Home Nieuws Grensverleggers in Museum of Comic Art

Grensverleggers in Museum of Comic Art

Asterix moca

Na de versoepelingen heropent het Museum of Comic Art in Noordwijk de tentoonstelling Grensverleggers, over de meest opvallende en meest vernieuwende stripmakers uit de Nederlandse strip – met 63 originele werken van 1942 tot nu.

Door Jeroen van Esch

De Grensverleggers zijn 21 tekenaars die hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland. In sommige gevallen, zoals bij Marten Toonder, met veel navolgers of medewerkers. Soms, zoals bij Gerrit de Jager en Eric Schreurs, in een school van gelijkgezinden. Soms door te laten zien dat eigenheid commercieel kan zijn, zoals Hanco Kolk en Peter de Wit. En soms ook helemaal in hun eentje, zoals Jean Dulieu of Peter de Smet, die geen directe navolgers hebben, maar wel velen hebben geïnspireerd. Van iedere tekenaar zijn drie originelen gekozen.

Moca grensverleggersPronkstuk
Eén van de pronkstukken uit de tentoonstelling is een cover van Asterix en Obelix, die dankzij de befaamde toverdrank tegen alle invloeden zijn beschermd. Geschilderd door de Nederlandse stripmaker Daan Jippes voor het stripblad Pep. Jippes is de ongekroonde koning van de Nederlandse stripwereld, met de meeste succesvolle leerlingen en navolgers (na Marten Toonder dan). Hij begon als grafisch vormgever bij Pep, revolutioneerde toen de Nederlandstalige productie bij Donald Duck, waarna hij verhuisde naar Los Angeles voor een lange carrière bij Disney. Hij werkte als ontwerper aan Aladdin, Mulan en Belle en het Beest.

Museum of Comic Art
Het MoCA is een jong Nederlands museum, geheel gewijd aan de Negende Kunst. Wij presenteren twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling van originele tekeningen van de beste stripmakers uit de hele wereld.

De Tentoonstelling is verlengd tot 12 mei 2022.
Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl