Home Recensies Don Vega: Zorro opnieuw op de kaart gezet

Don Vega: Zorro opnieuw op de kaart gezet

Zorro! Menig hart gaat sneller kloppen bij het horen van die naam. De galante gemaskerde strijder die het opneemt tegen de lokale tiran. Samen met zijn snelle zwarte paard en gewapend met slechts een degen gaat hij het onrecht te lijf. Pierre Alary ging terug naar de basis van deze held en komt met een wervelend en actierijk avontuur.

Door Martijn Douma

In 1848 ontvangt Don Vega, die aan de Militaire Academie in Madrid studeert, een brief met het verzoek om zo spoedig mogelijk terug te keren naar Californië omdat zijn ouders zijn overleden. Eenmaal terug komt hij erachter dat de haciënda en het landgoed van zijn ouders zijn ingepikt door Gomez, een voormalig generaal.

Vuile praktijken
Gomez heeft een eigen legertje gevormd, waarmee hij de dorpelingen onderdrukt en uitbuit. Hij laat de mannen in een goudmijn werken. Daarnaast is hij bezig met het opkopen van het land van de locals, al dan niet door ze onder druk te zetten. Dat land wil hij op een later moment voor een veelvoud doorverkopen. De roerige tijden spelen hem in de kaart: Californië hoorde niet meer bij Mexico, maar ook nog niet bij de Verenigde Staten, al zat dat eraan te komen. Gomez zal er alles aan doen om zichzelf te kunnen verrijken. Zijn rechterhand Borrow, die niet vies is van het afstraffen of doden van mensen, heerst met harde hand en stuurt het gewelddadige legertje van Gomes aan.

El Zorro
De onderdrukte bevolking hoopt op betere tijden en klampt zich vast aan de legende van ‘El Zorro’: ‘de vos’, de in het zwart geklede, gemaskerde ruiter die uit de nacht opduikt en opkomt voor de verdrukten. Zorro is een teken van hoop voor de dorpsbewoners. Maar wanneer hij opduikt in het stadje wordt hij keihard aangepakt door Borrow en zijn trawanten. Laten we het erop houden dat degene met het masker niet al te handig voor de dag komt…

De legende komt tot leven
Deze gebeurtenis brengt Don Vega wel op een idee: in plaats van alles gelaten te ondergaan trekt hij een zwart pak aan en gaat zelf gemaskerd en wel achter de moordenaars van zijn ouders aan. De genadeloze onderdrukkers worden genadeloos opgejaagd. En zo komt de legende van Zorro tot leven!

Terug naar de oorsprong
Pierre Alary (Frankrijk, 1970), bekend van onder andere Belladonna, SinBad en Silas Corey, heeft een goed onderbouwde historische setting als uitgangspunt genomen. Hij is teruggegaan naar het oorspronkelijke personage dat in 1919 door Johnston Culley bedacht werd. Wellicht hebben de copyrights van Disney daar ook een rol in gespeeld, want bekende karakters uit de tv-serie (1957-1959) komen niet in het verhaal voor. De auteur voert een aantal andere karakters ten tonele, waaronder dus Gomez, diens vrouw, de hufterige eenoog Borrow en de kruiperige pastoor. Maar dat er nu aan verdieping van de karakters wordt gedaan… Niet echt. Hooguit bij Don Vega en Gomez. Dat zorgt ervoor dat de indruk die ze op je maken al snel weer vervaagt.

Zou het toeval zijn dat Guy Williams, de acteur die Zorro speelde in de televisieserie, ook de hoofdrol heeft gespeeld in de film ‘Captain Sindbad’? Of is Alary juist via deze acteur uit swashbuckler films bij zowel Zorro als SinBad beland…

Het wervelt erop los
Dat Alary een animatieachtergrond heeft is duidelijk terug te zien in de opbouw van de pagina’s: je waant je af en toe in een film, met geweldige shots en spectaculaire scènes. Het wervelt erop los allemaal. De manier waarop er met licht wordt omgegaan is een lust voor het oog, denk aan gezichten die worden belicht en gesluip in de nacht. De semi-realistische tekeningen worden ondersteund door een sfeervolle inkleuring met een kleurenpalet dat vooral uit blauw, geel en donkere tonen bestaat. Opvallend is ook de techniek die Alary heeft gebruikt voor een deel van de schaduwen: in plaats van een effen inkleuring gebruikt hij arcering door middel van stippen. Dat zie je niet zo vaak, vooral omdat het knap arbeidsintensief is. (Het deed mij in eerste instantie denken aan de stippen die Roy Lichtenstein in zijn popart gebruikte, maar dat terzijde.)

‘Don Vega’ is typisch zo’n album dat je in een keer moet uitlezen, zodat je goed in de sfeer ervan opgaat en dat blijft tot de aftiteling – uuhh… het einde. Alary zet, met veel gevoel voor drama, een amusant, actierijk en bij vlagen hard verhaal neer, in de bijzondere setting van een wetteloos Californië tijdens de goudkoorts. De karakters blijven wat op de vlakte, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijk avontuur! We hopen op een vervolg…

Don Vega
Tekst, tekeningen en inkleuring: Pierre Alary
Grafisch ontwerp: Phillippe Ravon
Vertaling: James Vandermeersch
Lettering: Studio Peter de Raaf
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
93 pagina’s / hardcover / € 19,95

Bestel dit boek bij je favoriete winkel of online: