Een kakelverse editie met Striptips voor Jonge Lezers staat op jou te wachten. Je leest onder andere dat Cerise in deel 5 op zoek gaat naar de werkelijke reden van haar verdriet en Cosette staat vol in de schijnwerpers in het tweede deel van Les Miserables. De strip die je echt móet lezen is De omgekeerde rivier… Lees welke stripverhalen we nog meer tippen en ontdek wat wij er van vinden. Doe er je voordeel mee!

Door Jeroen van Esch, Martijn Douma en Bastiaan van Esch


Het dagboek van Cerise 5: ‘De eerste sneeuw op de Perseïden’

Tekst: Joris Chamblain
Tekeningen: Aurélie Neyret
Uitgeverij: Silvester Strips
76 pagina’s / softcover / € 10,50
Leeftijd: 9+ 

Nadat Cerise in de vorige vier albums geheimen van anderen heeft ontrafeld is het nu de beurt aan haarzelf. Ze is nu 12 jaar oud, haar vader is gestorven toen ze 4 was. Daar heeft ze nog steeds heel veel verdriet van. Samen met haar moeder probeert ze erachter te komen waarom ze zo verdrietig is. Het wordt een zoektocht, een ontdekkingsreis, waarbij haar herinneringen de leidraad vormen. Stukje bij beetje wordt ontrafeld wat Cerise zo dwars zit. Gelukkig eindigt dit stripboek positief!

Op een kindvriendelijke manier wordt in dit stripboek ingegaan op de depressieve gevoelens van Cerise en haar rouwen om haar vader. Dat greep me in het begin gelijk bij de keel: erg vrolijk zou dit verhaal vermoedelijk niet worden. Dat valt gelukkig mee, want we krijgen te zien hoe Cerise wordt opgevangen door haar vriendinnetjes Lindsey en Erica. En hoe ze door een oude bekende uit deel 1 wordt geholpen.

Het is hartverwarmend om te zien hoe Cerise’s moeder haar figuurlijk bij de hand neemt en ze samen dit proces ingaan. Waarbij ik me wel afvraag waarom dat niet al jaren eerder is gebeurd. De tekeningen van Aurélie Neyret zijn ook hier leuk, vrolijk, toegankelijk en bovendien sfeervol ingekleurd. Met dit vijfluik krijg je je kinderen wel aan het lezen van stripboeken! (MD) *****


De omgekeerde rivier – 1. ‘Tomek’

Tekst: Maxe L’Hermenier (naar de roman van Jean-Claude Mourlevat)
Tekeningen: Djet
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / € 9,25
Leeftijd: 10+

Tomek ontmoet in zijn kruidenierswinkel een bijzonder meisje. Ze vraagt hem naar bronwater van de rivier de Qjar. Deze rivier is een mythe, want het schijnt dat deze watermassa omgekeerd stroomt. Ontsprongen in de oceaan en eindigend op de top van de heilige berg. Het bijzonderste aan het water is dat het voorkomt dat je sterft. En het meisje heeft het nodig…

Het meisje vertrekt weer als ze van Tomek hoort dat hij het water niet verkoopt. De jongen droomt over haar en het verhaal over de rivier laat hem niet meer los. Hij besluit om haar te gaan zoeken. Een zoektocht vol bijzondere gebeurtenissen en plekken waar hij het bestaan niet van wist staan op hem te wachten.

De omgekeerde rivier is een verhaal om helemaal in te verdwijnen! Het is prachtig geschreven en voorzien van hele mooie tekeningen. Ik ben behoorlijk onder de indruk van het niveau van deze nieuwe reeks (BvE) *****


Lulu en Nelson 1: ‘Op weg naar Afrika’

Tekst: Charlotte Girard en Jean-Marie Omon
Tekeningen: Aurélie Neyret
Uitgeverij: Silvester Strips
57 pagina’s + 5 pagina’s dossier / softcover / € 9,95
Leeftijd: 9+

Lohita krijgt een brief van haar oma Lulu, waarin deze vertelt over wat ze heeft meegemaakt toen ze 9 jaar oud was. Na een paar nare gebeurtenissen is haar vader zijn werk als leeuwentemmer kwijtgeraakt en heeft hij geen leeuwen meer. Ze belanden met zijn tweeën in Afrika, maar worden daar van elkaar gescheiden. Eenzaam en alleen ontmoet Lulu de Afrikaanse jongen Nelson, die haar wil helpen met het terugvinden van haar vader en het bemachtigen van een leeuw.

