Home Recensies Messara 1: wat een drukke bedoening, die Griekse oudheid

Messara 1: wat een drukke bedoening, die Griekse oudheid

Een trip naar de Oudheid: zo’n twaalf eeuwen voor Christus reist Messara, na een jarenlange afwezigheid, naar het Griekse eiland waar ze geboren is: Strongyli. Ze is de dochter van een Egyptische slavin en een eilandbewoner. Haar reisgenoot vertelt onderweg welke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden in de tijd dat ze geboren werd. En Wat Er Toen Is Gebeurd Zal Je Verbazen! 

Door Martijn Douma 

Creepy obsessie
Kantana is een aantrekkelijke, Egyptische, slavin die door een rijke pottenbakker wordt gekocht (vandaar de titel van het album: De Egyptische). Ze is dusdanig knap dat de pottenbakker haar bombardeert tot zijn exclusieve slavin. Vanaf het moment dat Hermian, een jonge lokale arbeider, Kantana ziet is hij geobsedeerd door haar. Hij probeert uiteraard zo vaak mogelijk bij haar in de buurt te komen. Maar maakt ook in een geheime grot talloze beelden van zijn geliefde slavinnetje – best creepy eigenlijk!  

Strategisch belang
Nu is het eiland Strongyli van strategisch belang: het bezit ervan betekent vrije doortocht naar het verderop gelegen Kreta. Maar het eiland beschikt niet over een leger. Omdat de dreiging van vijandelijke partijen om het eiland te veroveren steeds groter wordt, laat de prins een huurleger werven.  

Brassen en slempen
Wanneer de huurlingen zijn aangekomen verandert de sfeer op het eiland drastisch: ze kennen god noch gebod, doen zich tegoed aan bras- slemppartijen en aan de lokale vrouwen terwijl ze wachten op mogelijke aanvallers. En passant ontheiligen ze lokale tempels en zijn ze niet bepaald alert. Legerleider (tevens huurling) Adolas, afkomstig uit het Noorden (gezien zijn bleke huid en blonde haar), heeft het hart wel op de goede plek zitten – gelukkig maar. Hij probeert de troepen wat in toom te houden. 

Frustratie
De jaloezie van Hermian richting de pottenbakker neemt steeds verder toe, hij raakt steeds gefrustreerder. Wanneer Katana zwanger van hem blijkt te zijn terwijl de pottenbakker beweert de vader te zijn, lijkt er iets in hem te knappen en draait hij door. Dan arriveert er een enorme vijandelijke vloot bij het eiland.. 

Het verleden tot leven
Tekenaar Jacques Terpant kun je kennen van bijvoorbeeld het drieluik Piraten (uitgeverij Arboris, met scenarist Bonifay) of, meer recent, het drieluik Zeven Ruiters en het tweeluik De verdwaalde kapitein (beide verschenen bij Silvester Strips). Zijn realistische tekenstijl brengt het verre verleden aardig in beeld en laat het tot leven komen: leuk om te zien! Wel zijn de tekeningen vrij statisch en lijken ze soms net niet helemaal gelukt; denk aan een vreemde gezichtsuitdrukking, een typische blik of een haarbos die lijkt te zweven. 

Grote meneer
Het verhaal is geschreven door Philippe Bonifay, een grote meneer in de stripwereld. Dat is hij vooral geworden vanwege het feit dat hij begin jaren 1990 het briljante drieluik Zoo heeft geschreven (magistraal getekend door Frank ). Verder verscheen van hem in vertaling onder andere het eerdergenoemde drieluik Piraten. De laatste jaren werden in het Nederlands vooral zijn bewerkingen van sprookjes gepubliceerd: PinokkioSneeuwwitje en Blauwbaard (allen verschenen bij Glénat).  

Er gebeurt veel
Alleen al in de samenvatting hierboven gebeurt een hoop. Jaloezie, heimelijke liefde, slavernij, vijandelijke dreiging, ga zo maar door. Dan heb ik de zieneres, vervloeking en afgoderij nog niet eens vermeld. Dit in combinatie met een relatief groot aantal karakters maakt dat je van begin af aan het hoofd erbij moet houden. Vrij druk, vol en rommelig dus.  

Ik houd het erop dat scenarist Philippe Bonifay, toch een grote naam, nog aan het begin van zijn carrière stond toen hij het scenario schreef. Ondanks de suggestie in het album dat de oorspronkelijke uitgave in het Frans uit 2018 stamt, is deze strip namelijk al in 1994 voor het eerst gepubliceerd. Wel kwam in 2018 een Franstalige integrale editie van het drieluik uit, wat vermoedelijk de aanleiding voor deze verlate vertaling vormt. 

Intrigerend verhaal, Oud Griekse setting
Als je door het toch wat drukke vertoon heen weet te kijken is dit een intrigerend verhaal in een setting die je niet veel in strips tegenkomt: een Grieks eiland in de oudheid, dat door de realistische tekeningen tot leven lijkt te komen. Wzijn benieuwd naar het tweede deel van dit drieluik! Ook omdat niet duidelijk is wat Messara precies te zoeken heeft op haar geboorte-eiland en wat ze daar na al die jaren zal aantreffen. 

Tekeningen en inkleuring: Jacques Terpant
Tekst: Philippe Bonifay
Vertaling: Mariëlla Manfré
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
48 pagina’s
softcover / € 8,95 / ISBN 9789463065399
hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463065382 

[bol_product_links block_id=”bol_5d1e6758a9a21_selected-products” products=”9200000114277826″ name=”messara 1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]