Home Recensies Grappige Goblins gaan nogal vaak dood

Grappige Goblins gaan nogal vaak dood

Een humorstrip die zich afspeelt in een fantasywereld, werkt dat? Daar ga je zo achter komen, want Goblins is een humorvolle fantasyreeks. Het antwoord is trouwens “ja!”. 

Door Martijn Douma 

De underdogs van de fantasy
Goblins
 zou je kunnen zien als de underdogs van de fantasy: ze zijn minder sterk en intelligent dan de mens. Minder heroïsch ook. Dat weten ze best en dus zetten ze alles op alles om zich te kunnen verdedigen en om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Dat doen ze vooral rovend trouwens, maar dat terzijde. Het probleem is dat hun prachtige ideeën meestal in schoonheid sterven. Of in onhandigheid, dat mag ook. Of wacht, om het beestje gewoon bij het naampje te noemen: dom, ze zijn eigenlijk best dom. En dat levert grappige situaties op. 

Gruwelijk en grappig
Deze groene wezens handelen vanuit goede bedoelingen
 (goed naar hun idee tenminste), maar krijgen telkens het deksel op de neus. Een goblinleven weegt blijkbaar minder zwaar dan een mensenleven. Er gaan er dan ook nogal wat dood in dit album: met een grove telling kom ik al boven de 60. De een gaat nog gruwelijker dood dan de ander. Het goblinbloed vloeit rijkelijk. Het is misschien cru, maar ze lijken zich hiervan ook bewust te zijn. En eigenlijk is dat best grappig. Net als alle mislukte uitvindingen, mislukte overvallen, mislukte aanvallen.  

Aan het eind blijkt er ook voor goblins plaats te zijn in de hemel. Toch?! 

Fijn fantasysfeertje
De grappen zijn van de hand van Tristan Roulot (1975), die we ook kennen van het serieuzere werk in 
Irons (met Luc Brahy), Hedge Fund en Het testament van Kapitein Crown (beiden met Patrick Hénaff). De tekeningen, van de hand van Corentin Martinage (1985), zijn leuk, actierijk en sfeervol en er zit vaart in. Martinage heeft in het Nederlands naast Goblins ook het oneshot Psykoparis op zijn naam staan, geschreven door Alexis Huret en Roulot. 

Spatje bloed
In 2007 verscheen in Frankrijk het eerste deel van de reeks 
Goblins. Het derde album verscheen er in 2008. Wij van Striptip snappen wel waarom Silvester Strips deze grappige, actierijke fantasyreeks uitgeeft! Zeg nou zelf: tegen een spatje bloed moet iedereen wel kunnen toch? 

Tekst: Tristan Roulot
Tekeningen: Corentin Martinage
Inkleuring: Esteban
Vertaling: Dieter van Tilburgh
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
46 pagina’s / softcover / € 7,95 / ISBN 9789463063685