Home Stripboeken Cézembre 2: sterk slot van onvergetelijk tweeluik

Cézembre 2: sterk slot van onvergetelijk tweeluik

Saint-Malo, augustus 1944. De mannelijke helft van de bevolking van de havenstad zit gevangen in Fort National, aan de Normandische kust. Na een bombardement is Françoise op het eiland Cézembre beland, tussen de Duitsers èn verrader Bastien. Ewan wil vanuit het Fort zijn geliefde uit de klauwen van de bezetter redden.

Door Martijn Douma

Die bezetter is inmiddels bezig met het maken van plannen voor de aftocht: de Amerikanen zijn bijna in zicht. Opperbevelhebber kolonel Von Aulock zorgt ervoor dat ze zich terugtrekken op Cézembre, ze graven zich in en laten de bewoners van Saint-Malo richting de Amerikanen vertrekken. Gezien de strategische positie van de eilandjes zal het er heel heet aan toegaan. Von Aulock heeft het bevel gekregen om alles op alles te zetten om het fort te verdedigen.

Heulende vrouwen
Françoise bevindt zich op Cézembre in een bunker, in de aanwezigheid van twee vrouwen uit de stad die heulen met de Duitsers. Ze zijn aan het wachten tot ze door een boot worden opgepikt en naar Jersey zullen worden gebracht. Niet dat Françoise met ze mee wil gaan, maar veel keuze heeft ze niet. Dan is daar ook nog een oude bekende aanwezig: Bastien, agent van de Sicherheitsdienst. Maar die wordt gewantrouwd door de aanwezige Duitse officieren. Naarmate de tijd vordert neemt de spanning ook op het eiland toe.

Wanhopig
Intussen broedt Ewan, die gezien de dreiging van een bombardement inmiddels de wanhoop nabij is, samen met enkele anderen op een plan om Françoise van Cézembre te kunnen redden. Dat plan zal moeten worden uitgevoerd terwijl een bommenregen over de eilanden wordt uitgestort.

Machteloos
Het is op een wat deprimerende manier fascinerend om te zien hoe de stad Saint-Malo als gevolg van de bombardementen in puin werd gegooid. En wat dat met de bewoners deed, die machteloos en met gevaar voor eigen leven moesten toezien hoe hun geliefde stad werd omgetoverd in een brandende puinhoop. Hoe hartverscheurend moet het zijn geweest om van vier kilometer afstand te zien hoe Cézembre werd gebombardeerd, terwijl er geliefden op dat eiland aanwezig waren…

Heroïsch
De vastberadenheid van Ewan om zijn Françoise weg te halen van Cézembre is bijna maniakaal te noemen, maar heroïsch is het zeker – en passievol natuurlijk. De spanning bij de inwoners van Saint-Malo, maar ook bij de Duitsers, wordt steeds heviger en als lezer voel je dat. Het is een klassiek beeld van een romance, die van Ewan en Françoise: te midden van vallende bommen en vijanden proberen ze bij elkaar te zijn.

Prachtige platen
De tekeningen en bijbehorende inkleuring zijn eigenlijk te mooi om de verschrikkingen die voorbij komen te tonen. De prachtige platen van Nicolas Malfin maken zijn huzarenstukje compleet. Een waardig slot van dit onvergetelijke tweeluik.

Dit boek is op fraaie wijze uitgegeven door Silvester Strips. Zo begint het met een samenvatting van het vorige album en eindigt het met een dossier van 8 pagina’s over kolonel Von Aulock, de strijd om Saint Malo en hoe het met het eiland Cézembre is afgelopen. Naar verluidt wordt ‘ie verkocht met een stofomslag. Dat zou het album nog meer cachet geven.

Cézembre – Boek 2
Tekst en tekeningen: Nicolas Malfin
Inkleuring: Meeve Versaevel
Duitse teksten: Monika Tuckermann
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzoring: Studio Myx
Uitgeverij: Silvester Strips
Hardcover / 88 pagina’s / € 24,95 / ISBN 9789463067119
Collectors edition / 88 pagina’s / € 49,95 / ISBN 9789463067126