Home Recensies Marshal Bass 4: Yuma, een broeinest van een gevangenis

Marshal Bass 4: Yuma, een broeinest van een gevangenis

Marshal Bass infiltreert in de gevangenis van Yuma, om een criminele politicus op zijn nummer te zetten. Hij belandt in een broeierige bedoening waarin 600 gevangenen honds worden behandeld en het ieder voor zich is. Als dat maar goed gaat. 

Door Martijn Douma 

Toontje lager
Powell, een politicus, zit vanwege een graai in de stadskas van New York in de Yuma gevangenis, die in een woestijnachtige omgeving staat. Hij leeft er echter als een god in Frankrijk en heeft de gevangenisdirecteur in zijn zak. Dat is tegen het zere been van een congreslid, dat aan Marshal Bass de opdracht geeft er te infiltreren en Powell een toontje lager te laten zingen. En dus zien we hoe Bass als gevangene ‘warm’ wordt onthaald in de hel genaamd Yuma. 

Kolkend broeinest
Bass, voornaam River, komt terecht in een kolkend broeinest van zeshonderd mannen die honds worden behandeld. Ze moeten hard werken, krijgen nauwelijks te eten en drinken en worden om niets gevangengezet of dagenlang vastgebonden onder een druppelend watervat.  

Kat in het nauw
Cool als hij is probeert de marshal zich staande te houden. Maar vanaf het moment dat hij er is neemt, als vanzelf, de onrust toe en begint er van alles te broeien. Onder de gevangenen, maar ook onder de bewakers. Wanneer Powell achter de ware identiteit van Bass komt is dat niet bepaald gunstig: hij vreest zijn mooie leventje binnen de gevangenis kwijt te raken en betrekt de directeur en diverse gevangenen erbij. Een kat in het nauw maakt rare sprongen… Dus kan dit niet goed gaan! Het verhaal eindigt dan ook spectaculair. 

Hard en rauw
Dit is een hard en rauw verhaal: River Bass is volledig op zichzelf aangewezen in een vijandige en agressieve omgeving. Bijna iedereen is tegen hem en velen zijn bovendien gewelddadig. Als je niet tegen geweld kunt, kun je dit boek maar beter links laten liggen. Wat ook bijdraagt aade pakkende verhaallijn zijn de goede dialogen, zowel tussen de gevangenen onderling als de bewakers. Ook de confrontaties tussen de marshal en de gevangenisdirecteur en Powell zijn aardig gevonden. Marshal Bass is de eerste reeks die de Kroaat Darko Macan (Zagreb, 1966) in het Nederlands vertaald krijgt, al zijn er in het verleden enkele van zijn Donald Duck-scenario’s vertaald geraakt.

Expressief
De tekeningen passen hier goed bij: Igor Kordey (Zagreb, 1957) heeft een typerende eigen stijl ontwikkeld. Hij werkt met expressieve gezichtsuitdrukkingen en legt veel diepte in zijn platen. Dat er af en toe een wat minder geslaagd gelaat tussen zit vergeven we hem dan ook met plezier. Kordey, die bekend is van onder andere X-Men, De verborgen geschiedenis en Empire, werkt niet met een traditionele wafelijzerindeling van zijn pagina’s: hij legt kaders over elkaar heen en gebruikt veel verticale plaatjes. Dit heeft een speels effect op de pagina’s en tot gevolg dat er lang niet altijd plaats is voor een paginanummer.  

Yuma is een rauwe, rake western over een loner die zich staande moet houden in een gevangenis die meer wegheeft van een kolkende arena. Het lijkt haast een oneshot te zijn, met nauwelijks een link naar de eerdere 3 albums, maar het einde biedt aanwijzingen voor een vervolg.

Scenario: Darko Macan
Tekeningen en begeleiding inkleuring: Igor Kordey
Inkleuring: Nikola Vitkovic
Vertaling: Frederik van Wonterghem
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463065351 

[bol_product_links block_id=”bol_5c41ab54341de_selected-products” products=”9200000104212244,9200000096564241,9200000096564248″ name=”Marshal Bass” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]