Home graphic novel Arsène Lupin, zoals je ‘m nog niet eerder zag

Arsène Lupin, zoals je ‘m nog niet eerder zag

Lupin

Vergeet de Netflix serie Lupin. Hoe grappig ook, het heeft weinig van doen met de originele gentleman-dief. Deze werd geschapen door de Franse schrijver Maurice Leblanc. Het beduimelde boekje waar op tv mee geschermd wordt, is nu prachtig heruitgegeven. En geïllustreerd door Vincent Mallié.

Door Jeroen van Esch

Arsene LupinAlleen de cover is al om te smullen. We zien een gesoigneerde heer staan, leunend op zijn wandelstok. Hij kijkt ons uitdagend en uitnodigend aan: wie wil mijn geheimen ontdekken?

Verrassend genoeg opent het lijvige boek met de arrestatie van Lupin door zijn eeuwige tegenstander en – tegelijk – heimelijke bewonderaar, politie-inspecteur Ganimard. Want behalve welopgevoede crimineel is Arsène ook ergens een detective. Een soort Franse tegenhanger van Sherlock Holmes.

Brutaal
In de gevangenis gaat het verhaal gelukkig snel in de richting waarin we naar zoeken. Een brutale aankondiging van een op hande zijnde beroving van een schatrijke baron. Door Lupin notabene. Hoe zal hij dat in vredesnaam gaan uitvoeren? Het wordt fantastisch en vermakelijk beschreven. Het is de opmaat voor talloze heerlijke avonturen, 156 pagina’s lang.

Arsene LupinArtwork om bij weg te dromen
Illustrator Mallié (zie ook hier) verbluft met imposant tekenwerk. Een tikje romantisch, precies wat je verwacht bij vroeg werk uit Parijs. De paginagrote afbeeldingen zijn ingetogen van kleur, met veel roodtinten. De kleinere tekeningen lijken met liefde geschetst in vriendelijke grijstinten. De achtergronden van de tekstpagina’s wisselen van zwart naar wit. Dat is even wennen maar levert een unieke sfeer op. Je duikt helemaal in dit bijzondere boek. Je bent echt even weg, terug de tijd in.

Arsene LupinGraphic novel pur sang
Het is een genot om zo de samensmelting van tekst en beeld tot je te nemen. Dit geïllustreerde boek is een graphic novel pur sang. Het is jammer van wat grammaticale foutjes in het begin maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door al dat moois dat volgt. Het wordt er vast uitgevist in de volgende druk. Trakteer jezelf op deze parel en vergeet die Corona-ellende voor een tijd. Het imposante boek is alleszins betaalbaar bovendien: de volle vijf sterren voor dit meesterwerk.

Gentleman-inbreker Arsène Lupin
Scenario: Maurice Leblanc
Tekeningen: Vincent Mallié
Uitgever: Davidsfons / infodok
156 pagina’s / €25,- / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
Tekst
Tekeningen
Vorig artikelHet Weeshuis is bloedstollende thriller
Volgend artikelDe Strip Speeddates van januari 2022: Silvester Strips Editie!
arsene-lupin-zoals-je-m-nog-niet-eerder-zagVergeet de Netflix serie Lupin. Hoe grappig ook, het heeft weinig van doen met de originele gentleman-dief. Deze werd geschapen door de Franse schrijver Maurice Leblanc. Het beduimelde boekje waar op tv mee geschermd wordt, is nu prachtig heruitgegeven. En geïllustreerd door Vincent Mallié.