Home Recensies Nils 1: een ecologische fantasy queeste

Nils 1: een ecologische fantasy queeste

“Een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki”, kopt Silvester Strips over dit drieluik. Dat is nog eens een ronkende slogan! Het bekt in ieder geval wel lekker en maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Maar klopt het ook?

Door Martijn Douma

Onvruchtbare aarde
Het verhaal: Nils houdt zich in zijn afgelegen dorp in de bergen vooral bezig met het beklimmen van rotsen. In het dorp heerst een ongerustheid die steeds groter wordt: er ontkiemen geen gewassen meer en vrouwen raken niet meer zwanger. Nils’ vader, Ruben, is al een tijd op zoek naar de oorzaak hiervan. Hij besluit zijn onderzoek ten oosten van het dorp voort te zetten en neemt Nils met zich mee. Onderweg treffen ze ruïnes aan van kleine steden die vernietigd zijn door het koninkrijk Cyan. Ook komen ze mensen tegen die dit koninkrijk ontvlucht zijn. Alles lijkt erop te wijzen dat Cyan de oorzaak is van de deplorabele staat van de natuur. Maar hoe dan?

Elementalen
Vader en zoon zetten hun speurtocht voort in een oud woud, waar ze kleine blauwe lichtjes aantreffen. Nils denkt dat het natuurgeesten of ‘yokai’ zijn (bovennatuurlijke wezens uit de folklore). Zijn sceptische en meer wetenschappelijk ingestelde vader verklaart hem voor gek maar kan de aanwezigheid van de wezentjes niet ontkennen. Wanneer ze de vrouwelijke krijger Yael tegenkomen, komen ze te weten dat het hier gaat om ‘elementalen’: het bewustzijn van levende dingen. Ook deze elementalen worden met uitsterven bedreigd en daar zou nog wel eens de sleutel voor de (on)vruchtbaarheid kunnen liggen.

Heftige confrontatie
Een niet al te vriendelijke ontmoeting met de krijgersstam waartoe Yael behoort en een heftige, gewelddadige, confrontatie met Cyan leiden tot meer inzicht in de essentie van de elementalen. Maar Nils en Ruben raken van elkaar gescheiden. Bovendien kijken de goden van een afstandje toe en hebben ze ook een vinger in de pap met betrekking tot het lot van Nils.

Vooruitgang en vernietiging
Dit verhaal raakt diverse actuele thema’s, zoals de vernietiging van de natuur door de ‘vooruitgang’, het in zekere zin uitputten van grondstoffen en de onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking door een overheersende macht. Deze thema’s zitten verweven in het fantasierijke verhaal en zijn best duidelijk aanwezig. Ik vond dit zelf niet storend, maar kan me voorstellen dat dit bij anderen wat jeuk oplevert.

Intrigerende zoektocht
Scenarist Jérôme Hamon heeft een nieuwe fantasiewereld geschapen, waarbij hij elementen uit de Noordse mythologie leent. De genoemde thema’s spelen mee in de verhaallijn. Zodoende weet hij een intrigerende queeste te creëren. Van Cyan krijgen we overigens alleen nog maar een voorproefje te zien, waaruit blijkt dat het koninkrijk technologisch vergevorderd is, dit in tegenstelling tot het primitieve dorp van Nils.

Sfeervolle animatie tekenstijl
Het dorp van Ruben en Nils, het Oude Woud en zijn bewoners, de ruïnes: de tekeningen in dit stripboek zijn fraai en sfeervol, in een animatie-achtige stijl. Zowel tekeningen als inkleuring dragen bij aan de sfeer in het boek. Tekenaar van dienst is Antoine Carrion, die in Frankrijk enkele albums op zijn naam heeft staan. ‘Nils’ is zijn debuut in het Nederlandse taalgebied. Scenarist Jérôme Hamon is bekend van de reeks ‘Emma en Charlotte’, over twee zusjes die naar een Parijse dansschool willen – een heel ander soort verhalen.

Conclusie: de slogan bevestigd!
Nils is een fantasierijk en sfeervol stripboek in een animatie-achtige tekenstijl, waarin een fantasy-achtige zoektocht wordt gecombineerd met de teloorgang van de natuur. Met een interessante, originele invalshoek, waarbij de link met de Noordse mythologie duidelijk aanwezig is. Vooral de wijze van acteren van de goden heeft een sterke link met Asgard en haar inwoners. Kortom: het eerste deel van ‘Nils’ is fantasierijk, sfeervol en veelbelovend en maakt benieuwd naar het vervolg!

Tekeningen en inkleuring: Antoine Carrion
Tekst: Jérôme Hamon
Vertaling: P. Moretti
Uitgever: Silvio van der Loo, Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 16,95 / ISBN 9789463064699

[bol_product_links block_id=”bol_5b50597536861_selected-products” products=”9200000079530515,9200000030316664″ name=”Neil Gaiman en Miyazaki” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]