Home Nieuws Coronaprik voor kinderen met prikplaat

Coronaprik voor kinderen met prikplaat

Alle kinderen vanaf 5 jaar mogen een coronavaccin halen. Voor kinderen vanaf 5 jaar is het vaccin van Pfizer goedgekeurd. Kinderen vanaf 12 jaar mogen ook het coronavaccin van Moderna krijgen. Hoe werken de vaccins bij kinderen? Krijgen zij hetzelfde vaccin als volwassenen? En welke bijwerkingen kunnen ze verwachten? Ter ondersteuning is er nu de coronaprikplaat.

Door Jeroen van Esch

De prikplaat is een strip van twee pagina’s die het belang en werking van vaccineren benadrukt. Zo kunnen kinderen zelf rustig meer lezen over dit soms gevoelige onderwerp.

corona kinderenKinderen vanaf 5 jaar
In het onderzoek bij kinderen van 5 tot 12 jaar die het echte vaccin kregen, bleek de aanmaak van antistoffen even goed als bij jongeren en volwassenen tussen 16 en 25 jaar. Daarom is de verwachting dat de werkzaamheid van het vaccin bij kinderen minimaal even goed is als bij (jong)volwassenen.

corona kinderenIn een deel van de studie, bij ongeveer 2.000 kinderen, is ook gekeken naar de effectiviteit tegen COVID-19. In deze groep kregen 1.305 kinderen het echte vaccin en 663 kinderen een nepvaccin, een placebo. Drie kinderen in deze studie die het echte vaccin kregen, werden ziek. Van de kinderen die het nepvaccin kregen, kregen 16 kinderen COVID-19. Dat betekent dat het vaccin in deze studie 90% effectief was bij kinderen van 5 tot 12 jaar oud.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBG.

Bekijk ook de grote versie van de strip.