Home Recensies Afrikakorps 1: schitterend getekende clash in de woestijn

Afrikakorps 1: schitterend getekende clash in de woestijn

Het Afrikakorps wordt door generaal Rommel ingezet om in Noord-Afrika de Libische havenstad Tobroek te veroveren op de Britten. Luitenant Von Richter probeert daaraan, samen met zijn tankeenheid, een steentje bij te dragen. 

Door Martijn Douma 

Een intrigerende cover, dat is wat er het eerst in het oog springt bij dit album: een soldaat die een zware legerjas draagt en zijn gezicht en hoofd zoveel mogelijk bedekt houdt. Uit de achtergrond kun je opmaken waarom – hij staat in een woestijn, vol in de zon. In dit stripboek draait het om het Deutsches Afrikakorps, dat in februari 1941 als expeditieleger van de Duitsers in Noord-Afrika voet aan wal zette. 

Tobroek
De eerste opdracht die luitenant Joachim von Richter en zijn mannen in hun Panzer III-tank (genaamd ‘Tank 522’) krijgen van generaal Rommel: het veroveren van de stad Tobroek (Libië) op de Engelsen. Tobroek is een havenstad en dat biedt strategisch en logistiek veel voordeel. Nadat de Italianen eerder de regio Cyrenaica, inclusief het stadje, hadden veroverd werd het door de Engelsen op de Italianen heroverd. Hitler besloot vervolgens om het fascistische Italië, deels ook uit eigenbelang, te helpen door troepen te sturen en dat is waarom Von Richter nu aan een opmars begint. Maar dat valt nog niet mee, vechten in de woestijn. Het is er normaal gesproken al heet overdag, in een panzertank is het nauwelijks te harden, met temperaturen boven de 60 graden! Om over de koude nachten maar te zwijgen. 

Duits perspectief
Originele uitgangspunten in dit stripboek: de locatie (Noord-Afrika) en de invalshoek (vanuit Duits perspectief, net als overigens in Speltens’ vierluik De hel van het Oostfront) in de Tweede Wereldoorlog. Operatie Battleaxe heeft werkelijk plaatsgevonden en had voor de Geallieerden als doel om de Duitse en Italiaanse strijdkrachten rond Cyrenaica te vernietigen, met als een van de belangrijkste voordelen het opheffen van de belegering van Tobroek 


Grond en lucht

Wat interessant is om te zien: echte man-tot-man gevechten vinden er niet plaats. De vliegtuigen zorgen vanuit de lucht voor dreiging en er vinden snelle luchtgevechten plaats. Met de tanks loopt het zo’n vaart niet, deze moeten lange afstanden afleggen door de woestijn en om in positie te komen, waarna ze hun krachtige beschietingen kunnen inzetten.  

Frappant
Wanneer een colonne Engelsen door de Duitsers beschoten wordt, proberen ze zoveel mogelijk materieel te beschadigen. Vervolgens gaan de Duitsers de Britse gewonden helpen en laten ze water bij hen achter. Frappant, in tijden van oorlog! 

Gedocumenteerd
Over het verhaal: de situatie van destijds in Libië is goed onderzocht en uitvoerig gedocumenteerd door auteur Olivier Speltens (Brussel, 1971). Hij heeft daarbij ook gebruik gemaakt van diverse experts op dit gebied en het boek begint dan ook met een beschrijving van de situatie aldaar door Didier Bouvy. De gebeurtenissen zijn uiteraard geromantiseerd, maar volgen de historische lijnen.  

De bemanning
Het verhaal volgt de historische gebeurtenissen, door de ogen van de bemanning van Tank 522, dus je krijgt wat mee van hoe het er zo ongeveer aan toe gegaan moet zijn met de soldaten.  De hoofdpersoon, Leutnant Joachim von Richter, leren we in beperkte mate kennen. Van de andere vier bemanningsleden van de tank is Otto Müller een oude bekende van Von Richter, de anderen blijven op de vlakte. Dat is gelijk ook een van de makken van het verhaal: als lezer bouw je geen band op met de personages. Daarvoor is het menselijke aspect te veel op de achtergrond aanwezig en is dit aan de magere kant. 

Knarsend zand
Dan de tekeningen: deze zijn van hoog niveau, erg knap. Prachtig om al die oude vliegtuigen voorbij te zien vliegen, de luchtgevechten, de tanks en de Noord-Afrikaanse landschappen en stadjes. Het opstuivende zand is dusdanig in beeld gebracht dat je bijna verwacht dat het tussen de pagina’s van je boek knarst. Zeer realistisch allemaal!   

 Verwacht met Afrikakorps 1: Battleaxe geen verhaal zoals uit een film, want het verhaal is historisch zeer verantwoord, maar slechts mager gedramatiseerd. Alleen vanwege de geweldige tekeningen al is dit album wedegelijk de moeite van het aanschaffen waard. 

Tekst, tekeningen en inkleuring: Olivier Speltens
Inleiding / historie: Didier Bouvy
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
48 pagina’s / € 17,95 / hardcover / ISBN 9789463065436
Tevens verschenen als limited edition hardcover met stand-up display van tank en A3 kunstdruk / € 29,95 / ISBN 9789463065443