Home Recensies Hauteville House 15: warrige eindstrijd op Kaap Hoorn

Hauteville House 15: warrige eindstrijd op Kaap Hoorn

Kaap Hoorn is de plek waar de grote eindstrijd gaat plaatsvinden tussen de Orde van de Obsidiaan en hun tegenstanders. Er duiken bovendien mythische wezens uit de diepten van de oceaan op. Inzet van de strijd: het voorkomen van de onderwerping van de mensheid… 

Door Martijn Douma

Kaap Hoorn is het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika: veel schepen zijn er al vergaan vanwege de barre weersomstandigheden – een eeuwige storm heerst daar. Op deze locatie komt alles bij elkaar: de Orde van de Obsidiaan komt, samen met wat medestanders, tegenover eegroep tegenstanders te staan. 

Leviathan
Onder de medestanders van Gavroche, Zelda en hun kompanen bevinden zich Davey Crockett, het zeevolk “zij uit de diepten” en hun meester, de mythische zeeslang Leviathan, die oud en zwak geworden is. De tegenstanders bestaan uit afvallige leden van de Orde van de Obsidiaan, die een ander mythisch zeewezen, de Isopode, aan de macht willen helpen. Dit wezen wil heersen over de mensheid, deze onderwerpen en iedereen tot slaaf maken. 

Reuzen van Patagonië
Voordat al deze partijen met de strijd kunnen beginnen moet er eerst door Patagonië gereisd worden. Tijdens deze reis krijg je als lezer wat mee van stammen die inmiddels zijn uitgestorven (de Selk’nam) of die wellicht niet bestaan hebben, zoals de Reuzen van Patagonië, waar Darwin over geschreven heeft. 


Navertellen

Bij het vorige deel, De 37ste parallel, was het al lastig het verhaal na te vertellen en dat is bij dit verhaal net zo. Als je van dit vierluik niets hebt gelezen kun je dit stripboek misschien maar beter laten liggen. Aan de andere kant: er zitten leuke ideeën en interessante dingen in, zoals de reuzen, de Selk’nam en de mythische zeemonsters. 

Regenachtig
De tekeningen zijn op zich prima. De ‘eeuwige storm’ zorgt er wel voor dat er veel regen valt op de plaatjes en dat alles er woelig en donker uitziet. Dat kijkt toch wat minder lekker dan, pak hem beet, een overzichtsplaat van Machu Piccu. 

De steampunk van Hauteville House kan erg amusant zijn. Dat viel hier qua verhaal wat tegen. We hopen we dat het volgende vierluik (in Frankrijk alweer bijna toe aan deel 2) weer ouderwets leuk is. 

Tekeningen: Thierry Gioux
Tekst: Fred Duval
Storyboard: Emem
Inkleuring: Nuria Sayago
Covertekening: Manchu & Thierry Gioux
Vertaling: Mariëlla Manfré
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463065122 


Steampunk! Deze reeks speelt zich af halverwege de 19e eeuw, ten tijde van Napoleon. Maar dan met stoomboten en zeppelins. En, niet te vergeten, buitenaardse wezens en andere dimensies – wat dan weer niet per se kenmerken van steampunk zijn.  

Vanuit Hauteville House, de villa van Victor Hugo, op het eiland Guernsey, probeert een groepje Republikeinen de plannen van Napoleon te dwarsbomen. De keizer wil met alle mogelijke middelen zijn grootste vijanden, de Pruisen en de Engelsen, vernietigen. Agent “Gavroche” wordt vanuit de villa op pad gestuurd om waar dan ook ter wereld de aanhangers van Napoleon te dwarsbomen.