Home Recensies Inspecteur Bayard: leuke detectivereeks in Atoomstijl!

Inspecteur Bayard: leuke detectivereeks in Atoomstijl!

De vakantie van inspecteur Bayard en zijn nichtje Lili wordt ruw verstoord wanneer ze betrokken raken bij de verdwijning van dure museumstukken. Het stel dieven dat erachter zit is niet te beroerd om mensen te ontvoeren en te bedreigen…

Door Martijn Douma

Lili is naar Parijs gekomen om haar oom te helpen met zijn onderzoeken. En dat terwijl Bayard juist vakantie heeft genomen om zijn nichtje de stad te laten zien. Voor Lili dus een geluk dat haar oom toch bij een onderzoek betrokken wordt! De rijke kunstliefhebber Grisbi huurt hem in om de diefstal te onderzoeken. Maar de bende boeven waar ze mee te maken krijgen blijkt niet voor de poes…

Het trucje werkt
Een leuk concept: Bayard maakt tijdens zijn onderzoek van alles mee en belandt in benarde en penibele situaties. Om de vier pagina’s duikt er een aanwijzing op in zijn onderzoek en kun je als lezer raden hoe Bayard deze gevonden heeft – de oplossing volgt direct daarna, wanneer je het album omdraait. Leuk trucje, maar het werkt wel!

Atoomstijl
Olivier Schwartz werkt met dikke lijnen en tekent strak. Zijn tekenstijl is via bijvoorbeeld dat van Yves Chaland in de jaren 1980 en veel werk dat in de jaren 1950 bij Dupuis uitkwam, van Franquin (Robbedoes), Will (Baard en Kale), Roba (Bollie en Billie) en anderen, terug te herleiden naar de stijl van Jijé van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Her er der zijn er ook wel raakvlakken met Joost Swarte te bekennen. Ofwel: we hebben hier een tekenaar van nu te pakken die tekent in de Atoomstijl! En dat levert fraaie, klassiek ogende, plaatjes op. Zie ik daar wat knipogen naar James Bondfilms uit de jaren ’60?

De auteurs
Schwartz (Frankrijk, 1963) kun je kennen van 3 delen in de reeks Robbedoes door…, het album Gringos Locos, over de legendarische reis die stripgiganten Franquin, Jijé en Morris naar de Verenigde Staten maakten, en de nieuwe reeks Atom Agency, waarin hij laat zien zijn tekenwerk verder verbeterd te hebben. Jean-Louis Fonteneau (1948-2017) was een Franse scenarist, waarvan eerder een reclamealbum met voorlichting over epilepsie in het Nederlands is vertaald. Samen maakten ze tussen 1993 en 2005 18 albums van Inspecteur Bayard.

Een slimme detective, een bijdehand nichtje, schurken en ‘good guys’: dit verhaal, getekend in Atoomstijl, bevat het allemaal, met de nodige humor en actie. Leuk voor jong èn oud!

Tekst: Jean-Louis Fonteneau
Tekeningen: Olivier Schwartz
Inkleuring: Christine Couturier
Vertaling en productie: Erik van Helvoort, Ben Kamphuis en Jan Verdegaal
Uitgeverij: Hum!
64 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789491593703

De snelle koper ontvangt, zolang de voorraad strekt, een gelimiteerd magazine met 5 korte verhalen van Bayard, bij aanschaf in een stripwinkel of rechtstreeks bij Uitgeverij Hum!