Home graphic novel Van roken ga je dood

Van roken ga je dood

Van roken ga je dood

Net als je denkt dat je alles wel zo’n beetje hebt gelezen op stripgebied is er altijd weer een titel die je weet te verrassen. Spanning. Sensatie. Romantiek… Het ontbreekt allemaal in Van Roken ga je Dood.

Door Jeroen van Esch

Tekenaar Thijs Desmet schenkt ons de (non-) avonturen van Skelet en Spook, over, jawel, een skelet en een spook. We ontmoeten de twee illustere hoofdpersonen in een verlaten, dode wereld. Iets waar Spook overigens totaal geen probleem mee heeft. Hij is cynisch, arrogant, gewelddadig en vooral een botte hork. Skelet is zijn tegenpool: naïef, romantisch en optimistisch. Hij zoekt een goede vriend en weigert te accepteren dat hij dood is. Ze ontmoeten elkaar bij een desolaat station, waar Skelet tevergeefs op de trein wacht. Spook wijst hem fijntjes op de gevolgen van roken. De sarcastische uitbrander die volgt is prachtig en de aanzet voor een hilarisch reis naar niks, bij gebrek aan een beter alternatief.

Hoewel het thema anders doet vermoeden, is het absoluut geen zwartgallig boek. Met veel rood, blauw, geel en een beetje groen geeft Desmet graag een beetje kleur aan zijn maffe schepsels. Daar waar veel strips die met potlood gemaakt zijn toch uiteindelijk wat saai ogen, trapt deze Vlaming niet in die artistieke valkuil. Hij zoekt voortdurend naar een maximaal, krachtig resultaat, met minimale inzet van middelen.

Het is goed om te weten dat Skelet en Spook de afgelopen jaren al opdoken in diverse fanzines en stripmagazines. Ze krijgen nu voor het eerst een eigen album. Van Roken ga je Dood bundelt drie gloednieuwe en twee bewerkingen van eerder verschenen korte verhalen over de sympathieke en alcoholistische verschijningen. Het lijkt soms dus wat van de hak op de tak te gaan, maar uiteindelijk passen de samengevoegde avonturen prima in het geheel.

Van Roken ga je Dood is zoals gezegd het eerste echte album van Thijs Desmet. Hij is echter niet zomaar een beginneling. In 2015 sleepte hij op het internationale Fumetto Comix-Festival (Luzern) met het kortverhaal ‘David’ zowel de prijs voor de beste strip als die voor het beste scenario in de wacht. Met ‘Spokenuur’ veroverde hij een Plastieken Plunk. Ik vermoed dat het hierbij niet blijft. Als Desmet met dit supergrappige en originele boek het podium krijgt dat hij verdient, komt de erkenning vanzelf. Stap dus uit die comfort zone en haal deze nieuwe helden in huis.

Thijs Desmet
Uitgeverij Bries
168 pagina’s / €25,- / softcover

Deze recensie verscheen ook in De Boekenkrant van juni 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5b47640f07485_selected-products” products=”9200000088466623″ name=”Van roken ga je dood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
8
TEKST
8
Vorig artikelStrip wordt ikoon
Volgend artikelGung Ho 3: Sexy Beast
van-roken-ga-je-doodNet als je denkt dat je alles wel zo’n beetje hebt gelezen op stripgebied is er altijd weer een titel die je weet te verrassen. Spanning. Sensatie. Romantiek… Het ontbreekt allemaal in Van Roken ga je Dood.