Een leuk verhaal, waarin veel dierenliefde doorschijnt maar ook racisme en apartheid aan de kaak worden gesteld. De tekeningen van Aurélie Neyret zijn ook nu weer een genot voor het oog. Opvallend is dat er heel veel gezichten en mensen afgebeeld worden, terwijl de omgeving nauwelijks getoond wordt. En het werkt niet eens storend. Vermakelijk avonturenverhaal. (MD) ***½


Les Miserables: ‘Cosette’

Tekst: Maxe L’Hermenier
Tekeningen: Looky
Uitgeverij: Daedalus / Diedeldus
72 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 10+

Het verhaal van Les Miserables gaat verder met Cosette. Ze is de dochter van Fantine, de ongehuwde moeder die het noodlot keer op keer om de oren kreeg. Ze moest haar dochter onderbrengen bij een op het oog betrouwbare familie.

Niets is minder waar. Het leven is een hel en Cosette is de huisslaaf van het gezin. Liefde wordt aan haar niet gegeven en het leven is zwaar en uitzichtloos.

En dan keert Jean Valjean op wonderbaarlijke wijze terug in Frankrijk. In het eerste deel werd hij als gevangene verbannen, maar hij weet midden op zee te ontsnappen. Hij ontfermt zich over Cosette, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Een strip die je in één keer verslindt, want het verhaal leest als een trein. Een spannend verhaal voor jonge lezers die ook nog een stuk van het leven uit die tijd willen leren. Alles is gegoten in een heerlijke melodramatische ambiance. De tekeningen zijn prachtig en voorzien van een indrukwekkende inkleuring. (BvE) ***** 


Kale kop 5: ‘De handen uit de mouwen’

Tekst: Zidrou
Tekeningen: Serge Ernst
Uitgeverij: Silvester Strips
46 pagina’s / softcover / € 7,95
Leeftijd: 8+

Zita Sayyata is 13 jaar oud en woont al negen jaar permanent in het ziekenhuis. Ze heeft een ernstige vorm van leukemie. Door alle behandelingen is ze haar haar kwijtgeraakt. Dat heeft haar de bijnaam ‘kale kop’ opgeleverd. Zita is altijd bereid om anderen te helpen in het ziekenhuis. In dit album mobiliseert ze haar ziekenhuisvriendjes en -vriendinnetjes om ervoor te zorgen dat ouders van zieke kinderen in het ziekenhuis kunnen blijven overnachten.

Op een luchtige manier komt het ziekenhuisleven aan bod. Met dit scenario beweegt Zidrou zich behendig tussen grappige en serieuze onderwerpen. Als volwassene kun je hier wel wat uithalen, maar deze strip is vooral gericht op kinderen. Wel komen er de nodige Vlaamse ziekenhuis- en andere termen voorbij, denk aan marmerbeenziekte en kinesitherapie. Daar kunnen we in Nederland niet zoveel mee. Bovendien is het probleem dat hier aan de orde wordt gesteld in Nederland vermoedelijk minder groot, dankzij de Ronald McDonaldhuizen die verspreid over het land zitten.

Hulde dat Silvester Strips deze reeks voortzet, nu Strip2000 dat niet meer kan doen, omdat het moeilijke zaken voor kinderen bespreekbaar kan maken. (MD) ***


Oceaankind

Tekst: Maxe L’Hermenier naar de roman van Jean-Claude Mourlevat
Tekeningen en inkleuring: Stedho
Uitgeverij: Daedalus / Diedeldus
64 pagina’s / softcover / € 15,99
Leeftijd: 8+

Yann is de jongste van 7 jongens. Al zijn broers zijn tweelingen, behalve hij. Yann is echter hoog sensitief en voelt elke emotie in iedere vezel van zijn lijf. Als hij zijn (beperkte) ouders hoort vitten op elkaar en zijn vader zegt dat hij ze allemaal gaat vermoorden, dan weet hij wat hij moet doen: vluchten! Samen met zijn broers.

Yann voelt zich enorm aangetrokken door de zee. Daar zullen ze heen gaan en hoe ze daar komen is voor latere zorg. Een prachtige, emotionele reis brengt de jongens naar het onbekende westen. Met het voelen van de golven langs je benen als uiteindelijke doel.

