Home Nieuws De Strip Speeddates van januari 2022: Silvester Strips Editie!

De Strip Speeddates van januari 2022: Silvester Strips Editie!

In januari is het altijd rustig qua nieuwe stripboeken. Gelukkig heeft Silvester Strips recent een aantal mooie nieuwe titels uitgebracht! We voeren je mee naar sprookjesland, verre planeten en de jungle in. En ook naar 2.000 jaar geleden, naar een alternatief verleden in Afrika en naar de Zwitserse bergen, waar een virus heeft huisgehouden. Enjoy!

Door Martijn Douma 


Robilar, de meesterlijke kat 1: ‘Miauw!!’

Tekst: David Chauvel
Tekeningen: Sylvain Guinebaud
Inkleuring: Lou
Uitgeverij: Silvester Strips
64 pagina’s / softcover / € 9,95

De zeer dikke en verwende kasteelkat Robilar komt door toedoen van een boeman op eigen pootjes te staan. Ternauwernood weet hij zichzelf in leven te houden. Wanneer hij onder de hoede komt van molenaarszoon Panisse keren zijn kansen. Met zijn scherpe tong en zijn aantrekkelijke, maar niet bepaald intelligente, baasje als stropop bespeelt Robilar het volk en het koninklijk huis. Met Panisse die, tegen wil en dank, figureert als de markies van Carabas. Het doel van Robilar is om terug te kunnen keren naar zijn oude leven op stand.

Dit album is een humorvolle en uitgebreide versie van het sprookje De gelaarsde kat. Het doet dan ook regelmatig denken aan Puss in Boots uit de Shrek-films, maar dan niet echt geschikt voor kinderen. Tjonge, wat maakt Robilar veel mee! Hij beleeft een avontuur met veel wendingen, in een sprookjeswereld die hartstikke leuk is neergezet door Sylvan Guinebaud (Zeven, Detectives). We kijken uit naar het vervolg en nieuwe streken van deze sluwe kat! (MD) ****


Golgotha 1: ‘De arena der verdoemden’

Tekst: L.F. Bollée en Didier Alcante
Tekeningen: Enrique Breccia
Inkleuring: Sébastien Gérard
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / softcover / € 9,95

Pompeï, 63 na Christus. Lucius is al jaren de beroemdste en populairste gladiator die er is. Nu wil hij met pensioen. Nog één keer zal hij de arena betreden en het opnemen tegen enkele zwakkere tegenstanders. De baas van de gladiatorenschool is echter niet blij met Lucius’ beslissing en zorgt voor een verrassing. Een vernederde en toegetakelde Lucius, van zijn voetstuk gevallen, wil uiteraard maar één ding: wraak.

Een bijzondere setting in het Romeinse Rijk, afkomstig van de auteurs van De bom: we krijgen het gekonkel van de machthebbers mee en het ruige leven van gladiatoren. In een soort Bijbelse setting duikt er ook een figuur op die zegt niet te kunnen sterven omdat ie dat al eens heeft meegemaakt. Tja, wat moeten we daar nu mee… Ondanks dat is dit een intrigerend verhaal: het begin is er. De realistische tekeningen zijn prima, maar vliegen qua gezichtsuitdrukkingen en anatomische verhoudingen nog wel eens uit de bocht. (MD) ***½


I.S.S. Snipers 1: ‘Reid Eckart’

Tekst: Jean-Luc Istin
Tekeningen en inkleuring: Erwan Seure-Le Bihan
Uitgeverij: Silvester Strips
72 pagina’s / softcover / € 9,95

De Federatie der Verenigde Planeten heeft een team opgericht om opstanden te onderdrukken. Reid ‘Stock’ Eckart is de vermaarde leider van dit doodseskader, een keiharde ouwe rot. Wanneer zijn team naar de planeet Okelia wordt gestuurd blijkt hier geen sprake van een opstand te zijn. De bevolking is vredelievend. Toch moet Reid zijn opdracht uitvoeren. Voor het eerst in zijn carrière weigert hij dit te doen. Zijn baas stuurt vervolgens zijn grote tegenstander Creeper met diens troepen op Eckart en de zijnen af, om met hem af te rekenen en alsnog de bevolking van Okelia om te leggen. ‘Stock’ zal in de verdediging moeten.

De tekeningen en inkleuring zijn bij vlagen mooi. Fraaie ruimteschepen passeren de revue. Af en toe zijn ze over de top. Net als de ‘ruwe’ teksten die de soldaten uitkramen: die zijn vaker lachwekkend dan ruw. Dat zal overwegend aan de vertaling liggen, vermoed ik.

Veelschrijver Istin geeft een aardige draai aan dit SF-verhaal. Een interessante vondst is dat een grondstof van Okelia op de mens dezelfde uitwerking heeft als een hallucinerende drug. Behalve de tekeningen weet deze redelijk platte SF-strip de middelmaat niet echt te ontstijgen. (MD) ***


Tarzan – heerser van de jungle

Naar de roman van Edgar Rice Burroughs
Tekst: Christophe Bec
Tekeningen: Stevan Subic
Inkleuring: Facio
Covertekening: Eric Bourgier
Uitgeverij: Silvester Strips
84 pagina’s / hardcover / € 24,95

Het bekende verhaal van Tarzan, die als verweesde baby in de jungle wordt opgevoed door mensapen. We zien hoe hij opgroeit tussen de apen en zich er steeds meer een plek tussen verwerft. Vervolgens loopt hij een stam kannibalen tegen het lijf. Daarna ontmoet hij een Engelse expeditie, wat er uiteindelijk toe leidt dat de jungleman de bewoonde wereld te zien krijgt.

Dit is een van die verhalen die altijd wel fascinerend gevonden zullen worden. Bec weet hoe hij een stripverhaal moet schrijven, prima verstripping ook nu. Hij vertelt op interessante wijze hoe de hoofdpersoon opgroeit van baby tot Lord Greystoke. Het tweede deel van het verhaal is minder overtuigend dan het eerste deel.

De tekeningen van Stevan Subic zijn vooral mooi wanneer het landschap of dieren in beeld worden gebracht. Van de manier waarop hij mensenlichamen en gezichten neerzet ben ik niet echt gecharmeerd. Ondanks dat dit bij lange na niet de eerste verstripping van het verhaal van Tarzan is, hebben Bec en Subic hier een heel aardige eigen draai aan weten te geven. Dit klassieke verhaal moet je wel gewoon kennen natuurlijk. (MD) ***½


Conquests 6: ‘Adonaï’

Tekst: Jean-Luc Istin en Nicolas Jarry
Tekeningen: Bertrand Benoit
Uitgeverij: Silvester Strips
60 pagina’s / softcover / € 9,95

De Russische ruimtearmada is aangekomen bij de exoplaneet Adonaï: 2 keer zo groot als de Aarde en voorzien van een perfecte natuur voor de mensheid. Bijna te mooi om waar te zijn. Natuurlijk is er een probleem: een klein deel van de lokale aliens doet niets liever dan de indringer – de mens – om zeep helpen. Deze inheemse soort, Kameleons, is praktisch onzichtbaar. Sergeant Orlov wordt met een team voor een geheime missie de jungle ingestuurd. Dat loopt al snel mis – en goed ook.

Verrassing! De reeks Conquests blijkt niet over 5 planeten te gaan, maar over 10. Als je houdt van militaire missies op andere planeten dan is dit stripboek vast wat voor jou. De realistische en dynamische tekeningen zijn prima in orde. De setting van het verhaal, met Russen in de hoofdrol en geheimzinnige aliens, is aardig maar niet bijster origineel. De overeenkomsten met I.S.S. Snipers , inclusief potsierlijk ‘ruw’ taalgebruik, zijn aanwezig. Toch had dit stripboek nog best lekker kunnen weglezen, ware het niet dat de vertaling stikt van de Vlaamse termen en bovendien de nodige spelfouten bevat. Daar gaat je vloeiende leeservaring… Dit is zeer storend. Wordt het niet eens tijd voor een taalcontrole of een synoniemenlijst ten behoeve van jullie Vlaamse vertalers, Silvester Strips? (MD) **½


I.S.S. Snipers 2: ‘Khôl Murdock’

Tekst: Louis
Tekeningen: Stéphane Créty en Juliette Créty
Uitgeverij: Silvester Strips
72 pagina’s / softcover / € 9,95

De planeet Khaliste-24 bevat slechts één continent, Pangaea. Dat is praktisch onbereikbaar als gevolg van de zeer woeste oceaan en de energievelden op het continent: het is in wezen een onneembaar fort. De gouverneur ervan, Gunnar, is door aanpassingen en implantaten een bovenmenselijke vechtmachine geworden. Hij zet zich af tegen de Federatie der Verenigde Planeten, die militair-economische belangen in de planeet heeft. Omdat de ‘normale’ ISS Snipers niet toegerust zijn om Gunnar uit te schakelen wordt, uit hun gelederen, de wolf Khôl Murdock ingezet om dat te doen. Naast de lokale flora en fauna moet hij ook de buitenaardse technologie zien te overleven.

Wat een karakter, die wolf! Met beestachtige koelbloedigheid maar ook humor en spot gaat hij met zijn opdracht aan de slag. Dat levert fraaie platen op, niet alleen van de wilde natuur ter plaatse, maar ook van de ISS ruimteschepen en andere voertuigen. De politiek achter de opdracht en het ongenoegen van de andere snipers, die moeten toekijken, maken het verhaal een tikkeltje minder eendimensionaal. Voor de liefhebber van actierijke SF. (MD) ***½


De orde van de Drakenridders boek 27: ‘De Drakonomicon’

Tekst: Ange
Tekeningen: Patrick Boutin-Gagné
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 19,95

Drakenridder Line houdt zich bezig met het vergaren van kennis over de geschiedenis van de Orde van de Drakenridders. Vechten is aan haar niet besteed. Wanneer ze bij toeval stuit op een oeroud document met zeer waardevolle informatie komt ze tot een theorie die zou moeten kunnen voorspellen wanneer en waar er een draak verschijnt. Die kennis blijkt levensgevaarlijk: zodra het gerucht hierover uitlekt worden er mensen vermoord en is ze haar leven niet meer zeker.

Ik heb genoten van dit verhaal: de insteek is anders dan in veel andere delen. Het is een mengeling van de zoektocht naar een theorie over de draken, de politieke intriges binnen de Orde zelf en de tegenstanders van de Orde. De ‘schaduwen’, die de tegenstanders van de Orde moeten uitschakelen, zijn een mooie vondst. De tekeningen van gezichten zien er regelmatig wat simplistisch uit, maar dat mag de pret en de sfeer niet drukken. (MD) ****


Hauteville House 18: ‘De Zoeloekoning’

Tekst: Fred Duval
Tekeningen: Thierry Gioux
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 19,95

Gavroche krijgt van Abraham Lincoln de opdracht om een talisman in de vorm van een bronzen spin te pakken te krijgen. Om groot onheil te voorkomen moet deze aan het Zoeloevolk teruggegeven worden. Daarnaast moet hij Arthur Blake, het ‘Spook van Parijs’, uit de handen van de Zoeloekoning zien te bevrijden. Inzet is de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. En dus vertrekt Gavroche naar Zuid-Afrika, waar ook Eglantine, Blake’s geliefde, naartoe onderweg is.

Het zijn met name de objecten die de blikvangers van dit album zijn: de zeppelins, een stoomauto, schepen en gebouwen. Mooi om te zien en eens nader te bekijken. Steampunk, om er maar eens een klinkend woord in te gooien. Het verhaal zelf is wat minder aansprekend, hopelijk wordt er in het vervolg uit een ander vaatje getapt. (MD) ***


Het verval – boek 2

Tekst, tekeningen en inkleuring: Jared Muralt
Uitgeverij: Silvester Strips
80 pagina’s / hardcover / € 24,95

Liam waagt met zijn zoontje Max en tienerdochter Sophie een poging om het huis van zijn ouders te bereiken. Zij wonen in de bergen van Zwitserland. Want een virus heeft het hele land platgelegd, waardoor het in chaos aan het vervallen is. Onderweg neemt het trio een baby mee, waarvan de moeder is overleden. Wanneer het huis van opa en oma verlaten blijkt te zijn moeten ze iets anders bedenken. En snel ook, want het eten is al een tijdje op. Het gezin moet zich vervolgens staande zien te houden tussen mensen die niet altijd even vriendelijk zijn, ze worden gezien als indringers. De mens lijkt gevaarlijker te zijn dan het virus. Oppassen geblazen dus voor Liam, Max en Sophie.

In deel 1 zaten we nog regelmatig te wachten tot er wat zou gebeuren. Daarvan is in dit tweede deel geen sprake meer. Het verhaal begint op stoom te komen en dat pakt goed uit. Opvallend is dat Liam, die doet wat hij kan voor zijn gezin, niet over bijzondere vaardigheden of kwaliteiten lijkt te beschikken. Dat zie je niet vaak in stripboeken. De tekeningen zijn realistisch en gedetailleerd. Er komen mooie platen met bergscènes voorbij en Muralt wisselt regelmatig van camerastandpunt. De inkleuring is ook nu in herfstachtige tinten. Dat past wel bij het seizoen maar echt mooi vind ik het niet. (MD) ****


Inferno 1: ‘De Hamburg-meridiaan’

Tekst: Philippe Pinard
Tekeningen: Antoine Crespin
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 19,95

In 1943 wordt onder codenaam Gomorra een dagelijkse reeks luchtaanvallen uitgevoerd op Hanzestad Hamburg. Die stad moet volgens de geallieerden hoe dan ook kapot. Bomber group 5 van Squadron 57 krijgt voor de vierde nacht op rij de opdracht de stad te bombarderen. De mannen worden geconfronteerd met zeer slechte weersomstandigheden. Bovendien bieden de Duitsers flink weerstand vanaf de grond en vanuit de lucht. Het is maar de vraag hoe ze het eraf gaan brengen.

Deze bommenvlucht, die een nacht duurt, is zeer realistisch getekend. De vliegtuigen staan er fraai op – de mensen ook trouwens. Het levert regelmatig prachtige platen van vooral nachtelijke situaties op. Voor het verhaal hoef je het niet te doen, dat is flinterdun en vermoedelijk vooral voor de vliegtuigfreak weggelegd. (MD) ***