Home Recensies De Orde van de Drakenridders 23: De gesloten zee

De Orde van de Drakenridders 23: De gesloten zee

Een handelskonvooi moet een gevaarlijke binnenzee oversteken. Naast het onstuimige karakter van de zee zou er zo maar eens een vijandige vloot kunnen opduiken, want we zijn in oorlog met de Sarden! Aan boord van een van de schepen bevinden zich vier drakenridders, onderweg naar het front. En zoals altijd is ook nu de vraag of er een draak opduikt of niet…

Door Martijn Douma

Het is dan ook geen eenvoudige opdracht die kapitein Philippe, graaf van Charmont, heeft gekregen: met zijn eskader een handelskonvooi veilig de Gesloten Zee over te laten steken. Een van de bestemmingen voor de handel is Sirtaga. Vanwege de oorlog met de brute Sarden is deze beveiliging noodzakelijk, anders loopt het geheid mis.

Vrouwen aan boord…
Er zijn in totaal drie schepen: de Brisken, de Belladone en het admiraalschip de Forbin. De vier drakenridders reizen mee om daarna verder te gaan naar de stad Arsalam, tot groot ongenoegen van de bijgelovige bemanning (want: vrouwen aan boord…).

Moreel dilemma
Na een vreemde aanvaring met een grote vloot van de Sarden, waar ze geheel onverwacht ongeschonden uitkomen, varen ze verder. Dan ontstaat er een moreel dilemma bij de kapitein: er wil een aantal vluchtelingen aan boord komen. Wanneer hij dit toestaat, worden de handelsverdragen geschonden. Zien we hier misschien een parallel met Europa en de huidige vluchtelingenproblematiek?

Oude gevoelens
Ridder Louise, een van de vier drakenridders, blijkt ook nog eens een oude bekende van de kapitein te zijn. Oude gevoelens komen naar de oppervlakte. Hij vraagt zich dan ook af waarom ze naar Arsalam gaat, naar de stad die aan het front van de strijd met de Sarden ligt. Gaat ze een ongewisse toekomst tegemoet, of een zekere dood? En, net als in alle albums, ook hier de vraag: verschijnt er een draak of niet?

Briefverslag
Door de ogen van de kapitein, die een brief aan zijn neef schrijft om verslag te doen van de rampzalige gebeurtenissen op zee, gezien krijgen we een alleraardigst verhaal voorgeschoteld met flink de vaart (pun intended ;-)) erin. Er broeit van alles aan boord, onder de bemanning, de drakenrijders en de leiding van het eskader.

Adequaat getekend
Auteursduo Ange voert deze reeks – voor het eerst (voor zover mij bekend) – mee het water op. Een nautisch avontuur, zou je dus kunnen zeggen! De tekeningen zijn van de hand van Christian Paty (Frankrijk, 1969). Hij zet op zich fraaie schepen en steden neer, zijn personages komen ook wel goed uit de verf. Daarbij lijkt hij zich gebaseerd te hebben op bekende piratenseries en films, zo komen er dingen voorbij die met name doen denken aan de Pirates of the Carribean-films. Verder hanteert hij verschillende camerastandpunten. Maar toch doen de tekeningen me niet al te veel. Zijn werk is minder verfijnd dan die van andere tekenaars uit de reeks en ik denk dat dat is waar het hier wringt. Dus ik houd het op een onderhoudend avontuur op zee, dat adequaat getekend is.

Tekst: Ange
Tekeningen: Christian Paty
Inkleuring: Stéphane Paitreau
Vertaling: Kris de Saeger
Grafische vormgeving: Studio MYX
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463065559