De reis verloopt echter niet zonder problemen en komt tot een spannende ontknoping. Deze moderne versie van Klein Duimpje moet je zien en lezen. Je wordt meegevoerd in het verhaal en bij de hand genomen door de mooiste illustraties. Een prachtige bewerking van L’Hermenier en Stedho! (BvE) *****


Heksengrietjes – 2. ‘Het raadsel van de verhalensmullers’

Tekst: Joris Chamblain
Tekeningen en inkleuring: Lucile Thibaudier
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / € 11,90
Leeftijd: 8-12 jaar

Het dorp Manenwende heeft alleen maar tovenaars en heksen als inwoners. En de toverspreuken vliegen je om de oren. Het is wel oppassen geblazen, want als je teveel toverspreuken gebruikt, dan raakt je tank leeg en die moet je blijven aanvullen. Dit doe je door te eten, te lezen en goed op te letten op school.

Harmony ontdekt dat er iets vreemds aan de gang is. Kinderen raken vermoeid en spreken nauwelijks meer toverspreuken uit. Ze hebben wel ladingen snoep op hun slaapkamers liggen… Aan Harmony de taak om iedereen te redden, voordat alle inwoners besmet raken!

De auteurs vertellen middels deze strip een leuk verhaal en het lukt goed om erin te verdwijnen, maar het is minder sterk dan het eerste deel. Dit geldt ook voor de tekeningen. Het ontbreekt aan de nodige details en sfeerzetting. De inkleuring is goed, maar de achtergronden van de tekeningen blijven te vaak te egaal. (BvE) ***½


Heartstopper – 3. ‘Nick en Charlie in de stad van de liefde’

Tekst en tekeningen: Alice Oseman
Uitgeverij: Van Goor (Best of YA)
379 pagina’s / softcover / € 15,00
Leeftijd: 14+

Nick en Charlie zijn twee onzekere pubers. De een is al een tijdje uit de kast, de ander noemt zichzelf bi. Ze vinden elkaar enorm lief en in het geheim hebben ze al een tijdje verkering. Maar Nick is nog niet zo ver dat hij het aan iedereen wil laten weten.

Tijdens een reisweek met school gaan ze naar Parijs. Een volle week cultuurhappen en elkaar beter leren kennen. Maar hoe ga je met elkaar om als bijna niemand weet dat je een relatie hebt? Hoe vertel je het aan je klasgenoten of moet je het maar gewoon op z’n beloop laten? Vele vragen schieten door hun hoofden.

Alice Oseman laat in het derde deel zien hoe twee verliefde jongers met elkaar omgaan. In mijn beleving zijn ze wel heel erg zoetsappig en empatisch in de overtreffende trap. Het sfeertje is relaxed, ze kampen beiden met onzekerheden, maar naar mijn idee zijn ze te lief voor elkaar. Ja, ze hebben het over homofobie en de weerstand die hun relatie oproept, maar het rauwe randje ontbreekt. (BvE) ***½


Helemaal Wild! 

Tekst en tekeningen: Jan-Willem Spakman
Uitgeverij: Syndikaat
48 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 8-12

In deze nieuwste verzameling met dierenweetjes ben je weer helemaal op de hoogte. Je hebt de stripverhaaltjes kunnen lezen in de Quest Junior. In dit deel krijg je uitgebreid antwoord op vragen, zoals: waarom een vlieg over zijn eten kotst en hoe bijen zich kunnen verdedigen zonder te steken.

Er zit bijvoorbeeld een grappig verhaal in over de piranha. Hij vertelt over hoe hij zijn voedsel vangt en verwerkt en wat er gebeurt met zijn uitwerpselen. Een slak kijkt de te blije piranha suf aan en reageert met ‘goorrr’!

De tekeningen zijn van een aardig niveau en zien er grappig uit. Jan-Willem Spakman heeft er zichtbaar veel tijd aan besteed. De keuze om van alle verschenen stripverhalen een aparte uitgave van te maken pakt goed uit! (BvE) ***


Bolle – 3

Tekst: Alcante (naar de roman van Daniel Brouillette)
Tekeningen: Steven Dupré
Uitgeverij: Kennes
48 pagina’s / softcover / € 7,90
Leeftijd: 10+

De klas van Bolle gaat op schoolreis naar de hoofdstad Ottawa. Bolle woont namelijk in Canada en de zomervakantie staat bijna voor de deur. Hij is wel een beetje klaar met dit schooljaar en hij is niet van plan om actief mee te doen aan de culturele excursies.

Tijdens de paar dagen dat ze op stap zijn met de klas gaat niets zoals gepland. Logisch, want Bolle is mee. Tristan haalt het bloed onder zijn nagels vandaan, maar hij is toch gek op hem. Maxim geeft hem bepaalde signalen waar hij maar moeilijk een antwoord op heeft. En zijn juffrouw Maribel kan Bolle niet luchten of zien, want als er iets misgaat, is ‘die pestkop’ altijd onderdeel van de ellende.

