Home Recensies Catharina De’ Medici heeft Franse hof in ijzeren greep

Catharina De’ Medici heeft Franse hof in ijzeren greep

Catharina’s leven wordt gekenmerkt door tragiek. Ze is koningin tegen wil en dank. Haar man komt op jonge leeftijd om het leven en haar zoon sterft eveneens een vroege dood. Als Koningin-moeder en regentes krijgt ze noodgedwongen de touwtjes in handen. Haar stijl en visie zetten kwaad bloed bij menig invloedrijk figuur.

Door: Bastiaan van Esch

Het eerste deel gaat over de kinderjaren van Catharina tot het moment waarop ze in het huwelijk treedt met een zoon van de Franse koning. Ze heeft al de nodige traumatische ervaringen opgelopen, maar in één ding zal ze nooit veranderen: haar sluwheid en geslepen methoden om haar wil op te leggen zijn niet te stoppen. Het De’ Medici-bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Biechten bij de pastoor
Het leven aan het Franse hof is ook niet bepaald makkelijk. Op haar sterfbed praat Catharina met een pastoor over haar leven en de keuzes die ze gemaakt heeft. Ondertussen kijken en lezen wij mee. Hendrik II, de echtgenoot van onze bloedkoningin, gaat vreemd bij de vleet en Catharina moet dit met lede ogen aanzien. Diana van Poitiers is zijn minnares en bovendien mengt ze zich ook nog eens in zijn beleid. De frustratie bereikt meermaals een kookpunt.

Au
Des te pijnlijker is het als hij tijdens een toernooi zwaar gewond raakt, omdat een stuk van een speer in zijn oog verdwijnt. Geheel tegen haar advies in doet de koning tóch mee met het toernooi. Helse pijnen verzwakken de koning dermate dat de dood niet lang op zich laat wachten. Wiens beleid zal nu ten uitvoer gebracht worden?!

Haar oudste zoon is de nieuwe koning, maar na slechts een paar maanden is de gezondheid van haar kind zo broos, dat hij overlijdt. Haar tweede zoon is nog maar tien jaar oud en Catharina zal daarom de scepter zwaaien, tot haar kind de juiste leeftijd heeft bereikt.

Religieuze spanningen
Er liggen gigantische uitdagingen te wachten, want de protestanten zijn aan hun opmars begonnen. Ene Filips II uit Spanje hanteert de harde hand tegenover alles en iedereen wat protestants is. Catharina wil niets liever dan vrede in haar land, maar de protestanten zijn ook in Frankrijk in opmars.

Het Rooms-Katholieke regime duldt geen andere of afwijkende geloofsovertuiging dan het Katholieke geloof. De Spanjaarden voeren een bloederige oorlog uit met de Nederlanden en leveren een intense strijd tegen de protestanten. Lukt het haar om de vrede te bewaren?

Interessant scenario
De reeks over Catharina De’ Medici geeft een gewelddadige, maar boeiende kijk op de gebeurtenissen in de zestiende eeuw. Het scenario is sterk geschreven en er verloopt behoorlijk wat tijd in het verhaal. Vanwege de vele gebeurtenissen is het best een uitdaging om de aandacht van de lezer goed vast te kunnen houden. Dit is naar mijn idee gelukt.

Puik tekenwerk
De tekeningen zien er bij tijden gruwelijk uit. Carlos Gomez windt er geen doekjes om. De inkleuring van deze reeks vind ik goed uitgevoerd. Lijkbleke gezichten zijn ook echt lijkbleek. Bloed ziet er zeer realistisch uit en de kostuums zijn gedetailleerd uitgewerkt. Het leven van deze bloedkoningin is waardig opgetekend.

Bloedkoninginnen – Catharina De’ Medici – De vervloekte koningin 2
Tekst: Arnaud Dalalande & Simona Mogavino
Tekeningen: Carlos Gomez
Inkleuring: José Luis Rio
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / € 20,50 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: