het Nederlands heeft hij nog niet op zijn naam staan, maar de voortekenen wijzen in de richting dat dit een grote meneer gaat worden: naast deze reeks heeft hij een deel getekend in Op zoek naar de Tijdvogel – voor de zoektocht en is hij de tekenaar van de nieuwe Dupuis-reeks Rommelgem. Houd hem in de gaten!

Fletse cover
Toch wat commentaar: de plaat op de cover van het album is fraai getekend maar komt wat flets over, ook door het kleurgebruik. Daardoor zou ik minder snel geneigd zijn het album op te pakken, als ik
de reeks niet zou kennen. Daarnaast bevat de vertaling een aantal Vlaamse uitdrukkingen en termen – wij van Striptip zijn voorstanders van een meer algemeen Nederlands taalgebruik. 

Tekst: J.B. Djian en Olivier Legrand
Tekeningen en inkleuring: David Etien
Vertaling: Dieter Van Tilburgh
Uitgever: Daedalus
56 pagina’s / softcover / € 8,20 / ISBN 9789463940122 

[bol_product_links block_id=”bol_5d8d0e54ec674_selected-products” products=”9200000114352256″ name=”Bakerstreet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]