Een heerlijke strip met hilarische taferelen in de overtreffende trap. De tekeningen zijn van een goed niveau, maar totaal niet realistisch. Maar dit is ook niet de bedoeling. Lekker over de top. Deze reeks heeft eigenlijk alle benodigde ingrediënten voor een goede strip. Originele verhalen, goede tekeningen en veel humor. (BvE) ****


Juliette – 2. In Parijs

Tekst: Lisette Morival
Tekeningen en inkleuring: Émelie Decrock
Uitgeverij: Kennes
48 pagina’s / hardcover / € 11,90
Leeftijd: 10-14 jaar

De zomervakantie is begonnen! Lekker aan het strand liggen met haar vriendin Gina! Toch? Maar haar moeder beslist anders. Juliette en haar moeder stappen in het vliegtuig naar Parijs. De stad van de liefde!

In de lichtstad bekijken ze de hotspots zoals de Eiffeltoren en de Notre Dame en ze pakken de metro naar het winkelcentrum om even lekker te shoppen. Maar haar moeder is er vooral om te werken. Juliette zal zich ook even alleen moeten vermaken.

Ze ontmoet drie spontane jongens en ze trekt een tijdje met hen op. Als ze door de donkere gangen van Parijs trekken levert hen dat onverwachts een spannend avontuur op…

Net als het eerste deel zit dit verhaal ook prima in elkaar. De tekenstijl is echt gericht op jonge meiden en die vinden dit prachtig. De meiden uit mijn klassen lezen namelijk graag in deze strip! (BvE) ****


Come together – 1. Een rode kaart voor racisme

Tekst: Joris Chamblain, Michel Mommaert en Valérie Devis
Tekeningen en inkleuring: Sandrine Goalec
Uitgeverij: Kennes
32 pagina’s / hardcover / € 10,95
Leeftijd: 7+

Danny, Liam en hun vrienden trainen samen in het kamp van de jonge Rode Duivels. De Rode Duivels ken je misschien wel. Dit is de bijnaam van het Belgische voetbalteam.

Vandaag gaat alles eraan toe als tijdens een echte finale. Op een beslissend moment, net voor het einde van de wedstrijd, knapt er iets in Danny’s hoofd. Hij kan zich nog net beheersen, maar bijna slingerde hij een racistische belediging naar het hoofd van zijn teamgenoot. De directeur graaft in het (tere) zieltje van Danny om uit te zoeken waar het mis is gegaan.

Racisme is een uitstekend thema voor een voetbalstrip! Racisme is altijd af te keuren, maar het komt ook ergens vandaan. Op een speelse en toegankelijke manier wordt het verweven in een leuk verhaal over voetballende jongens en meisjes. Spelertjes die aanlopen tegen teleurstellingen en daar woorden aan willen verbinden. Spitsen die vooral met zichzelf bezig zijn en het niet kunnen verkroppen dat zij niet op hun wenken bediend worden en de goal maken die ze hadden willen maken.

De tekeningen zijn niet heel indrukwekkend, maar zeker niet slecht. De teksten zijn van een eenvoudig niveau en voor jongens vanaf een jaar of 7 al goed te volgen, maar deze strip is ook voor oudere kinderen aantrekkelijk. (BvE) ***½


Zoo & Zo 2

Tekst: Ype Driessen
Tekeningen: Abe Borst
Uitgeverij: Syndikaat
48 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 8-12 jaar

En de laatste striptip is wederom een verzamelalbum van uitgeverij Syndikaat. De stripverhaaltjes uit Zoo & Zo verschenen al eerder in de Kidsweek. Mijn oudste dochter van 10 leest deze strip altijd als eerste voordat ze de Kidsweek leest. Dit zegt wel iets over de populariteit van Zoo & Zo.

Het zijn telkens verhaaltjes met drie tekeningen met een humoristische ontknoping. Zo zegt de directeur tegen dierenverzorger Onno dat er tegenwoordig steeds vaker ingebroken wordt in dierentuinen. Onno reageert met de opmerking dat het misschien goed is om een waakhond te nemen. De directeur antwoordt met ‘een waakhond’? en vervolgens zie je dat hij het hok van de leeuwen opent… Als je het zo leest kan het zijn dat het niet zo grappig overkomt, maar de combinatie met de tekeningen maakt het wél een stuk geestiger.

De illustraties zijn sterk door hun eenvoud. Het simpele lijnenspel en de primaire inkleuring zijn de basis. Niet elk verhaal is even sterk, maar de humor is er wel degelijk. (BvE) ****