Home Nieuws Jan Kordaat 6 – Laatste verhalen gebundeld

Jan Kordaat 6 – Laatste verhalen gebundeld

Jan Kordaat: van padvindersjongen tot volwassen detective. Een stripfiguur waarbij de evolutie van het karakter een positieve uitwerking heeft gehad. De eerste publicaties stammen al uit de jaren ’40 van de vorige eeuw. Wij behandelen het zesde en laatste integrale deel (1981-1984), met een nog niet eerder uitgegeven verhaal!

Door: Bastiaan van Esch

In deel 6 vind je twee verhalen. Het eerste avontuur telt tientallen pagina’s en het tweede is een nog niet eerder uitgegeven epos. Voor de verzamelaar erg leuk, maar dat is het dan ook wel.

Jan Kordaat moet namelijk een jongen in veiligheid brengen, want hij heeft iets gezien wat door de criminelen niet op prijs gesteld wordt. Het aardige aan dit avontuur is dat het scenario stijf staat van de actie. Er is veel activiteit op het water en vanuit de lucht, dus er valt genoeg te beleven.

Verzekeringsfraude
Jan Kordaat gaat in het uitgebreide verhaal voor een verzekeringsmaatschappij op zoek naar de oorzaak van een aantal vette claims. Er zijn namelijk meerdere grote schepen vergaan en het totaalbedrag van de claims is zo hoog, dat het bedrijf ten onder dreigt te gaan. Aan Jan de opdracht om de schurken klem te zetten en het voortbestaan van het verzekeringsbedrijf te garanderen.

Prima avondje
Het uitgebreide verhaal zit dus een stuk beter in elkaar. De opbouw is in orde en je wordt langzaamaan in het boek gezogen. Het scenario heeft een duidelijke kop en staart. De karakters krijgen gestaag vorm en zijn bovendien heerlijk stereotype. Scenaristen Duchâteau en Stoquart hebben voor beide verhalen uit deze bundel de teksten geschreven. Daarna werd Jan door de uitgever met pensioen gestuurd.

Follet
De tekeningen van René Follet (1931-2020) zijn gedateerd, maar dat mag ook wel. Ze zijn veertig jaar oud. De wijze waarop het nu uitgegeven is, doet het werk van Follet eer aan. Het is een mooie uitgave, gedrukt op bijpassend papier. Het geeft het nostalgische gevoel nog meer schwung. Leuk detail: in de tekeningen zijn op geestige wijze aanwijzingen verstopt. Het valt niet direct op, maar als je het boek leest, snap je wat ik bedoel.

Prachtig inhoudelijk dossier
Ik ben van mening dat wie deze reeks nog niet kent, de stap moet wagen om het boek aan te schaffen. Je krijgt interessante achtergrondinformatie middels het dossier. Je leest mooie verhalen over de levens van Follet, Duchâteau en Stoquart. Het hielp mij enorm om de tijd waarin de strip verschenen is beter te kunnen duiden. Al met al dus een prima aanvulling voor je verzameling. Let op: de eerste drie integrale delen verschenen bij Uitgeverij Scratch. Vanaf deel 4 kun je terecht bij Arboris.

Jan Kordaat – Integraal 6 – 1981-1984
Scenario: André-Paul Duchâteau en Jacques Stoquart
Tekeningen: René Follet
Uitgeverij: Arboris
192 pagina’s / € 29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: