Home Nieuws Water, vuur en Azteekse moorden

Water, vuur en Azteekse moorden

Meer dan veertig mummies zijn er gevonden in het Azteekse rijk van 1454. Van vrouwen die op gruwelijke wijze zijn vermoord. Slang en Speer-Oog besluiten te gaan samenwerken in hun zoektocht naar de moordenaar. Gezien hun geschiedenis zijn ze water en vuur, dus dat belooft nog wat!

Door Martijn Douma

Wanneer Vijf-Bloemen, het nichtje van Slang, wordt ontvoerd door de moordenaar, zit er voor hem niks anders op dan de samenwerking met Speer-Oog te zoeken. Want zijn zus Acacitli, de moeder van het meisje, is in alle staten nu haar dochter is verdwenen. Haar schoonvader Tlacaelel is de voorzitter van de Raad en daarmee een van de machtigste Azteken. Het nieuws van de ontvoering mag dus niet uitlekken, net als dat van de gevonden mummies. Het meisje zal snel gevonden moeten worden, anders komt hulp voor haar waarschijnlijk te laat.

Afschuw
Speer-Oog verafschuwt Slang dusdanig dat hij hem “duister reptiel met een hart van obsidiaan” noemt. Maar hij beseft zich ook dat ze met vereende krachten een grotere kans hebben om de moordenaar te pakken. Hij zet zijn afkeer dus opzij en tolereert de smerige insinuaties van de andere onderzoeker. For the time being, tenminste. Ze vervolgen hun onderzoek, te beginnen in het Huis van de Wetenschap, een heiligdom dat veel geheime en vertrouwelijke kennis bevat.

Argusogen
Tegelijkertijd houdt Cozatl, Speer-Oogs opdrachtgever, de samenwerking van de beide onderzoekers met argusogen in de gaten. Hij ziet de beide rivalen liever niet samenwerken. Slang heeft hier wel een theorie over, maar die past bij zijn hart van obsidiaan, dus of die klopt is ook maar de vraag.

List
De beide mannen bedenken een list om de moordenaar uit de tent te lokken: het gerucht wordt verspreid dat zijn enige slachtoffertje dat het heeft overleefd allerlei details over hem aan het rondbazuinen is. Dat het arme meisje in werkelijkheid in shock is, en niet in staat om ook maar één woord uit te brengen, houden ze naarstig verborgen. Bij nacht en ontij wordt de stad in rep en roer gebracht.

Goed opletten
Dit is niet het meest heldere scenario dat ik onder ogen kreeg. Het blijft goed opletten met wat er nu met wie gebeurt, en hoe dat verbonden is aan het verhaal. Dat maakt op zich niet uit, want De Slang en de Speer is een vijfluik en dit is ‘pas’ het derde deel. Het tempo ligt wat lager dan in de voorgaande delen, maar wees gerust: er gebeurt genoeg. De Azteekse samenleving komt op kleurrijke wijze tot leven. De wrede religie die er werd gebezigd sluimert aan de oppervlakte.

Complex
De karakters kun je gerust complex noemen. Het gebekvecht van Slang en Speer-oog gaat over en weer, maar ze zijn tegen elkaar opgewassen. Het zijn twee botsende karakters en dat maakt het leuk om ze te volgen. De geschiedenissen van meerdere hoofdrolspelers zijn met elkaar verbonden. Dat voegt een extra dimensie toe aan het verhaal. Er wordt wederom een inkijkje in het verleden van Speer-Oog gegeven, in de tijd dat hij op school zat met Cozatl en Slang. Acacitli speelt er ook een rol in.

Lijnvoering
Hub’s tekeningen zijn alweer fantastisch. Helder, sfeerrijk, veel oog voor detail, prachtige lijnvoering. Het ziet er allemaal enorm verzorgd uit. De man is nu halverwege de 50, maar lijkt zijn piek nog niet bereikt te hebben. De inkleuring, van de hand van zijn eega Li, is ook fraai: of het nu heldere kleuren bij daglicht zijn, of donkerder in de schemering, het klopt allemaal.

Edities
Ook dit album is fraai uitgegeven door Silvester Strips, met leeslint en al. En ook nu zijn er, naast de gewone hardcover, een collectors edition, deluxe edition en een étoile edition uitgebracht. Voor een breder publiek zou een goedkopere sofcover editie misschien geen gek idee zijn.

Wat deze reeks zo goed maakt is de combinatie van de intrigerende zoektocht naar een sinistere moordenaar, terwijl je in het gruwelijke Azteekse rijk wordt ondergedompeld door middel van geweldige tekeningen. Dat geldt dus ook voor dit middelste deel van het vijfluik.

Ik heb inmiddels een vermoeden wie er achter de moorden zit, maar voordat ik weet of ik het bij het rechte eind heb, en welk motief de dader heeft, liggen er eerst nog twee heerlijke albums in het verschiet. Maar daarop moeten we nog twee à drie jaar wachten.

De Slang en de Speer 3: ‘Vijf-Bloemen’
Scenario en tekeningen: Hub
Storyboard: Hub, met hulp van Emmanuel Michalak
Inkleuring: Li
Uitgeverij: Silvester Strips
112 pagina’s / hardcover / € 34,95