Home Nieuws Strip wordt ikoon

Strip wordt ikoon

strip wordt ikoon

KAMPEN – In het Ikonenmuseum vindt zaterdag 21 juli om 11.00 uur de opening plaats van de expositie ‘Strip wordt ikoon!’. De tentoonstelling laat een verrassende combinatie zien van eeuwenoude ikonen met nog oudere heiligen en hedendaagse kunst met iconische stripfiguren. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het kader van het komende 20ste Stripspektakel, dat op zaterdag 18 augustus aanstaande gehouden wordt.

Door Nick de Vries

Striptekenaars laten in het museum hun persoonlijke visie op een eigentijds ikoon zien. Dat kan iemand zijn die ze bewonderen of gewoon hun eigen stripheld. Deze eigentijdse (strip-)figuren zijn te zien naast vita-ikonen uit de museumcollectie. Deze vita-ikonen nemen binnen de grote collectie van het Ikonenmuseum een bijzondere plaats in. Vita-ikonen vertellen namelijk het leven van een bepaalde heilige, die centraal op de ikoon staat afgebeeld, met daaromheen kleinere afbeeldingen, die gebeurtenissen uit zijn of haar leven laten zien. “Het zijn net beeldverhalen”, riep een enthousiaste bezoeker van het museum volgens de organisatie ooit uit bij het zien van zo’n vita-ikoon.

Tijdens deze tentoonstelling in de Timmertoren, onderdeel van het museum, zijn werken te zien van Paul Geerts, Wilma van de Bosch, Piet Voordes, Eric de Rop, Herman Roozen en diverse andere tekenaars. Met ingang van dinsdag 24 juli 2018 is ‘Strip wordt Ikoon!’ voor het publiek toegankelijk. Ook de expositie ‘Geschonken Schatten’, sinds februari te bewonderen in het Ikonenmuseum, is het bezoeken meer dan waard.