Home Recensies Het wilde westen 1: De lelietuin

Het wilde westen 1: De lelietuin

1865, de Amerikaanse burgeroorlog loopt ten einde. Kolonel Granger is tijdens een geheime missie gevangen genomen. Zijn vrouw komt erachter waar hij is en gaat samen met haar zoon en dochter op pad om hem te bevrijden, met hulp van een ontsnapte indiaan. Een gevaarlijke reis volgt. Zal het haar lukken haar man te bevrijden? 

Tekst: Martijn Douma 

De aankomst van een trein, pagina 5 uit Het wilde westen 1 - De lelietuin, Silvester Strips 2018Van burgeroorlog naar het wilde westen 

Het wilde westen en de Amerikaanse burgeroorlog – het lijken haast wel twee verschillende perioden. Als je je wat inleest zal blijken dat het einde van de burgeroorlog ook ongeveer het begin van het “wilde westen” is. In het jaar 1865. Hier begint dit vierluik: de burgeroorlog is zo goed als voorbij. Kolonel Granger is niet teruggekomen van een geheime missie van de Zuidelijken, die drie maanden zou duren. Zijn vrouw Louise komt erachter dat hij gevangen gehouden wordt in Fort McLaglen. Ze gaat met haar kinderen op pad om hem te bevrijden en gebruikt hiervoor alle middelen die ze tot haar beschikking heeft. Waaronder geweld, diefstal en het inzetten van een bende ‘bushwhackers’.

De bestorming van het fort 

De cover van Het wilde westen 1 - De lelietuin, Silvester Strips 2018Na een spectaculaire openingsscène verloopt de tocht naar het fort niet vlekkeloos. Louise Granger moet zich in allerlei bochten wringen om haar doel te bereiken. Maar ze toont zich sterk en laat zich niet tegenhouden door enige tegenslag. Her en der kan ze haar twee kinderen ook inzetten voor de ‘goede zaak’. En passant wordt ook nog een vierde reisgenoot opgepikt, die uiteindelijk zijn nut blijkt te hebben. Het fort binnendringen is vervolgens een enorme, en vooral riskante, uitdaging. Alhoewel het doel van de reis uiteindelijk bereikt wordt, leidt het slot van het album ertoe dat het avontuur eigenlijk dan pas begonnen is.

Leuke twist 

Dit eerste deel is in Frankrijk al in 2001 gepubliceerd. Dat Silvester Strips 17 jaar later besluit alsnog met een vertaling te komen geeft aan dat ze veel vertrouwen hebben in deze reeks. Of het moet de integrale Franstalige uitgave uit 2017 zijn geweest. Hoe dan ook is het terecht: het is een leuk verhaal met veel vaart erin, in een interessante, woelige periode. Dat de hoofdpersonen in het kamp van de Zuidelijken thuishoren en net de oorlog verloren hebben is een leuke twist en geeft een interessante invalshoek. Dat geldt ook voor de samenstelling van het reisgezelschap: een vrouw, jongen, meisje en een zwijgzame eenling.

Fabrice Jarzaguet tekent in een semi-realistische stijl, die in de hoek van XIII en Largo Winch gezocht kan worden, maar dan minder ‘clean’ en strak. Met een vleugje Plessix ten tijde van Patje van het Groenewoud. De diverse scènes en situaties doen denken aan veel klassieke westernfilms, goed gedaan. Het is verfrissend om dit tijdperk door een bril te zien die wezenlijk anders is dan we van de wereldberoemde Blauwbloezen kennen. Ik kijk uit naar het vervolg!

De aankomst van een trein, pagina 7 uit Het wilde westen 1 - De lelietuin, Silvester Strips 2018Tekeningen: Fabrice Jarzaguet
Scenario: François Capuron en Fred Duval
Inkleuring: Isabelle Rabarot
Vertaling: Marc Mergeay
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / €16,95 hardcover / € 7,95 softcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
8
TEKST
8
Vorig artikelMoordenaar op maat 1: Jugendstil
Volgend artikelStrip wordt ikoon
het-wilde-westen-1-de-lelietuin1865, de Amerikaanse burgeroorlog loopt ten einde. Kolonel Granger is tijdens een geheime missie gevangen genomen. Zijn vrouw komt erachter waar hij is en gaat samen met haar zoon en dochter op pad om hem te bevrijden, met hulp van een ontsnapte indiaan. Een gevaarlijke reis volgt. Zal het haar lukken haar man te bevrijden?