Home Recensies Het Dagboek van Cerise gefileerd!

Het Dagboek van Cerise gefileerd!

Cerise en haar dagboek, je kunt momenteel haast niet om haar heen. Overal positieve geluiden! Maar hoe leuk is deze strip nu eigenlijk? Striptip! sleep de messen en zal deze strip eens even fijn tot op het bot fileren!

Door Martijn Douma

Cerise is tien en een half jaar oud, ze woont met haar moeder op het platteland en wil schrijfster worden. Net als haar beroemde buurvrouw, mevrouw Vandertuin. De avonturen die ze beleeft schrijft ze op in haar dagboek. Maar hoe kom je aan inspiratie voor een verhaal? Dat kan bijvoorbeeld door mensen te bestuderen en je hun levens en geheimen voor te stellen en dat is precies wat Cerise gaat doen.

Aan de stok
Naast haar onderzoekjes heeft Cerise het regelmatig aan de stok met haar moeder. Dat komt vooral doordat Cerise niet altijd eerlijk vertelt wat ze gaat doen of heeft gedaan. Want haar onderzoekjes moeten natuurlijk wel geheim blijven, anders zou haar moeder het misschien wel verbieden. Haar vriendinnen Lindsey en Erica vinden het speurgedrag van hun vriendin wel leuk, maar wanneer alle tijd en aandacht van Cerise naar het onderzoek uitgaat, vinden ze het niet zo leuk meer.

Geheimzinnige man
In dit stripboek komt Cerise erachter dat er een oude man elke dag op hetzelfde tijdstip met een paar grote volle verfblikken het bos in loopt. Waarom doet hij dat? Ze besluit hem in de gaten te houden en zelfs te achtervolgen. Net zolang totdat ze achter het geheim van deze ‘Meneer Vraagteken’ is gekomen… Gelukkig schieten Lindsey en Erica haar te hulp. ‘Meneer Vraagteken’ blijkt een bijzonder geheim te hebben, dat te maken heeft met een dierentuin!

Striptip! zet het mes erin!
Daar gaan we dan… Omdat het hier om een dagboek in een schrift gaat, bevat dit album een aantal ‘handgeschreven’ pagina’s. Toepasselijk dus, maar het is ook een goede manier om de situatie te schetsen, de sfeer op te pakken, samen te vatten en het verhaal te versnellen. De kaders op de pagina´s zijn losjes en speels. De tekeningen van Aurélie Neyret zijn leuk, vrolijk, toegankelijk en sfeervol ingekleurd. Prachtig!

Voor alle leeftijden
Het verhaal, uit de pen van Joris Chamblain, is leuk, grappig, hartverwarmend, ontroerend, je wordt er zo ingezogen. Het is gericht op een doelgroep van rond de leeftijd van Cerise, van zeg maar 9 tot 12 jaar oud. Maar voor volwassenen valt er ook veel te genieten, omdat het verhaal zelf onderwerpen bevat die volwassenen ook aanspreken. Zoals de relatie tussen Cerise en haar moeder, die van beide kanten zo af en toe als moeizaam wordt gezien.

Fileren!?
Maar hoe zit het nu dan met dat fileren?! Nou, dat zit zo: dit stripboek is pure promotie voor ons geliefde medium. Ga dit lezen! Dus mocht je op basis van andere berichten over deze strip niet overtuigd zijn, dan hopen we je hiermee alsnog over de streep te trekken. Pure clickbait dus, die titel 😉

Tekst: Joris Chamblain
Tekeningen en inkleuring: Aurélie Neyret
Vertaling: Mariëlla Manfré
Grafische bewerking: Patrice van der Linden
Uitgever: Silvester Strips
74 pagina’s
softcover / € 9,95 / ISBN 9789463065528
hardcover / € 19,95 / ISBN 9789463065511