Romulus en Remus, opgevoed door een wolvin, hebben volgens de legende Rome gesticht. Dat hun moeder nóg een zoon kreeg is minder bekend. Deze derde zoon van Rome stelde zijn leven in het teken van het nemen van wraak op zijn broers en dat heeft uiteindelijk geleid tot een bloeddorstige sekte…
Door Martijn Douma
De ouders van Romulus en Remus waren de god Mars en Rhea Silvia. Rhea Silvia werd onvrijwillig door haar oom Amulius bezwangerd. Toen Romulus en Remus dit ter ore kwam, vermoordden ze hem. Deze actie werd de reden dat de derde zoon van Rome nog maar één doel had: de ondergang van Rome. Met het ontstaan van een sekte die dood, vernieling, angst en gruwel zaait tot gevolg.
Martius, Scipio en Hannibal
Dit eerste verhaal speelt zich af in 203 voor Christus. Martius, de aangenomen zoon van een Romeinse senator, wordt naar Afrika gestuurd. In de eerste plaats om te ontkomen aan De derde zoon van Rome. Ten tweede om tribuun van een van de legioenen van Scipio (‘de Afrikaan’) te worden en zodoende Rome te helpen in de strijd tegen Carthago en Hannibal Barkas. Deze laatste is de generaal die met een enorm leger inclusief 38 Afrikaanse olifanten de Alpen over is getrokken. Nu krijgt Hannibal de steun van de Derde zoon van Rome: zij sturen hem enkele duizenden huurlingen in de strijd tegen Scipio.
Het oude Rome
Laurent Moënard schreef vijf scenario’s waarin de sekte De derde zoon van Rome een rol speelt. De verhalen spelen zich af tussen 203 voor Christus en 32 voor Christus en zijn allemaal opgehangen aan min of meer bekende personen uit die tijd (denk aan Julius Caesar, Vercingetorix, Cleopatra). Op zich een leuke manier om je kennis van het oude Rome weer eens op te halen. Het verhaal zelf vliegt af en toe wat uit de bocht (overdreven), de dialogen zijn af en toe aan de zware kant en het verhaal zelf is niet altijd even makkelijk te volgen.
Mooie plaatjes, overacting
De tekeningen, van de hand van Stefano Martino, zijn de moeite van het bekijken waard: het album staat vol mooie plaatjes van het antieke Rome en Tunesië. Al is er wel regelmatig sprake van overacting en vloeit er lomp veel bloed. Martino is daarnaast wel speels te werk gegaan met de indeling van de kaders. De cover is overigens van de hand van Pierre Loyvet: in de wereld van de Amerikaanse comics is het gebruikelijk dat een book cover artist voor een mooie cover zorgt terwijl de comic zelf door een ander is getekend; blijkbaar is dit nu ook in Frankrijk doorgedrongen.
Het idee is leuk: een geheime sekte waarvan de dreiging altijd aanwezig is, in het antieke Rome. Op zich wordt het ook nog wel spannend. De uitvoering is het helaas net niet.
Tekst: Laurent Moënard
Tekeningen: Stefano Martino
Inkleuring: Stéphane Paitreau
Cover: Pierre Loyvet
Vertaling: Kris De Saeger
Uitgever: Daedalus
54 pagina’s / softcover / € 8,20 / ISBN 9789088109904
54 pagina’s / hardcover / € 18,50 / ISBN 9789088109898