Home graphic novel Waar is het dagboek van Anne Frank?

Waar is het dagboek van Anne Frank?

Het dagboek van Anne Frank is uitgegeven in meer dan 70 talen. Er zijn graphic novels over haar verschenen en telkens wordt hetzelfde verhaal verteld. De maker van ‘Het Achterhuis’ brengt Kitty tot leven in een nieuw verhaal. In ‘Waar is het dagboek van Anne Frank?’ volgen we Kitty in haar zoektocht naar Anne…

Door Bastiaan van Esch

In de late uurtjes bevinden we ons in het Anne Frank Huis. In het museum komt Kitty vanuit het tentoongestelde dagboek tot leven. Ze vraagt zich meteen af waar Anne en haar familie zijn. Kitty merkt aan alles dat er iets niet klopt. Ze weet niet dat het 2022 is en totale verwarring ligt op de loer. Waar is iedereen?!

Anne’s laatste weken
Als Kitty op de slaapkamer van haar bedenker het dagboek opent, komt Anne zelf in het verhaal tot leven. De vriendinnen raken verwikkeld in een diepgaand gesprek. Je leest over de laatste weken van de familie Frank, over wat er na de Holocaust gebeurde en welke invloed het dagboek heeft gehad in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Amsterdam als decor
Zodra de denkbeeldige vriendin uit het wereldberoemde dagboek beseft dat de mensen van het museum op zoek zijn naar het belangrijke dagboek, besluit ze het huis te ontvluchten. Een avontuur ontvouwt zich op een bijzonder originele wijze. De schrijvers hebben in samenwerking met het Anne Frank Fonds een manier gevonden om het aloude verhaal op een nieuwe manier te vertellen. Kitty bevindt zich in het Amsterdam anno nu. Het is haar er alles aan gelegen om niet op te vallen. Ze draagt de gangbare kleding uit de oorlogsperiode.

In het dagboek beschrijft Anne namelijk tot in detail hoe Kitty eruit ziet. Omdat de vriendin uit haar verbeelding op avontuur is in de moderne tijd, is ze genoodzaakt zich ook qua uiterlijk aan te passen. Op deze manier kan haar zoektocht onopgemerkt voortzetten. Ze moet en zal erachter komen wat er met Anne en haar familie is gebeurd. Het nieuws slaat in als een bom…


Waar is het dagboek van Anne Frank, Prometheus 2022. ©2021 Anne Frank Fonds, Basel 2021, tekst © Ari Folman, Jaffa, 2021, Design © Lea Guberman, Tel Aviv, 2021.

Bruggen slaan
Het is Ari Folman en Lena Guberman gelukt om een verbinding te maken tussen het originele verhaal en het huidige politieke klimaat op het gebied van het vluchtelingenvraagstuk. Anne leert ons hoe we om moeten gaan met ontheemde mensen en hoe je alles op alles moet zetten om levens te redden. Ook al is het er slechts één.

Ik heb veel bewondering voor de tekenstijl, al moet het wel je smaak zijn. De personages vind ik vrij plat getekend, in tegenstelling tot alle ruimtes. Het lijnenspel is vrij hard en scherp, maar de inkleuring geeft het geheel een hele warme uitstraling. De combinatie stoort mij geenszins.

Wisselwerking
De afwisseling tussen het heden en het verleden zie je ook terug in de tekeningen. Het is gewoon heel goed uitgewerkt. Op het ene moment ben je voor je gevoel aanwezig in de wereld van Anne, het andere ogenblik ben je weer in het hier en nu. De tekeningen van het winterse Amsterdamse straatbeeld zijn daarbij enorm sferisch, uitnodigend en zeer herkenbaar. De tekeningen zijn voor jong en oud zeer toegankelijk.


Waar is het dagboek van Anne Frank, Prometheus 2022. ©2021 Anne Frank Fonds, Basel 2021, tekst © Ari Folman, Jaffa, 2021, Design © Lea Guberman, Tel Aviv, 2021.

Anne Franks boodschap voor jou en mij
Het scenario krijgt van mij ook een dikke pluim. Je begeeft je op glad ijs, als je een overbekend verhaal op een andere manier probeert over te brengen. Ik ben van mening dat het project meer dan geslaagd is. Het verhaal blijft sterk overeind staan. Daarnaast krijg je met de toegevoegde verhaallijnen anno nu, een goed inzicht in hoe we omgaan met de vluchtelingen uit onze eigen tijd. Al zien we geweldige initiatieven richting de mensen uit onze eigen regio die hun land moeten verlaten vanwege de oorlog.

Animatiefilm
Deze graphic novel is gebaseerd op de animatiefilm ‘Waar is Anne Frank?‘. Vanaf 7 april is de film in de bioscoop te zien. In maart 2021 is de film vertoond op het Cannes Filmfestival. Het is een film van Ari Folman, tevens de scenarist van deze graphic novel. Bekijk hier de trailer.

Folman en Guberman
Ari Folman (1962) is regisseur, scenarist en componist van filmmuziek. Hij is een Israëliet, geboren in Haïfa en zoon van een Holocaust overlevende. Folman is bekend van Waltz with Bashir (2008) en The Congress (2013).

Lena Guberman (1978) is geboren in Jeruzalem en is illustrator van boeken, kranten en films. Ze is meerdere keren bekroond met de Israel Museum Award.

Waar is het dagboek van Anne Frank
Scenario: Ari Folman
Tekeningen: Lena Guberman
Inkleuring: Asya Eizenstein 
Uitgeverij: Prometheus
160 pagina’s / softcover / € 22,50

Haal dit boek bij je favoriete boekhandel of bestel direct online: